Μενού
orkwmosia
Ορκωμοσία | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Με την ανάγνωση του θρησκευτικού (σ.σ. από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο) αλλά και του πολιτικού όρκου ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής (28/5) η ορκωμοσίας της Βουλής της «πρώτης ημέρας», συνεδρίαση στην οποία προέδρευσε ο Νικήτας Κακλαμάνης. Υπενθυμίζεται ότι οι βουλευτές εκλέχθηκαν από τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα στις 21 Μαΐου.

Στη συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα γεγονός που φάνηκε από τα χαμόγελα των βουλευτών και τις selfie που «πήγαιναν και έρχονταν» ήταν παρούσα τόσο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός, Ιωάννης Σαρμάς.

Η διαδικασία

Πιο συγκεκριμένα, μετά και την άφιξη των πολιτικών αρχηγών και των βουλευτών στον χώρο του Κοινοβουλίου ξεκίνησε ο θρησκευτικός όρκος των βουλευτών, ο οποίος και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 18:30 το απόγευμα. Ακολούθησε ο όρκος στο Κοράνι για τους Μουσουλμάνους βουλευτές, καθώς και ο πολιτικός όρκος για όλους όσοι το επιθυμούσαν.

Η πανηγυρική πρώτη συνεδρίαση της ΙΘ' Περιόδου Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, άρχισε με αγιασμό που τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος. Ακολούθως, οι βουλευτές έδωσαν τον προβλεπόμενο από το Σύνταγμα όρκο, σύμφωνα με τον τύπο της θρησκείας κάθε βουλευτή ή πολιτικό όρκο.

Ιερώνυμος: Να είστε καρπεροί, με κουράγιο και δύναμη

Η ευχή μου είναι παρμένη από τα λόγια του Αποστόλου: "Ίνα μή ώσιν άκαρποι" αλλά καρπεροί, είπε μετά τον αγιασμό, ο Αρχιεπίσκοπος κκ Ιερώνυμος και συνέχισε: "Καρπεροί, με κουράγιο και δύναμη, όπως απαιτούν οι σημερινές συγκυρίες!".

Μετά την ορκωμοσία τους οι βουλευτές υπέγραψαν το σχετικό πρωτόκολλο ορκωμοσίας και παρέλαβαν ενημερωτικό φάκελλο που περιλάμβανε - μεταξύ άλλων - το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.

Ο κ. Κακλαμάνης, παράλληλα, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ανακοίνωσε και ποιες βουλευτικές έδρες επέλεξαν οι αρχηγοί των κομμάτων: Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης την έδρα της Α' Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας την Α' Πειραιώς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης την Α' Θεσσαλονίκης, ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τη Φθιώτιδας, και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος την έδρα της Λάρισας.

Ποιους πρότειναν για επόμενους Προέδρους της Βουλής

Άξιο αναφοράς είναι ότι αύριο, Δευτέρα (29/5), στις 10:30 το πρωί έχει προγραμματιστεί η εκλογή του Προέδρου της Βουλής, καθώς και τριών Αντιπροέδρων, δύο Κοσμητόρων και τεσσάρων Γραμματέων από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενός Αντιπροέδρου, ενός Κοσμήτορα και ενός Γραμματέα από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενός Αντιπροέδρου και ενός Γραμματέα από την τρίτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς και ενός Αντιπροέδρου από τις υπόλοιπες δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, πρότεινε εκ νέου για το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής τον βουλευτή Ιωαννίνων Κωνσταντίνο Τασούλα, για α' αντιπρόεδρο τον βουλευτή Α' Αθηνών Νικήτα Κακλαμάνη, για β' αντιπρόεδρο τον βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπο Αθανασίου, και για γ' αντιπρόεδρο τον βουλευτή Β' Δυτικής Αττικής Αθανάσιο Μπούρα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας πρότεινε για δ' αντιπρόεδρο τη βουλευτή Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επαναπρότεινε για ε' αντιπρόεδρο τον βουλευτή Αρκαδίας Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο. Για τη θέση του στ' αντιπροέδρου, ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας πρότεινε εκ νέου τον βουλευτή Λάρισας Γιώργο Λαμπρούλη, ενώ για τη θέση του ζ' αντιπροέδρου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης πρότεινε τον βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Χήτα.

Δείτε φωτογραφίες από την ορκωμοσία:

mitsotakis-orkomosia
Ορκωμοσία | Eurokinissi
boyli - orkomosia
Ορκωμοσία στη Βουλή | Eurokinissi
boyli-orkomosia
Ορκωμοσία στη Βουλή | Eurokinissi
orkwmosia - boyli
Ορκωμοσία | Eurokinissi
tsipras - orkomosia
Αλέξης Τσίπρας | Eurokinissi
koytsoympas
Δημήτρης Κουτσούμπας | Eurokinissi
syriza orkomosia
Ορκωμοσία στη Βουλή | Eurokinissi
orkomosia
Ορκωμοσία | Eurokinissi
orkomosia
Eurokinissi
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.