Μενού
mitsotakis
Κυριάκος Μητσοτάκης στους βουλευτές της ΝΔ | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Τη «στολή εργασίας» της προεκλογικής μάχης φορούν από σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης και βουλευτές της ΝΔ, ξεκινώντας από την αρχή την πόρτα - πόρτα εκστρατεία, για τη μετάδοση του μηνύματος της ισχυρής αυτοδυναμίας της ΝΔ, την οποία ταυτίζουν με την ευημερία και την προοπτική της χώρας.

Το εναρκτήριο λάκτισμα έδωσε χθες ο κ. Μητσοτάκης στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Πειραιώς παρουσία του συνόλου των γαλάζιων βουλευτών, θέτοντας ολόκληρο το κόμμα σε απόλυτη εγρήγορση και τονίζοντας ότι «όλα ξεκινούν πάλι από την αρχή». Καθώς η κάλπη έχει πλέον αδειάσει και πρέπει στις 25 Ιουνίου να γεμίσει από την αρχή με ψηφοδέλτια της ΝΔ, ώστε να μην απειληθεί ο σχηματισμός μίας σταθερής κυβέρνησης την επόμενη μέρα, που θα μπορεί να προωθήσει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. «Η αυτοδυναμία δεν είναι δεδομένη. Είναι στόχος προς επίτευξη. Και το ποσοστό για την κατάκτησή της είναι ευμετάβλητο», υπογραμμίζεται από το γαλάζιο επιτελείο.

Μόνη πρόταση διακυβέρνησης η αυτοδύναμη ΝΔ

Το μήνυμα αυτό αναμένεται να εκπέμψει με δύναμη σήμερα κι ο ίδιος με την ομιλία του στις 7 το βράδυ στο Περιστέρι, απ’ όπου επέλεξε να ξεκινήσει τη νέα προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ, σε μια ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τους ψηφοφόρους της Δυτικής Αθήνας, για την ψήφο εμπιστοσύνης που έδωσαν την περασμένη Κυριακή προσωπικά στον ίδιο και στην κεντροδεξιά παράταξη, με προβάδισμα σχεδόν 10 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ και με ποσοστό 34,07, ανατρέποντας τα δεδομένα σε μια λαϊκή συνοικία που θεωρούνταν κάστρο της αντιπολίτευσης.  

«Υπάρχει μία και μόνη πρόταση διακυβέρνησης στον τόπο. Κι αυτή είναι η αυτοδύναμη ΝΔ την επόμενη μέρα. Και να μην ξεχνάμε ότι σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουμε για κυβέρνηση, δεν ψηφίζουμε για αντιπολίτευση», αναμένεται να υπογραμμίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιχειρώντας να αποφύγει τη μετατόπιση του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης στις «σκιαμαχίες» ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για την πρωτοκαθεδρία στην αντιπολίτευση. Θα αναδείξει, δε, εμφατικά στο εκλογικό σώμα τις παγίδες που κρύβει ο εφησυχασμός, η αποχή και η χαλαρή ψήφος, επισημαίνοντας πως ο κίνδυνος της αστάθειας παραμένει ζωντανός. Αφού μία 7κομματική αντί για 5κομματική Βουλή ανεβάζει τον πήχη της αυτοδυναμίας κοντά στο σαρωτικό ποσοστό του 40,79% της αναμέτρησης της 21ης Μαΐου, τη στιγμή που τα περιθώρια συνεργασιών είναι ανύπαρκτα υπό το «όχι» του Νίκου Ανδρουλάκη σε συγκυβέρνηση με τη ΝΔ και το δικό του κατηγορηματικό «όχι» σε σύμπλευση με κόμματα εξ δεξιών της ΝΔ.  

Κλιμάκια βουλευτών στη μάχη της αποτροπής διαρροής ψήφων

Το δίλημμα «ισχυρή αυτοδυναμία ή περιπέτειες» θα εκπέμψουν στοχευμένα ανά περιοχή και τα κλιμάκια βουλευτών, που μετά την ενδελεχή αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της 21ης Μαΐου, έχουν λάβει συγκεκριμένο πρόγραμμα δραστηριοτήτων ανά εκλογική περιφέρεια, για να αποτρέψουν τη διαρροή ψήφων από τη ΝΔ προς άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Αυτή τη στρατηγική υπηρετεί και το «φροντιστήριο» που έκανε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, χθες στους βουλευτές Θεσσαλονίκης της ΝΔ, με στόχο τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση στη Βόρεια Ελλάδα. Παρότι η ΝΔ επικράτησε σε αμφότερες Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, είναι σαφές ότι δέχεται έντονη πίεση εκ δεξιών της. Ενδεικτικό είναι ότι στην Α’ Θεσσαλονίκης παρά την πρωτιά η ΝΔ κατέγραψε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά της πανελλαδικά, ενώ η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου ήταν τρίτο κόμμα με ποσοστό 8,35% πολύ πάνω του εθνικού της μέσου όρου και στη Β’ Θεσσαλονίκης συγκέντρωσε 7,93%. Το, δε, πρωτοεμφανιζομενο  κόμμα «ΝΙΚΗ» που φλέρταρε με την είσοδο στη Βουλή και εντέλει έμεινε εκτός, στις ίδιες εκλογικές περιφέρειες πήρε ποσοστά 4,58% και 5,63% αντίστοιχα.  

Νέα Βαβέλ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ

Η γαλάζια στρατηγική στη νέα προεκλογική περίοδο είναι σαφές ότι θα περιλαμβάνει και λίγα μεν αλλά αρκούντως καίρια «καρφιά» για την αποδόμηση του νέου «υπεύθυνου και ανανεωμένου προφίλ» που φιλοτεχνεί ο Αλέξης Τσίπρας και του «παραδοσιακού αντιπάλου» της ΝΔ που παρουσιάζει ο Νίκος Ανδρουλάκης, διεκδικώντας αμφότεροι το ρόλο «ανάχωμα» στην «παντοδυναμία Μητσοτάκη». Αφενός ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ξεκαθαρίζει σε κάθε ευκαιρία ότι η ισχυρή αυτοδύναμη ΝΔ δεν μεταφράζεται σε παντοδυναμία της παράταξής του αλλά σε «παντοδυναμία της χώρας». Αφετέρου, θα υποβαθμίζει τη στρατηγική των πολιτικών του αντιπάλων σε έναν μεταξύ τους «διαγωνισμό» για τον κύριο εκφραστή της αντιπολίτευσης στον τόπο, ο οποίος απέχει από τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας.

«Θα σας ζητήσω να επιμένουμε πολύ στον προγραμματικό λόγο. Ας αφήσουμε τις σκιαμαχίες με την αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Αρκετά θα τσακώνονται μεταξύ τους για το ποιος θα έχει τα πρωτεία στην αντιπολίτευση. Αυτή είναι μία μάχη που εμάς δεν μας αφορά. Εμάς μας ενδιαφέρει να χτίσουμε πάνω σε αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης, την οποία έχουμε ήδη οικοδομήσει με τους πολίτες. Και να συνεχίσουμε σταθερά, τολμηρά, μπροστά για την αυτοδύναμη Ελλάδα με πρωταγωνίστρια τη ΝΔ», σημείωσε χθες, ανάγοντας ο ίδιος σε αντίπαλο της ΝΔ τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, τα οποία διαβεβαίωσε ότι κατανοεί και γνωρίζει πώς να αντιμετωπίσει.  

Το στίγμα έδωσε και ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Άκης Σκέρτσος, επαναφέροντας στο προσκήνιο την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να κοστολογήσει το πρόγραμμά του και την εμμονή του στο διαστρεβλωμένο «μαύρο και γκρίζο» της Ελλάδας επί ΝΔ υπό το δηκτικό σχόλιο «ο ΣΥΡΙΖΑ κι αν έχασε, κάηκε το μαλλί του, ούτε τη γνώμη άλλαξε ούτε την κεφαλή του», ενώ στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ χρέωσε μοναδική έγνοια «να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ». Κατ’ ουσίαν η Πειραιώς επιδιώκει να αναδείξει μία νέα Βαβέλ της αντιπολίτευσης έναντι της κρυστάλλινης πρότασης διακυβέρνησης της ΝΔ.

Φουλ των περιοδειών Μητσοτάκη

Το νέο πρόγραμμα περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη πάντως αποδεικνύει τη φιλοσοφία «ούτε μέρα χαμένη - καμία ψήφος χαμένη». Από σήμερα ο ίδιος επιδίδεται σε ένα «φουλ» των περιοδειών. Επόμενος σταθμός μετά το Περιστέρι είναι αύριο και μεθαύριο η Κρήτη όπου θα πραγματοποιήσει ένα δυναμικό «road trip» και στους 4 νομούς του νησιού, με στόχο να επαναληφθεί το ιστορικό 4 στα 4. Ακολουθούν την Παρασκευή η Θεσσαλία και το Σάββατο η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική, με αποκορύφωμα την επίσκεψή του στο Άγιο Όρος στον απόηχο και του ηχηρού «ως εδώ» του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στις διακινούμενες πληροφορίες για εμπλοκή συγκεκριμένων Μονών και κληρικών στις εκλογές. Από την επόμενη εβδομάδα ο Πρόεδρος της ΝΔ θα αρχίσει να επισκέπτεται περιοχές της χώρας, που δεν πρόλαβε να δώσει προσωπικά το παρών την προηγούμενη προεκλογική περίοδο, για να θέσει τα διλήμματα: «ρεαλισμός ή λαϊκισμός» - «σοβαρός πολιτικός λόγος ή τοξικότητα». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.