Μενού
kasidiaris
Ηλίας Κασιδιάρης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ο «Δούρειος Ίππος» που αναζητούσε και προφανώς προετοίμαζε εδώ και εβδομάδες ο έγκλειστος Ηλίας Κασιδιάρης, βρέθηκε, με τον ίδιο να επιζητά το «άρμα» που θα τον φέρει εκ νέου στο πολιτικό προσκήνιο αλλά και στην πόρτα της Βουλής. Έστω και αν τυπικά δεν μπορεί να την περάσει. Το κόμμα «Σπαρτιάτες» ήταν εκείνο που άνοιξε την αγκαλιά του για να υποδεχθεί τον καταδικασμένο για εγκληματική οργάνωση, Κασιδιάρη, αλλά και το... ρεύμα που φαίνεται να έχει στα ακροδεξιά ακροατήρια.

Ο συγκεκριμένος πολιτικός σχηματισμός, που με απόφαση του Αρείου Πάγου μπορεί να συμμετάσχει στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, μπορεί να φαντάζει «άγνωστος» στο ευρύ κοινό, δεν συμβαίνει το ίδιο και στον εθνικιστικό και ακροδεξιό χώρο. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα κόμμα που μετά την ίδρυσή του το 2017 προσπάθησε να πάρει όσο χώρο του αναλογούσε μετά από τη «διάλυση» της Χρυσής Αυγής, ενώ κατά καιρούς συμμετείχε σε διαφόρους σχηματισμούς αποτελώντας πολλές φορές διαμέρισμα των ακροδεξιών πολυκατοικιών που ωστόσο δεν μακροημέρευσαν.

Το «δίκτυο κοινωνικής δράσης και αλληλεγγύης με επικεφαλής τον Βασίλη Στίγκα κατέθεσε στον Άρειο Πάγο την ιδρυτική διακήρυξη του νέου πολιτικού φορέα» τον Δεκέμβριο του 2017. Από τότε έχει παρουσία στα social media και ιδιαίτερα στο Youtube με τις εκπομπές που μαγνητοσκοπεί ή παρουσιάζει ο ιδρυτής του, ενώ από την πρώτη στιγμή έχει τοποθετηθεί στην «λαϊκή πατριωτική Δεξιά» εκφράζοντας (όπως αναφέρει στο μοναδικό κείμενο που υπάρχει στην ιστοσελίδα του) «το τρίπτυχο πατρίς, θρησκεία, οικογένεια, είμαστε θεματοφύλακες των πατροπαράδοτων αρχών και αξιών του Ελληνισμού, και τιμάμε τις παραδόσεις μας που σήμερα εκλείπουν από την δημόσια ζωή της χώρας».

Οι συνεργασίες με άλλα ακροδεξιά κόμματα

Σε αυτά τα έξι χρόνια που υπάρχουν πολιτικά οι «Σπαρτιάτες» έχουν προχωρήσει σε συνεργασίες και συνασπισμούς και με άλλα κόμματα του ίδιου χώρου, δίχως ωστόσο κάποια από αυτά να έχει καταφέρει να διατηρηθεί.

Το 2019 συμμετείχε στη δημιουργία του συνασπισμού Κ.Υ.Μ.Α Ελληνισμού μαζί με την ΕΛΑΣΥΝ (που ίδρυσε ο Γιάννης Λαγός), τη Λαϊκή Ελληνική Πατριωτική Ένωση (συμμετέχει πλέον στον συνασπισμό των Εμφιετζόγλου-Μπογδάνου), το Κόμμα 4ης Αυγούστου και τη Πρώτη Γραμμή του Κωνσταντίνου Πλεύρη. Τα δύο πρώτα, μαζί με τους Σπαρτιάτες, αποχώρησαν μετά από λίγους μήνες.

Τον Δεκέμβριο του 2020 ανακοινώθηκε και επίσημα ο συνασπισμός των σχηματισμών Ε.ΛΑ.ΣΥΝ., ΛΕΠΕΝ, Ε.Μ.Ε.Ι.Σ., Σπαρτιάτες και Πρώτη Γραμμή, με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Πλέυρη, καθώς όπως αναφερόταν τότε «Ακολουθώντας τις ανάγκες των καιρών και εισακούοντας τα μηνύματα των χιλιάδων Ελλήνων που αγωνιούν για το μέλλον της χώρας και των παιδιών τους, αποφασίσαμε να συμπλεύσουμε σε έναν εκλογικό συνασπισμό, όχι καταργώντας τις γραμμές όσων μας χωρίζουν, αλλά αναδεικνύοντας όσα μας ενώνουν». Φυσικός ηγέτης βέβαια δεν ήταν άλλος από τον έγκλειστο Ευρωβουλευτή και τυπικά επίτιμο πρόεδρο του ΕΛΑΣΥΝ, Γιάννη Λαγό. Μάλιστα ακολούθησαν αρκετές δράσεις με ξεκάθαρα εθνικιστικό αντίκτυπο.

Ούτε αυτός ο συνασπισμός προχώρησε. Είναι χαρακτηριστικό της «διάσπασης» πως οι Σπαρτιάτες προχώρησαν αυτόνομοι έχοντας πλέον τις ευλογίες του Ηλία Κασιδιάρη, ενώ ο ΕΛΑΣΥΝ (και κατ' επέκταση ο Λαγός;) ουσιαστικά στηρίζει το Κίνημα 21 με επικεφαλής τον Ζώη Μπέχλη (επίσης συμμετείχε στον συνασπισμό), που κατέβηκε αυτόνομο στις εκλογές της 21ης Μαΐου ενώ σε αυτές της 25ης Ιουνίου θα συμμετάσχει στον «Πατριωτικό Συνασπισμό» (με Εμφιετζόγλου, Μπογδάνο, Βόβολη κ.α.).

stigkas
Ο Βασίλης Στίγκας εκπροσωπώντας τους "Σπαρτιάτες" σε τρισάγιο στον τάφο του Κολοκοτρώνη | elasyn.com

Σπαρτιάτες: Ποιος είναι ο Βασίλης Στίγκας

Ο πρόεδρος των Σπαρτιατών, Βασίλη Στίγκας, έχει πολιτική δράση εδώ και πολλά χρόνια, μόνο που αν κάποιος προσπαθήσει να συγκεντρώσει τη διαδρομή του, θα χαθεί στην πορεία καθώς έχει αλλάξει ουκ ολίγα κόμματα, πριν ακόμη ιδρύσει τον σχηματισμό του.

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο ίδιος το 2020 είχε αναφέρει μεταξύ άλλων πως: «Ειμαι παντρεμένος και πατέρας 3 παιδιών, δύο κοριτσιών και ενός αγοριού.

Είχα πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια και αναγκάστηκα από την ηλικία των 12 ετών να δουλεύω και παράλληλα πήγαινα νυχτερινό γυμνάσιο στο Αιγάλεω. Στη συνέχεια φοίτησα και πάλι σε νυχτερινή σχολή ως μηχανικός αεροσκαφών λόγω αγάπης για τα ιπτάμενα μέσα.

Υπηρέτησα για 22 μήνες στην αεροπορία Στρατού ως μηχανικός ιπτάμενος και εδάφους. Μετά την απόλυση μου από τον στρατό και μέχρι σήμερα ασχολούμαι ως επιχειρηματίας στον χώρο των τροφίμων και τα τελευταία χρόνια παράλληλα και με την δημοσιογραφία ως παρουσιαστής τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών, αρθρογράφος, και κοινωνικός ρεπόρτερ. Είμαι έντονα πολιτικοποιημένος και ενεργός πολίτης από τα μαθητικά μου χρόνια και πάντα στον χώρο του υγειούς Εθνικισμού λόγω άδολης και υπέρμετρης αγάπης προς την πατρίδα».

Και από εκεί αρχίζει η διαδρομή με τους διαδοχικούς διαφορετικούς πολιτικούς σταθμούς. Η... χαρτογράφηση μέσα από τη δική του απάντηση σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο ίδιος ο κ. Στίγκας:

«Ασχολούμαι με τα κοινά από τα μαθητικά μου χρόνια και η πρώτη επαφή με πολιτικό κόμμα ήταν με την Νέα Δημοκρατία. Στη συνέχεια ακολούθησα τον Αντώνη Σαμαρά στην Πολιτική Άνοιξη λόγω ότι ήταν νέος και άφθαρτος ως πολιτικός με πολύ καλή δυναμική, αλλά στην συνέχεια έκανε μεγάλα και σοβαρά λάθη που στοίχισαν ακριβά στον τόπο αλλά και στον ίδιο προσωπικά, με αποτέλεσμα αυτός ο πολιτικός σχηματισμός να έχει άδοξο τέλος.

Το 2001 εντάχθηκα στο ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη και έμεινα εκεί μέχρι το τέλος του 2014. Ήμουν στην δημιουργία του κόμματος ΡΙΖΕΣ με τον Δικηγόρο Βασίλη Καπερνάρο αλλά μέσα σε λίγους μήνες και αυτή η προσπάθεια έπεσε στο κενό και διαλύθηκε.

Από το 2014 μέχρι της τριπλές εκλογές του 2019 πρωτοστάτησα θα έλεγα στην ένωση των πατριωτικών κομμάτων σχεδόν με όλα τα γνωστά ονόματα του χώρου αλλά ουσιαστική ένωση δεν υπήρξε ποτέ με αποτέλεσμα να κατέβουν ορισμένοι αυτόνομοι και να πάρουν πολύ χαμηλά ποσοστά».

Η δράση του όμως δεν σταματά εκεί. Το 2019 ήταν υποψήφιος Ευρωβουλευτής με την Ένωση Κεντρώων. Συγκέντρωσε μόλις 752 ψήφους και ήταν τρίτος από το τέλος ανάμεσα σε όλους του υποψηφίους του κόμματος.

Παλιότερα, το 2014, ήταν και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στην Ηλιούπολη.

Οι υποψήφιοι με τους Σπαρτιάτες και ο ρόλος Κασιδιάρη

Μετά από το «φτου ξελευθερία» του Κασιδιάρη, με τη δήλωση υποστήριξης, άρχισαν να... σκάνε και τα πρώτα ονόματα υποψηφίων. Μέσα από τα social media πολλοί έσπευσαν να ενημερώσουν πως θα βρίσκονται στα ψηφοδέλτια του κόμματος, δείχνοντας πως προφανώς είχε υπάρξει προεργασία για τη συγκεκριμένη κίνηση.

 

 

Εκείνο πάντως που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι ο ρόλος που θα έχει ο Ηλίας Κασιδιάρης σε περίπτωση που το κόμμα καταφέρει και ξεπεράσει το 3%. Η φημολογία που έχει αναπτυχθεί και μάλιστα έχει αποτυπωθεί και σε σχετικά μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι πως ο Κασιδιάρης σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αναλάβει το ρόλο του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, ρόλος που μπορεί να υποστηριχθεί και μέσα από το κελί της φυλακής στο οποίο βρίσκεται.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA