Μενού
Natsios
Νατσιός | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Το κόμμα Νίκη ήταν μεταξύ των οκτώ κομμάτων που μπήκαν στη Βουλή στις εκλογές της Κυριακής (25/6). Το κόμμα συγκέντρωσε ποσοστό 3,69%, το οποίο μεταφράζεται σε 10 βουλευτές.

Μάλιστα, το κόμμα Νίκη έχει τον δικό του ύμνο, «Ψυχή μου μη λυγίζεις» που αποτελεί ευγενική παραχώρηση του γνωστού συνθέτη, Σταμάτη Σπανουδάκη, όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ιστοσελίδα του κόμματος:

«Με περισσή ευγένεια ο κ. Σπανουδάκης παραχώρησε αφιλοκερδώς στη ΝΙΚΗ τη χρήση του "Ψυχή μου μη λυγίζεις", ως επίσημο Ύμνο της ΝΙΚΗΣ. Είμαστε ευγνώμονες τόσο για τη χρήση του τεχνουργήματός του όσο και για τη συνολική στάση ζωής του που δίνει φωτεινό παράδειγμα, παρηγοριά και θάρρος στον Ελληνικό Λαό. Ευχαριστούμε!»

«Μιλώντας κανείς για τις αξίες μας, έχει δύο τρόπους να το πράξει: Είτε να τiς περιγράψει με λόγια είτε να δείξει πρόσωπα που έμπρακτα ενσάρκωσαν τις αξίες στη ζωή τους. Το "ψυχή μου μη λυγίζεις" έκανε ακριβώς αυτό: μάζεψε σε λίγους στίχους ονόματα προγόνων από τα δύο εικονοστάσια του Γένους μας - το εικονοστάσι των Αγίων μας και το εικονοστάσι των Σοφών και Ηρώων μας - ώστε να μιλήσουν οι ίδιες οι πράξεις τους:

«Όμηρος, Σόλων, Σωκράτης, Πλάτων, Αχιλλέας, Ευριπίδης, Διογένης, Λεωνίδας, Θεμιστοκλής, Αριστοτέλης, Περικλής, Αισχύλος, Προμηθέας, Ηρακλής, Φίλιππος, Αλέξανδρος, Κωνσταντίνος, Νοταράς, Βατάτζης, Θεοδώρα, Φωκάς, Κολοκοτρώνης, Καραϊσκάκης, Μπουμπουλίνα, Διάκος, Φεραίος, Σολωμός, Καποδίστριας, Χρυσόστομος, Πλαστήρας, Δραγούμης, Μελάς, Παπαδιαμάντης, Κόντογλου, Πορφύριος, Παΐσιος.»

«Το δεύτερο ζητούμενο των στίχων, η παρακίνηση στον σκοπό μας, εξίσου εύστοχα υλοποιείται. Απέναντι στην καθεστωτική λαίλαπα των ταπεινώσεων, της διαφθοράς, της απανθρωπιάς και του μισελληνισμού, "σε μια χώρα, που ό,τι υψώθηκε γκρεμίζουν", η ψυχή μας ας μη λυγίσει! Στην σκοτεινότερη τούτη "ώρα που όσοι αξίζουνε σωπαίνουν", που ίσως μας ζητηθούν "αίμα, δάκρυ και θυσίες", ας έχουμε ακλόνητη πίστη ότι "φοβερή είναι η προστασία της Μητέρας" γιατί έρχεται η χαραυγή όπου "νέα χώρα κι ουρανός σε περιμένουν"».

Οι στίχοι

Όμηρος, Σόλων, Σωκράτης, Πλάτων,

Αχιλλέας, Ευριπίδης, Διογένης, Λεωνίδας,

Θεμιστοκλής, Αριστοτέλης, Περικλής,

Αισχύλος, Προμηθέας, Ηρακλής,

Φίλιππος, Αλέξανδρος.

 

Μη λυγίζεις, αχ ψυχή μου μη λυγίζεις

νέα χώρα κι ουρανός σε περιμένουν

είναι η ώρα που όσοι αξίζουνε σιωπαίνουν

αχ ψυχή μου μη λυγίζεις,

αχ ψυχή μου μη λυγίζεις

 

Μη λυγίζεις, αχ ψυχή μου μη λυγίζεις

είμαι πλάι σου, ήλιος, φως, φωτιά κι αέρας

Φοβερή είναι η προστασία της Μητέρας

αχ ψυχή μου μη λυγίζεις,

αχ ψυχή μου μη λυγίζεις

 

Κωνσταντίνος, Νοταράς, Βατάτζης,

Θεοδώρα, Φωκάς, Κολοκοτρώνης,

Καραϊσκάκης, Μπουμπουλίνα, Διάκος, Φεραίος,

Σολωμός, Καποδίστριας, Χρυσόστομος,

Πλαστήρας, Δραγούμης, Μελάς

 

Μη λυγίζεις, αχ ψυχή μου μη λυγίζεις,

των προγόνων οι κουβέντες κι αν πονάνε

αίμα, δάκρυ και θυσίες κι αν ζητάνε

αχ ψυχή μου μη λυγίζεις

αχ ψυχή μου μη λυγίζεις

 

Μη λυγίζεις, αχ ψυχή μου μη λυγίζεις

είμαι πλάι σου κι όσα έχω είναι δικά σου

φώναξε με, άνοιξε μου την καρδιά σου

αχ ψυχή μου μη λυγίζεις

αχ ψυχή μου μη λυγίζεις

 

Παπαδιαμάντης, Κόντογλου, Πορφύριος, Παΐσιος

 

Μη λυγίζεις, αχ ψυχή μου μη λυγίζεις,

σε μια χώρα, που ότι υψώθηκε γκρεμίζουν

Σε μια ώρα που κι οι ήρωες δακρύζουν

και το δάκρυ τους φωνάζει

Ένα όνομα, Ελλάδα!!!

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.