Μενού
tsipras
Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κρήτη | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ , καθώς το μεσημέρι αναμένονται ανακοινώσεις του Αλέξη Τσίπρα, στο Ζάππειο Μέγαρο, στον απόηχο της βαριάς εκλογικής ήττας του κόμματος στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα ανακοινώσει ριζικές αλλαγές για το κόμμα.

Ποιοι θέλουν αλλαγή ηγεσίας και η πλευρά της «επανίδρυσης»

Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες στο εσωτερικό του κόμματος με το δίπολο να ετοιμάζεται για σύγκρουση με θέμα την ηγεσία.  Όπως αναφέρθηκε στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» του Action 24, η αριστερή πτέρυγα του κόμματος ετοιμάζει κίνηση αλλαγής ηγεσίας.

Τα ονόματα που σχετίζονται με αυτή την κίνηση είναι μεταξύ άλλων ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Φίλης, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Νάσος Ηλιόπουλος, καθώς και κάποια νέα στελέχη. 

Εντός του κόμματος φέρονται να έχουν αρκετή επιρροή, παρόλο που δεν έχουν ισχυρή παρουσία στη Βουλή. Η συγκεκριμένη ομάδα στελεχών φέρεται να προκρίνει την ενεργοποίηση που προβλέπει το καταστατικό του κόμματος και όταν τελειώσουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές να ακολουθήσει συνέδριο.

Από την πλευρά τους, ο Αλέξης Τσίπρας και τα στελέχη που τον πλαισιώνουν -Νίκος Παππάς, Χρήστος Σπίρτζης, Όλγα Γεροβασίλη, Ρένα Δούρου, Διονύσης Τεμπονέρας κλπ- προσανατολίζονται προς ριζικές αλλαγές στο κόμμα, με χαρακτηριστικά «επανίδρυσης».

Η μυστήρια εξαφάνιση του Αλέξη Τσίπρα

Όπως αναφέρει ο Μαξιμιλιανός, ο Αλέξης Τσίπρας ανέβαλε την άνοδο του στις Βρυξέλλες γιατί κάτι σημαντικό αναμένεται να συμβεί στην Αθήνα. Έχουν περάσει τέσσερις μέρες από την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και στην Κουμουνδούρου υπάρχει ακόμη σιωπητήριο, αφού κανείς δεν έχει ενημερωθεί για τις προθέσεις του Προέδρου.

Ο ίδιος δεν έχει ανοίξει σε κανέναν τα χαρτιά του και πηγές μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως σήμερα θα υπάρξει κάποια κίνηση. «Ο μόνος εχθρός είναι ο εαυτός του» μου είπε σκωπτικά άνθρωπος που ξέρει καλά το κόμμα και εκτιμά πως κάθε επιλογή πέραν του Τσίπρα θα οδηγήσει μοιραία το κόμμα στη συρρίκνωση.

Πάντως, η Ομπρέλα αναμένεται να κάνει το δικό της κάλεσμα το Σάββατο για την αποτίμηση του αποτελέσματος σε περίπτωση που δεν υπάρξει συνεδρίαση κομματικού οργάνου.

Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του Διονύση Τεμπονέρα για συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ στις ερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, από το ΠΑΣΟΚ δεν απαντάνε τίποτα, καθώς δεν υπάρχει κανένας λόγος βιασύνης για τέτοιου είδους συζητήσεις.

«Θέτω τον εαυτό μου στην κρίση των μελών του κόμματος»

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας μετά το αρνητικό αποτέλεσμα των εκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ, έθεσε τον εαυτό του στην κρίση των μελών του κόμματός του. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε ανανέωση στο στελεχικό δυναμικό.

O Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην επόμενη ημέρα μετά την ήττα, σημειώνοντας: «Απαιτεί να συναντηθούμε με τις αξίες μας. Να ανανεώσουμε το στελεχικό μας δυναμικό από την κορυφή μέχρι τη βάση. Δίνοντας εμπιστοσύνη σε νέους ανθρώπους. Απαιτεί να προβληματιστούμε για τις αιτίες του εκλογικού αποτελέσματος.

Ο χρόνος προκειμένου να δουλέψουμε δεν είναι απεριόριστος. Ο χρονικός ορίζοντας για την επιστροφή μας είναι οι ευρωπαϊκές εκλογές σε περίπου ένα χρόνο. Για τον ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε ένας μεγάλος και δημιουργικός, ιστορικός κύκλος. Πρέπει να τον αποτιμήσουμε με περηφάνια. Ταυτόχρονα να προχωρήσουμε στις τομές για να ανοίξει ένας νέος πιο ελπιδοφόρος κύκλος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει από σήμερα τις ευθύνες που του ανέθεσε η λαϊκή ψήφος. Θα βάλουμε μπροστά τις διεργασίες για να πάρουμε τις οριστικές μας αποφάσεις. Τα μέλη του κόμματος θα κληθούν να μας κρίνουν όλους και να χαράξουν τη στρατηγική. Είναι αυτονόητο πως πρώτος εγώ θα θέσω τον εαυτό μου στην κρίση των μελών του κόμματος».

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA