Μενού
Ο Άδωνις Γεωργιάδης στο υπουργείο Υγείας
Συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας | EUROKINISSI / ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ
  • Α-
  • Α+

Ο Άδωνις Γεωργιάδης επιστρέφει, μετά τις ανακοινώσεις του Παύλου Μαρινάκη για τον «μίνι-ανασχηματισμό», στο υπουργείο Υγείας ένα πόστο που είχε αναλάβει για πρώτη φορά το 2013 κατά τη διάρκεια της συγκυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης τοποθετήθηκε συγκεκριμένα στη θέση του υπουργού Υγείας στις 25 Ιουνίου του 2013 και κατά τη διάρκεια της θητείας του, θεσμοθέτησε τη δωρεάν νοσηλεία στα νοσοκομεία του ΕΣΥ περίπου 2 εκατ. ανασφάλιστων πολιτών με ετήσια κρατική δαπάνη 340 εκατ. ευρώ.

Μιλώντας στο Reader για τη θητεία του στο υπουργείο Υγείας είχε πει πως: «Έκανα διαφορετική δουλειά σε κάθε υπουργείο. Η δουλειά μου τότε στο Υγείας ήταν σε εξαιρετικά δύσκολη εποχή εν μέσω του μνημονίου και της χρεοκοπίας. Εγώ ανέλαβα το υπουργείο Υγείας όταν είχε μπλοκάρει η αξιολόγηση λόγω μιας τρύπας 700 εκατομμυρίων στον ΕΟΠΥΥ κι έπρεπε μέσα σε λίγες μέρες να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη της τρόικας για να πάρουμε τη δόση».

«Έπρεπε να κάνω κινητικότητες και διαθεσιμότητες χιλιάδων ανθρώπων και να κόψω τον προϋπολογισμό κατά περίπου 2 δισεκατομμύρια. Ήταν ένα πάρα πολύ δύσκολο έργο» είχε προσθέσει ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Άδωνις Γεωργιάδης: Τα πυρά για τα 25 ευρώ στα νοσοκομεία

Παράλληλα, στη θητεία του ενισχύθηκε η χρήση των γενόσημων φαρμάκων, ελέγχθηκε η φαρμακευτική δαπάνη και εγκρίθηκαν 470 πρωτότυπα φάρμακα ολοκληρώνοντας τη μεταρρύθμιση στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης δέχθηκε σωρεία πυρών για την αύξηση στην είσοδο των νοσοκομείων από τα 5 στα 25 ευρώ. «Το εισιτήριο για την εισαγωγή σε νοσοκομείο είναι ένα νομοθετημένο μέτρο όπως απεδείχθη στην πορεία της διαπραγμάτευσης. Προτάθηκε από την ελληνική κυβέρνηση ως τρόπος χρηματοδοτήσεως των νοσοκομείων και όχι από την τρόικα. Πρέπει να μάθουμε να μην ρίχνουμε την ευθύνη σε άλλους» είχε απαντήσει τότε ο υπουργός Υγείας, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

«Έχουμε βάλει το βάθρο της υγείας, δηλαδή 10-11.000 ευρώ ατομικό εισόδημα» συνέχισε σχετικά ο Άδωνις Γεωργιάδης για την κυβερνητική δέσμευση στην Τρόικα.

«Δεν είναι τόσο τρομερό να πληρώνουν για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας όσοι είναι σε καλύτερη οικονομική θέση», σημείωσε, προσθέτοντας ότι αυτό το «25ευρω» θα αποτελέσει πηγή χρηματοδότησης για άνεργους και ανασφαλίστους» είχε καταλήξει.

Άδωνις Γεωργιάδης: Το σχέδιο για την αναδιαμόρφωση της Υγείας

Παράλληλα, επί υπουργίας του το 2013, εκπονήθηκε ένα σχέδιο αναδιαμόρφωσης του χώρου της Υγείας, το οποίο περιελάμβανε αξιολόγηση και κινητικότητα γιατρών, νοσηλευτών και διοικητικών υπαλλήλων του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καθώς και αλλαγή χρήσης και συγχωνεύσεις νοσοκομειακών μονάδων, από τις οποίες προβλεπόταν εξοικονόμηση περίπου 32 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του.

Συνολικά σταμάτησαν τη λειτουργία τους πέντε νοσοκομεία από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). Ανάμεσα στα νοσοκομεία που σταμάτησαν τη λειτουργία τους με μεταφορές κλινικών και προσωπικού συμπεριλαμβάνονται το Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης, το Νοσοκομείο Παναγία Θεσσαλονίκης, το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων και το Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA