Τα δημοσκοπικά ευρήματα ασκούν μια πίεση στα κόμματα για την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουν. Η Νέα Δημοκρατία χάνει δυνάμεις ωστόσο ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνουν να μπορούν να πείσουν τους πολίτες που έχουν απογοητευτεί από την κυβερνητική πολιτική.
Στελέχη της Κουμουνδούρου εκφράζουν ανοικτά τις ανησυχίες τους και ψάχνουν να βρουν τρόπους προσέγγισης με την Χαριλάου Τρικούπη αλλά και την Νέα Αριστερά, μέσω του προσκλητηρίου του Σωκράτη Φάμελλου.

Το group therapy της ΝΔ, η ρηξικέλευθη εμφάνιση Κακλαμάνη και η έρευνα για τα συνθήματα
Το ερώτημα που απασχολεί τα επιτελεία
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει στους συνομιλητές του πως θα μπορούσε να συμφωνηθεί ακόμη και η ύπαρξη ενός κοινού ψηφοδελτίου των κομμάτων στις επερχόμενες εθνικές εκλογές. Μπορεί το σχέδιο του Γαλλικού Λαϊκού Μετώπου να βρει εφαρμογή στη χώρα μας; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα που απασχολεί τα επιτελεία. Όπως όλα δείχνουν η αυτοτέλεια των κομμάτων υπό την σκεπή ενός σχήματος με έναν επικεφαλής που θα προκύψει από κάλπες είναι ένα σχέδιο μόνο επί χάρτου.
Μπορεί να έχουν φουντώσει οι φωνές που ζητούν από τον Αλέξη Τσίπρα να επιστρέψει και να ενώσει, όπως λένε, όμως αυτό το σενάριο δεν βρίσκει έδαφος για πολλού λόγους. Καταρχάς ο πρώην πρωθυπουργός δεν ανοίγει τα χαρτιά του γύρω από τις προθέσεις του. Μπορεί να έχουν πυκνώσει οι παρεμβάσεις του ωστόσο αυτό δεν σημαίνει και επιστροφή.
Για να μπει μπροστά ο Αλέξης Τσίπρας σε μια κίνηση που θα ενώσει τα κόμματα του προοδευτικού μετώπου θα πρέπει να υπάρχει ένα θετικό ρεύμα τόσο από τον κόσμο όσο και από τα επιτελεία. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Το ΠΑΣΟΚ που θα μπορούσε να αποτελέσει το βασικό κόμμα σε έναν ευρύτερο σχηματισμό δεν φαίνεται να συζητά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Έχει διαλέξει το μοναχικό δρόμο, όπως λένε στελέχη της Κουμουνδούρου, σημειώνοντας πως το προσκλητήριο του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κρατήσει για πολύ.
«Ο,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει τώρα», λένε χαρακτηριστικά, ασκώντας πίεση αλλά δεν πείθουν την Χαριλάου Τρικούπη ούτε να κάτσει στο τραπέζι των συζητήσεων. Επομένως το σχέδιο ενός μετώπου με έναν επικεφαλής ναυαγεί πριν καν ξεκινήσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει να βρει άλλους τρόπους συνέργειας με τα κόμματα της προόδου. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως Κουμουνδούρου και Νέα Αριστερά έχουν έρθει κοντά και συζητούν ακόμη και την επιστροφή των παλιών συντρόφων.
Αυτό δεν σημαίνει ότι και οι 11 βουλευτές της Νέας Αριστεράς συζητούν να επιστρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν διαφωνίες και εντάσεις ακόμη και στις συζητήσεις των οργάνων του κομματος του Αλέξη Χαρίτση για το τι πρέπει να κάνουν. Πληροφορίες θέλουν να υπάρχει στο τραπέζι και το ενδεχόμενο της επιστροφής αλλά χωρίς να «χαθεί» η Νέα Αριστερά. Γνώστες των συζητήσεων ανέφεραν στο Reader ότι δεν θα απέκλειαν και την αλλαγή του ονόματος του κόμματος της Κουμουνδούρου δηλαδή αν καταλήξουν σε συμφωνία να ονομαστεί ΣΥΡΙΖΑ-ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.