Μενού
Ο Χρήστος Σταϊκούρας
Παρουσία Χρήστου Σταϊκούρα το 4ο Διεθνές Συνέδριο του ΤΕΕ | EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
  • Α-
  • Α+

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, μίλησε στο «Kontra» και την Αναστασία Γιάμαλη και προχώρησε σε σχόλιο σχετικά με την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) στα μέσα μεταφοράς της Αθήνας.

«Το 35% των λεωφορειών στην Αθήνα δεν έχει ράμπες για τα άτομα με ειδικές δεξιότητες» ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας, με τη σωστή και αποδεκτή ονομασία, βάσει αγώνων των ατόμων με αναπηρία και ακαδημαϊκής ορολογίας, να είναι άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ).

Το σχόλιο του υπουργού Υποδομών προκάλεσε την αντίδραση της δημοσιογράφου και παρουσιάστριας, Αναστασίας Γιάμαλη, η οποία του επισήμανε: «Με αναπηρία εννοείτε». Ο Χρήστος Σταϊκούρας συνέχισε λέγοντας πως «τα λέω άτομα με ειδικές δεξιότητες εγώ πάντα, δηλαδή τα ΑμεΑ».

«Το λέω, γιατί τα ανάπηρα άτομα επιθυμούν να λέγονται ανάπηρα άτομα» επανέλαβε η δημοσιογράφος, με τον υπουργό να καταλήγει: «Και εγώ θεωρώ ότι έχουν ειδικές δεξιότητες κι έτσι τους συμπεριφέρομαι, γιατί πράγματι πρέπει να δίνουμε σημασία σε αυτούς τους ανθρώπους».

Ποιος είναι ο σωστός όρος

Ο «captain amearica», ο οποίος ανέδειξε και αναδεικνύει θέματα που έχουν να κάνουν με την προσβασιμότητα των ΑμεΑ, έκανε ανάρτηση στο Instagram όπου διευκρινίζει ποια είναι η σωστή ορολογία.

«Λοιπόν, εγώ όπως πολλά άλλα ανάπηρα άτομα κάθε μέρα προσπαθούμε να ενημερώνουμε τον κόσμο για τη σωστή ορολογία, η οποία είναι σαφής από το ελληνικό Σύνταγμα και από νομοθεσίες. Και δηλώσεις σαν αυτές του κ. Σταϊκούρα δυστυχώς έχουν αρνητική επίπτωση στις προσπάθειές μας. Ο κ. Σταϊκούρας είναι ένα πολιτικό πρόσωπο και όταν μιλάει δημόσια με αυτόν τον τρόπο, επηρεάζει κόσμο με τα λεγόμενά του.

Ο όρος άτομα με ειδικές δεξιότητες δεν έχει καμία ακαδημαϊκή βάση και ακυρώνει 50 χρόνια αγώνων από ανάπηρα άτομα για να μην μας φέρονται σαν εξωγήινους. Ο κόσμος συχνά διστάζει να πει άτομο με αναπηρία, επειδή νομίζει πως είναι κάτι κακό, δεν είναι κάτι κακό, απλά έχει στιγματιστεί από λάθος χρήση.

Ο όρος ανάπηρο άτομο, ανάπηρος είναι ο τρόπος που έχουν διαλέξει τα άτομα σε αυτήν την ομάδα να αποκαλούνται και έτσι θέλει να τα αποκαλεί ο κόσμος. Είναι σαν να μου λες ότι σε λένε Γιώργο και να σου πω, όχι Κώστα σε λένε.

Ο κόσμος πρέπει να σεβαστεί αυτήν την επιθυμία και τη βιβλιογραφία. Πιστεύω πως δεν μένει να πούμε κάτι άλλο» είπε, μεταξύ άλλων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA