Μενού
makis-boridis
Μάκης Βορίδης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που προανήγγειλε κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη συνεδρίαση στη Βουλή. 

Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, κατηγόρησε τον κ. Ανδρουλάκη πως είναι εντολοδόχος συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απολογηθεί για το κράτος δικαίου. 

«Η αλήθεια είναι ότι δημιουργεί εντύπωση η πρόταση δυσπιστίας. Όσα αναπτύξατε είναι ζητήματα που απασχόλησαν την Ολομέλεια πολλές φορές. Τα Τέμπη τα συζητήσαμε στην σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Τότε συζητήθηκε και η προανακριτική. Στην συνέχεια η Ολομέλεια συζήτησε και το πόρισμα. Τα υπόλοιπα θέματα είναι υπαρκτά και επίσης έχουν απασχολήσει», απάντησε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης στον Νίκο Ανδρουλάκη. 

«Ποιο είναι το προστιθέμενο στοιχείο και σας οδηγεί στην κατάθεση πρότασης δυσπιστίας Γιατί δεν το κάνατε το προηγούμενο διάστημα και το δηλώσατε την περασμένη Κυριακή; Το δημοσίευμα του βήματος. Τι λέει; Αναφέρεται σε μια υπόθεση που έχουν δοθεί εξηγήσεις και κανείς δεν καταλαβαίνει τι θέλει να πει», επισήμανε, προσθέτοντας: «όταν σας λέμε ότι είστε εντολοδόχος συγκεκριμένων εκδοτικών συμφερόντων, εννοούμε στην σύνδεση του δημοσιεύματος με την πρόταση που καταθέτετε σήμερα».

Αναφερόμενος στην πρόταση, ο κ. Βορίδης τη χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη», ωστόσο υπενθύμισε τις αναφορές του κ. Κασσελάκη ότι η συζήτηση θα είναι «σόου και κοκορομαχία».

«Δημιουργείται και μία ακόμη εντύπωση, επιτρέψτε μου να το πω κι αυτό. Έχω δηλώσεις του Προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που λένε: “σόου και κοκορομαχία θα είναι η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας". Σόου και κοκορομαχία στο οποίο προσυπογράψατε κύριοι συνάδελφοι; Προσυπογράψατε να γίνει ένα σόου και μια κοκορομαχία που μάλιστα λέει ο Πρόεδρός σας δεν θα έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα», ανέφερε. 

«Βεβαίως και δεν θα έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Κύριε Πρόεδρε, η αλήθεια είναι ότι επί της προτάσεως δυσπιστίας θα δώσει απάντηση η Βουλή μέσα στο επόμενο τριήμερο. Και βεβαίως θα δώσει και καθοριστική απάντηση ο ελληνικός λαός στις επικείμενες ευρωεκλογές. Επιθυμούμε την άμεση πρόοδο της διαδικασίας και την άμεση συζήτηση της προτάσεως δυσπιστίας», κατέληξε στην ομιλία του. 

Νίκος Ανδρουλάκης: «Ο Μητσοτάκης θα έρθει εδώ να απολογηθεί για το κράτος δικαίου»

Αιτιολογώντας την πρωτοβουλία του για την πρόταση δυσπιστίας, ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε ότι το έκανε «γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ έχει κάνει συνήθεια της την συστηματική υπονόμευση του κράτους δικαίου στην χώρα μας». Τονίζοντας πως «η πολιτική σας επιλογή είναι να κρύβετε την αλήθεια» και πως επιλογή της κυβέρνησης είναι «η ατιμωρησία και η συγκάλυψη πλήττοντας την αξιοπιστία των θεσμών».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στο πρόσφατο δημοσίευμα του «Βήματος» λέγοντας πως «ένα δημοσίευμα ανέδειξε ότι λίγες ώρες μετά το έγκλημα στα Τέμπη η μόνη αγωνία κάποιων στην κυβέρνηση ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση και το μικροκομματικό συμφέρον».

Έθεσε μάλιστα τα ερωτήματα που ανακύπτουν: «Πριν οι συνομιλίες παραδοθούν στην αστυνομία κάποιοι τις είχαν στην κατοχή τους, τις επεξεργάστηκαν και τις διοχέτευσαν σε φιλικό μέσο ενημέρωσης;» και «ποιος είχε πρόσβαση σε αυτό πριν την αστυνομία και την δικαιοσύνη» «ποιος επεξεργάστηκε τις συνομιλίες;»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε πως «οι πρακτικές της κυβέρνησης έναντι του κράτους δικαίου προσβάλλουν την χώρα μας και την απομακρύνουν σταθερά από το ευρωπαϊκό κεκτημένο», επισημαίνοντας πως «ήρθε η ώρα ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη των λόγων και των πράξεών του».

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως «ο κ.Μητσοτάκης θα έρθει εδώ για να απολογηθεί για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του και την τραγωδία των Τεμπών» ενώ πρόσθεσε πως οι βουλευτές της Ν.Δ θα κληθούν να απαντήσουν για το αν «επικροτούν αυτούς τους θλιβερούς χειρισμούς;»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε και στην «προπαγάνδα της Ν.Δ», όπως είπε, που τον θέλει εμπλεκόμενο με επιχειρηματικά συμφέροντα λέγοντας πως «κρίνουν εξ ιδίως τα αλλότρια. Πορεύομαι με πολιτική αυτονομία» και ότι «οι επιλογές μας είναι βαθιά αξιακές». Τόνσιε πως «απέναντι σε αυτές τις καθεστωτικές πρακτικές πήραμε αυτή την θεσμική πρωτοβουλία. Για να μπει ένα τέλος σε ότι προσβάλλει το κράτος δικαίου».

Φάμελλος: «Να απολογηθεί ο πρωθυπουργός για το μπάζωμα στα Τέμπη»

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συνυποβάλλει την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης δήλωσε ο πρόεδρος, Σωκράτης Φάμελλος μετά την επίσημη υποβολή από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, «ανταποκρινόμενη», όπως ανέφερε, «στην ακραία παραβίαση του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων». 

«Παράλληλα», είπε ο κ. Φάμελλος, «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει υποβάλλει δημόσια το αίτημα για παραίτηση της κυβέρνησης και διενέργεια εκλογών».

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ανέφερε: «Ο πρωθυπουργός οφείλει να έλθει στην βουλή και να απολογηθεί για τις ευθύνες της κυβέρνησης και των υπουργών, Κώστα Καραμανλή και Γιώργου Καράγιαννη που γνώριζαν τα προβλήματα του σιδηροδρομικού δικτύου. Οφείλει να απολογηθεί επίσης για το μπάζωμα του τόπου του δυστυχήματος με ευθύνη του υφυπουργού κ. Τριαντοπούλου, αλλά και για την μονταζιέρα με σκοπό την παραπληροφόρηση και την προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης». 

Γενικεύοντας ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός οφείλει να απολογηθεί για την διάθεση προσωπικών δεδομένων των πολιτών με ευθύνη του τότε γραμματέα της ΝΔ, Παύλου Μαρινάκη, αλλά και για τις υποκλοπές. Σημείωσε ακόμη ότι η αντιπολίτευση υποχρεούται να κρίνει και να ελέγχει την κυβέρνηση. Τέλος, ανέφερε ότι εκείνο που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης της κοινωνίας είναι η γνώση της συγκάλυψης για το έγκλημα των Τεμπών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA