Μενού
mitsotakis
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην 86η ΔΕΘ | Konstantinos Tsakalidis/SOOC
  • Α-
  • Α+

Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί το Σαββατοκύριακο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει την καθιερωμένη ομιλία του το Σάββατο (16/09) στις 20:00 ο Πρωθυπουργός στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».

Την Κυριακή (17/09) στις 13:00, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραχωρήσει την καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου στο Βελλίδειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Θεσσαλονίκη δεν θα γίνει αυτό που γινόταν κάθε χρόνο, να μεταβαίνει δηλαδή στην πόλη σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο. 

Φέτος έχει ζητηθεί να ανέβουν μόνο οι υπουργοί των «παραγωγικών υπουργείων», ενώ ειδικά εκείνοι που έχουν επιφορτιστεί με τη διαχείριση των προβλημάτων από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία θα βρίσκονται στο πεδίο και στα υπουργεία.

Η ατζέντα

Καθώς οι πρωτοφανείς καταστροφές της κακοκαιρίας Daniel δεν άλλαξαν μόνο τον ημερολογιακό προγραμματισμό της καθιερωμένης ομιλίας και συνέντευξης τύπου, αλλά ρίχνουν βαριά τη σκιά τους και στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, τροποποιώντας τις προτεραιότητες και συρρικνώνοντας ταυτόχρονα το οικονομικό «καλάθι» των μέτρων που κατά τα ειωθότα εξαγγέλλεται από αυτό το βήμα. Είναι βέβαιο, δε, ότι θα κυριαρχήσει στις αναφορές του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο

Το αυριανό «καλάθι» του Πρωθυπουργού αναμενόταν ούτως ή άλλως λιτό σε οικονομικά μέτρα, δεδομένου ότι το 50% των προεκλογικών εξαγγελιών της ΝΔ έχει ήδη νομοθετηθεί με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών.

Οι τεράστιες ανάγκες άμεσης κρατικής αρωγής όμως και τα δισεκατομμύρια που απαιτούνται για την ανοικοδόμηση των πληττόμενων περιοχών ειδικά της Θεσσαλίας σε συνδυασμό με εκείνα για τον Έβρο που επλήγη τον περασμένο Αύγουστο από mega πυρκαγιές, ακυρώνουν αρχικά σχέδια όπως αυτό της περαιτέρω επέκτασης του market pass είτε μεταθέτουν παρεμβάσεις όπως οι αυξήσεις σε χαμηλοσυνταξιούχους με προσωπική διαφορά για τον Ιανουάριο, ώστε να εγγραφούν στους κωδικούς του προϋπολογισμού του επόμενου έτους.

Αυτό πάντως, όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση κάνει πίσω από τη δέσμευσή της να είναι στο πλευρό των πολιτών στα δύσκολα, συμπεριλαμβανομένου και του πληθωρισμού σε τρόφιμα και να ενισχύει διαρκώς το εισόδημά τους.

Το «ειδικό περιβαλλοντικό τέλος»

Παράλληλα, προς ενίσχυση των κονδυλίων του ειδικού «ταμείου» του προϋπολογισμού για τις φυσικές καταστροφές και την αποκατάσταση κρίσιμων υποδομών, θα θεσπιστεί ένα «ειδικό περιβαλλοντικό τέλος» το οποίο σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο «θα κατανεμηθεί δίκαια». Το ύψος του, την εμβέλεια του, το χρόνο εφαρμογής του και ιδίως ποιους θα αφορά, θα εξειδικεύσει στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αυτό που εκκρεμεί επίσης να διευκρινιστεί είναι κατά πόσο το μέτρο θα συνίσταται σε έναν υποχρεωτικό φόρο για τους έχοντες, δηλαδή, τις μεγάλες επιχειρήσεις ή θα λειτουργήσει σε εθελοντική βάση εν είδει «κουμπαρά».
ατά πληροφορίες ο Πρωθυπουργός έχει δεχτεί και εισηγήσεις για υποχρεωτική ασφάλιση των κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών, αλλά μένει να φανεί κατά πόσο την έχει υιοθετήσει και θα ανακοινώσει κάτι σχετικό ή θα το αφήσει να ωριμάσει περισσότερο, χωρίς να αποκλείεται μία εξαγγελία αύξησης του υφιστάμενου κινήτρου της επιπλέον έκπτωσης 10% στον ΕΝΦΙΑ για όσους το πράξουν.

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι στο επίκεντρο της ομιλίας του Πρωθυπουργού θα βρεθούν οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τον εκσυγχρονισμό του κράτους σε όλα τα επίπεδα, ενώ το ενδιαφέρον ως προς αυτές στρέφεται υπό τις παρούσες συνθήκες στην πολιτική προστασία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την ολοκλήρωση της υλοποίησης του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» για την πρόληψη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών κατά ένα χρόνο νωρίτερα.

Δηλαδή, εντός του 2024 έναντι του αρχικού προγραμματισμού για το 2025. Πιθανότατα, δε, θα ανακοινώσει αυτοματοποιήσεις στην ενεργοποίηση των εμπλεκόμενων φορέων, ενώ είναι σίγουρο ότι θα εξαγγείλει νέα «εργαλεία» αποφυγής του κακοφορμισμένου πινγκ πονγκ των ευθυνών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA