Μενού
mitsotakis-deth
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ | Konstantinos Tsakalidis / SOOC
  • Α-
  • Α+

Έχοντας προσδώσει στις εξαγγελίες του από το βήμα της ΔΕΘ χαρακτήρα «αφετηρίας» μιας νέας εθνικής διαδρομής και επιδιώκοντας ξεκάθαρα την ανάκτηση της πρωτοβουλίας των κινήσεων, υπό το σύνθημα «μεγάλες αλλαγές τώρα» ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χάραξε τη ρότα της επόμενης μέρας της χώρας και περιέγραψε τις στάσεις της διαδρομής μέχρι τα «άλματα» που οραματίζεται να γίνουν αυτή τη δεύτερη τετραετία διακυβέρνησης.

Ο φραγμός στις «δύο όψεις του κράτους» η μία εκ των οποίων κρατάει την Ελλάδα πίσω και την πληγώνει  περνάει μέσα από μία σειρά σημαντικών μεταρρυθμίσεων σε όλους τους κρίσιμους τομείς. Για να εμπεδώσει όμως την εμπιστοσύνη που έδειξε στον ίδιο και τη ΝΔ το 41% των πολιτών τον περασμένο Ιούνιο και για ορισμένου κλονίστηκε από τις mega πυρκαγιές και τις φονικές πλημμύρες του φετινού καλοκαιριού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει καλά ότι πρέπει να μετουσιώσει πολύ γρήγορα τις εξαγγελίες του σε πράξεις και χειροπιαστά αποτελέσματα, που θα αφήσουν το αποτύπωμά τους στην καθημερινότητα των πολιτών στην οποία και ρίχνει το βάρος.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους οι μεταρρυθμίσεις που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ θα τρέξουν με αστραπιαίους ρυθμούς και ορίζοντα υλοποίησής τους (η πλειοψηφία τους) σταδιακά μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, καθώς όπως επισημαίνουν «δεν πρέπει να χαθεί το momentum» και αφήσει περιθώρια να αυξηθεί η όποια φορά μπορεί να αντιμετωπίζει τώρα η κυβέρνηση. Ο ίδιος άλλωστε έχει δεσμευτεί ότι αυτή τη δεύτερη κατά σειρά 4ετία θα προχωρήσει με ταχύτητα και τόλμη όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να προσεγγίσει η Ελλάδα την Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα. Τώρα άλλωστε καλείται να αποδείξει στην πράξη την ειλικρίνεια απέναντι στη νέα συμφωνία αλήθειας που κάλεσε τους πολίτες να υπογράψουν πάνω στο δίπτυχο «μεταρρυθμίσεις παντού – νομιμότητα παντού».

Η αποφασιστικότητα και το πολιτικό κόστος

Αυτό προϋποθέτει αποφασιστικότητα σύγκρουσης με τις παθογένειες του παρελθόντος και κάθε παρασιτική σκιά που λειτουργού ως τροχοπέδη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε με αυστηρό ύφος το συγκεκριμένο μέτωπο, δηλώνοντας μάλιστα ότι θα είναι ανυποχώρητος. Συνεργάτες του σημείωναν στη Θεσσαλονίκη πως το πολιτικό κόστος αυτής της πολιτικής είναι δεδομένο, καθώς θα ξεβολέψει κάποιους και θα ενοχλήσει άλλους που πιθανόν να δείξουν και τα δόντια τους, αλλά παρέπεμπαν στις διαβεβαιώσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού ότι οι μεγάλες τομές που απαιτεί η πατρίδα δεν πρόκειται να μπουν στο ζύγι του πολιτικού κόστους, το οποίο και δεν υπολογίζει εστιάζοντας στο θετικό αποτύπωμα που θ’ αφήσουν εντέλει οι κυβερνητικές πολιτικές που ανακοίνωσε.

Το επόμενο τρίμηνο λοιπόν επίκειται ένας αγώνας δρόμου, ενώ με την έμπρακτη απόδειξη της αποφασιστικότητας του Πρωθυπουργού επιφορτίζονται συγκεκριμένοι Υπουργοί. Ένας εξ αυτών είναι ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, που καλείται να επιταχύνει το χρόνο απονομής της δικαιοσύνης καταθέτοντας το προσεχές διάστημα τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα με αιχμή τον πραγματικό χρόνο έκτισης των ποινών και την απάντηση στο αίσθημα ατιμωρησίας για αδικήματα που επισύρουν μικρές μεν ποινές αλλά μπορεί να κοστίζουν στην ζωές και περιουσίες.

Συγκεκριμένο σχήμα στην αναβάθμιση του ΕΣΥ καλείται να δώσει και ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος κατά πληροφορίες θα κάνει την αρχή καταθέτοντας τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή τις ρυθμίσεις για τη ριζική αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ, δρομολογώντας ταυτόχρονα τις υπόλοιπες μείζονες παρεμβάσεις για ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας μέχρι την εκπνοή του 2023.

«Θα γίνουν όλα χθες…»

Ρόλο διώκτη των φοροφυγάδων πιάνοντάς τους αυτή τη φορά ουσιαστικά στη «δαγκάνα» του κράτους καλείται να διαδραματίσει το οικονομικό επιτελείο, υλοποιώντας το 10λογο των μέτρων που θα αποδώσουν δικαιοσύνη σε όσους νιώθουν όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «κορόιδα», ενισχύοντας παράλληλα τα ταμεία του κράτους με επιπλέον έσοδα τα οποία θα μπορούν κατόπιν να κατευθυνθούν σε σημαντικές δράσεις και τους πιο ευάλωτους. «Θα γίνουν όλα χθες…», σχολίαζε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reader.

Παράλληλα πάντως με το μεταρρυθμιστικό έργο και τις νέες ανάγκες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι θα μείνει πιστός και στη δέσμευσή του το κράτος να στέκεται διαρκώς στο πλευρό των πολιτών με έμφαση στους πιο ευάλωτους, βάζοντας στο επίκεντρο την ακρίβεια. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες μέρες νέα εργαλεία αναχαίτισης της ακρίβειας. Παράλληλα, δίνοντας περιεχόμενο στη δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση θα είναι αμείλικτη απέναντι σε όσους αισχροκερδούν κάνοντας τις κρίσεις ευκαιρία απληστίας, πρόκειται να ανακοινώσει τα πρώτα πρόστιμα για αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμών σε πληγείσες από την κακοκαιρία Daniel περιοχές.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA