Σε ένα διπλωματικό σπριντ το οποίο αναδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι παρούσα σε όλες τις κρίσιμες γεωπολιτικές εξελίξεις και αναγνωρίζεται ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, θα επιδοθεί από σήμερα μέχρι και την Κυριακή ο Πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα στο Παρίσι όπου το πρωί θα συμμετάσχει στη Σύνοδο ηγετών για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ουκρανία που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Στη Σύνοδο, η οποία πραγματοποιείται στον απόηχο των ανακοινώσεων της αμερικανικής διοίκησης Τραμπ ότι οι ΗΠΑ μεσολάβησαν για την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, θα μετάσχουν συνολικά 31 χώρες με στόχο να θέσουν τις βάσεις των μακροπρόθεσμων εγγυήσεων ασφαλείας.
Το παρών θα δώσει η πλειονότητα των ηγετών της Ε.Ε., η ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών (Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, ενώ έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν και χώρες εκτός Ε.Ε όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και η Νορβηγία.
Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι βέβαιο ότι θα επιδιώξει να βολιδοσκοπήσει το είδος και το εύρος των εγγυήσεων που είναι διατεθειμένα να προσφέρουν στο Κίεβο τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ θα θέσει επί τάπητος και το ενδεχόμενο ανάπτυξης ειρηνευτικών στρατευμάτων επί τόπου στην Ουκρανία αναζητώντας εκείνες τις χώρες που μπορούν να συγκροτήσουν τον αποκαλούμενο «συνασπισμό των προθύμων». Στο επίκεντρο βρίσκεται η προσπάθεια διαμόρφωσης μίας ειρηνευτικής συνθήκης που θα μπορεί να παρουσιάσει στις ΗΠΑ.
Η Ελλάδα συμμετέχει στο ανώτατο επίπεδο στις διαβουλεύσεις που αφορούν την ειρηνευτική διαδικασία στην Ουκρανία, ενώ η Σύνοδος του Παρισιού πραγματοποιείται στο πλαίσιο της προσπάθειας για την επίτευξη μιας συνολικής ειρηνευτικής συμφωνίας στην Ουκρανία, λίγες μέρες μετά την συνάντηση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ής Μαρτίου.
Η 1η τετραμερής Ελλάδας - Κύπρου - Γαλλίας - Λιβάνου
Αύριο Παρασκευή ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί εκ νέου στο Μέγαρο των Ηλυσίων όπου θα συναντηθεί με τους Προέδρους της Γαλλίας, της Κύπρου και του Λιβάνου για την πρώτη τετραμερή συνάντηση Κορυφής σε ανώτατο επίπεδο. Μία Σύνοδος των τεσσάρων χωρών η οποία αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον λόγω της συγκυρίας στην οποία πραγματοποιείται, όπου το τοπίο στην περιοχή αναδιαμορφώνεται και οι περιφερειακές εξελίξεις «τρέχουν».
O Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που επισκέφθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο τον Λίβανο μετά την επίτευξη της συμφωνίας εκεχειρίας, σε μια επίσκεψη υψηλού συμβολισμού καθώς απηύθυνε μήνυμα ειρήνης και σταθερότητας, αλλά και του ισχυρού ρόλου και της παρουσίας της Ελλάδας στην περιοχή. Ο Πρωθυπουργός είχε δηλώσει την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει στην ενίσχυση των κρατικών δομών του Λιβάνου.
Τετ α τετ Μητσοτάκη - Νετανιάχου στο Ισραήλ
Την Κυριακή ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Ισραήλ όπου θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο Ιτσχάκ Χέρτζογκ και τον Πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η επίσκεψη αναμένεται να επιβεβαιώσει την ισχυρή στρατηγική συμμαχία Ελλάδας-Ισραήλ, ενώ αναμένεται να συζητηθεί ολόκληρο το φάσμα των διμερών σχέσεων με έμφαση στην αμυντική συνεργασία, αλλά και τις περιφερειακές εξελίξεις με επίκεντρο την Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία.
Η ελληνική κυβέρνηση δίνει μεγάλη έμφαση τόσο στη στρατηγική σχέση με το Ισραήλ όσο και στον άξονα Αθήνα – Ιερουσαλήμ – Ουάσιγκτον καθώς είναι γνωστή η καλή σχέση Νετανιάχου – Τραμπ. Παράλληλα, στην παρούσα συγκυρία έχουν ενδιαφέρον οι αντίθετες θέσεις του Ισραήλ με αυτές της Τουρκίας για την κατάσταση στη Συρία αλλά και σε σχέση με την απόκτηση αμερικανικών μαχητικών F-35 από την Άγκυρα. Στο επίκεντρο φυσικά θα βρεθούν και οι ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή με αιχμή την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου, ένα project στο οποίο η Αθήνα επιθυμεί να διασφαλίσει τη συμμετοχή του Ισραήλ.
«Σφήνα» στο τουρκολιβυκό μνημόνιο από τη Chevron
Στο ενεργειακό πεδίο ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα έχει το νέο ενδιαφέρον του αμερικανικού κολοσσού Chevron για έρευνες υδρογονανθράκων σε δύο περιοχές νοτίως της Κρήτης μετά την ήδη ανακοινωθείσα συμμετοχή της στο πρόγραμμα δυτικά της Πελοποννήσου.
Πέραν την ψήφου εμπιστοσύνης στην Ελλάδα ως επενδυτικού προορισμού και στο ενεργειακό της πρόγραμμα, η προθυμία της Chevron - στην οποία το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε το πράσινο φως - έχει και σημαντικές γεωπολιτικές προεκτάσεις για την προστασία των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων καθώς οι έρευνες δρομολογούνται σε μια περιοχή η οποία τέμνεται με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Εξ ού και ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο ότι «η αμερικανική πολυεθνική αναγνωρίζει έμπρακτα την ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στην περιοχή». Και πρόσθεσε ότι «Είναι μία απόδειξη ότι η Ελλάδα ασκεί στην πράξη τα κυριαρχικά της δικαιώματα, σε πείσμα της κακόβουλης σπερμολογίας κάποιων. Αλλά είναι επίσης μία απόδειξη ότι η χώρα μας αναγνωρίζεται ως ένας ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή, τόσο στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όσο και στο πεδίο των υδρογονανθράκων»
Η προθυμία της αμερικανικών συμφερόντων Chevron που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία παγκοσμίως, ερμηνεύεται από τους αναλυτές και ως ένα στίγμα των προθέσεων της διοίκησης Τραμπ έναντι της Ελλάδας σε αυτή την κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.