Μενού
kotzias
Ο Νίκος Κοτζιάς στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. | ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Στον ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. Με ανακοίνωση που εξέδωσε το Πολιτικό Συμβούλιο της «ΠΡΑΤΤΩ – Πατριωτικής Δημοκρατικής Αριστεράς», του οποίου επικεφαλής είναι ο Νίκος Κοτζιάς, συγχαίρει τον Στέφανο Κασσελάκη για την εκλογή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και καλεί «τις δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, συμπεριλαμβανομένου και του ΠΑΣΟΚ, σε ενότητα».

Κατά αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώθηκε η έντονη φημολογία που είχε αναπτυχθεί τις τελευταίες ώρες στην Κουμουνδούρου, σχετικά με την επιστροφή του Νίκου Κοτζιά στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη.

Η πρόσφατη πορεία του

Ο Νίκος Κοτζιάς διορίστηκε στις 27 Ιανουαρίου 2015 από τον τότε πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, υπουργός Εξωτερικών, παρότι δεν ήταν βουλευτής. Κατά την τελετή παράδοσης του υπουργείου, ο ίδιος προϊδέασε για την πολιτική του προσέγγιση λέγοντας: «Ανυπομονούμε για γέφυρες με τον νέο αναδυόμενο κόσμο. Δεν θεωρούμε τη συμμετοχή μας στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ως συγκρουσιακή με τις σχέσεις μας με τις αναδυόμενες δυνάμεις».

Θεωρείται ο αρχιτέκτονας της «Συμφωνίας των Πρεσπών» το 2018 και είναι ο επικεφαλής της κίνησης ΠΡΑΤΤΩ. Ο Νίκος Κοτζιάς είχε παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών στις 22 Οκτωβρίου 2018. Τη θέση του είχε καλύψει ο τότε πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Τα τελευταία χρόνια ο κ. Κοτζιάς είχε απομακρυνθεί από το πολιτικό προσκήνιο, ωστόσο φρόντιζε με παρεμβάσεις και βιβλία του να δίνει το στίγμα του.

Η ανακοίνωση του ΠΡΑΤΤΩ

«Συνεδρίασε χθες το ΠΣ του ΠΡΑΤΤΩ και ασχολήθηκε με την πολιτική της κυβέρνησης, που δεν μπορεί, αλλά και δεν θέλει να ανταποκριθεί στις ανάγκες του λαού και της πατρίδας. Το ΠΣ του ΠΡΑΤΤΩ εξέτασε τις εξελίξεις στα κόμματα της αξιωματικής και της ελάσσονας αντιπολίτευσης. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ και την ανάδειξη νέου προέδρου, τον οποίο και συγχαίρει για την εκλογή του.

Το ΠΡΑΤΤΩ, πρώτον, επιβεβαιώνει και στις νέες συνθήκες τις προτάσεις του για την δημιουργία ενός ευρύτερου μετώπου απόκρουσης των πολιτικών της ΝΔ. Οι ευθύνες των δημοκρατικών-προοδευτικών κομμάτων για την δημιουργία του είναι μεγάλες. Το ΠΡΑΤΤΩ θα συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση με όλες του τις δυνάμεις.

Δεύτερον, επιβεβαιώνει την ανάγκη προώθησης της συνεργασίας ανάμεσα στα δημοκρατικά και προοδευτικά κόμματα στην πάλη ενάντια στο σύστημα της ολιγαρχίας, για την αποτροπή των διαφαινόμενων υποχωρήσεων στα εθνικά θέματα. Για την υπέρβαση των κοινωνικών αδικιών και ανισοτήτων. Για την καλύτερη μόρφωση όλων και την στήριξη του πολιτισμού. Για την στήριξη του ΕΣΥ και της διασφάλισης φτηνής ενέργειας. Ενάντια στην ακρίβεια και την ανεργία. Το ΠΡΑΤΤΩ επιβεβαιώνει το σύνολο των ενωτικών προτάσεων του που διατυπώνει εδώ και χρόνια πάνω σε αυτές τις θεματικές και καλεί όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να ανταποκριθούν, ιδιαίτερα την νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Τρίτον, η προώθηση του διαλόγου ανάμεσα στις δυνάμεις της προόδου είναι επιτακτική ανάγκη. Καλεί για άλλη μια φορά τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να συμμετάσχει στο ΦΟΡΟΥΜ δημοκρατίας και διαλόγου.

Τέταρτον, οι δυνάμεις της προόδου, οφείλουν να συμβάλλουν σε μια ατμόσφαιρα αλληλοσεβασμού. Να συμβάλλουν στην μεταξύ τους ανάπτυξη σχέσεων αλληλεγγύης και συμπαράστασης, με πλήρη ενσυναίσθηση για τον σκληρά δοκιμαζόμενο λαό μας.

Για άλλη μια φορά, το ΠΡΑΤΤΩ υπογραμμίζει την απαίτηση των καιρών για δημοκρατικές και πατριωτικές συμμαχίες. Για ευρύτερες συνεργασίες. Για διάλογο και αλληλοσεβασμό, μακριά από αλαζονεία, ηγεμονισμούς και μικροπολιτική».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.