Μενού
Ακρόπολη
Τουρίστας στην Ακρόπολη | EUROKINISSI / ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • Α-
  • Α+

Ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός «diaΝΕΟσις» δημοσίευσε τα αποτελέσματα του τρίτου και τελευταίου μέρους της έρευνάς του σχετικά με το τι πιστεύουν οι Έλληνες σχετικά με μία σειρά από σημαντικά θέματα.

Το τρίτο μέρος της σχετικής έρευνας της ΜΚΟ έχει να κάνει με την ιδεολογική τοποθέτηση των Ελλήνων μέσα στο 2024, τι σκέφτονται για την αξιολόγηση και την ανταγωνιστικότητα, για το σύστημα υγείας και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, μεταξύ άλλων.

Η έρευνα του «diaΝΕΟσις» διενεργήθηκε από την εταιρεία Metron Analysis τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2024, σε πανελλαδικό δείγμα 1.000 ατόμων και έδειξε πως η πλειοψηφία των Ελλήνων της έρευνας, δηλαδή το 20,3% τοποθετείται ιδεολογικά στη σοσιαλδημοκρατία, το 19,3% στον φιλελευθερισμό και το 13,8% στον σοσιαλισμό.

Έρευνα diaΝΕΟσις
Έρευνα diaΝΕΟσις | diaΝΕΟσις

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της υγείας, η πλειοψηφία των Ελλήνων, όπως έδειξε η σχετική έρευνα, τάσσεται, σε περίπτωση που χρειαζόταν υγειονομική περίθαλψη, υπέρ της δημόσιας υγείας με 51,2%, με την ιδιωτικά να ακολουθεί με 46,4%.

Σε ερώτημα για το πόσο συχνά ελέγχουν τους εαυτούς τους σε περίπτωση ιατρικού προβλήματος, οι Έλληνες απάντησαν «προληπτικά μία φορά τον χρόνο» με 58,1%, το 20% συχνότερα από μία φορά τον χρόνο19,4% πιο σπάνια από μία φορά τον χρόνο, ενώ ένα 2,3% απάντησε πως δεν ελέγχει ποτέ τον εαυτό του, σε περίπτωση που προκύψει κάποιο πρόβλημα υγείας.

Έρευνα diaΝΕΟσις
Έρευνα diaΝΕΟσις | diaΝΕΟσις

Όσον αφορά τις κρατικές υπηρεσίες που εμπιστεύονται περισσότερο οι Έλληνες, απάντησαν πρώτα τα ΚΕΠ με 85,2%, δεύτερο το gov.gr με 82% και την Πυροσβεστική με 79,6%.

Αντίστοιχα, στο επίκαιρο ζήτημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, που αποτελούν πλέον νόμος του κράτους, οι Έλληνες εμφανίζονται σχετικά διχασμένοι σχετικά με τα οφέλη της νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Ειδικότερα, το 65,4% πιστεύει πως θα δώσει περισσότερες επιλογές στους νέους που θέλουν να σπουδάσουν, ενώ το 63,5% θεωρεί πως θα αποβούν σε βάρος οικονομικά ασθενέστερων φοιτητών, λόγω διδάκτρων.

Μάλιστα, 4 στους 10 αξιολογούν θετικά τα δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια, ενώ το 55,2% θα επέλεγε τη δημόσια εκπαίδευση έναντι της ιδιωτικής για τις απαραίτητες σπουδές του.

Έρευνα diaΝΕΟσις
Έρευνα diaΝΕΟσις | diaΝΕΟσις
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA