Μενού
samaras karatzaferis ntora.jpg
Αντώνης Σαμαράς, Γιώργος Καρατζαφέρης και Ντόρα Μπακογιάννη. | EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Μπορεί το ταραγμένο εσωκομματικό πεδίο στον ΣΥΡΙΖΑ να μονοπωλεί το ενδιαφέρον στην πολιτική σκηνή της χώρας, ωστόσο οι διαγραφές και οι διασπάσεις δεν είναι πρωτοφανές φαινόμενο στην Ελλάδα, ούτε «θλιβερό προνόμιο» των αριστερών και κεντρώων σχηματισμών.

Τα εσωκομματικά «νερά» στην Πειραιώς, όπου στεγάζονται τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, είναι σχετικά ήρεμα τα τελευταία χρόνια, υπό την αρχηγία του Κυριάκου Μητσοτάκη, όμως κατά το παρελθόν, όχι και τόσο μακρινό, η δεξιά παράταξη της χώρας βρέθηκε στο επίκεντρο μετά από κόντρες, ανεξαρτητοποιήσεις, αποχωρήσεις και ηχηρές διαφωνίες.

Ποιες ήταν οι διασπάσεις και οι διαγραφές στη ΝΔ που άφησαν ισχυρό στίγμα;

ΝΔ: Σαμαράς Vs Μητσοτάκης

Τον Απρίλιο του 1992, συγκλήθηκε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για το «Μακεδονικό ζήτημα», όπως χαρακτηρίστηκε από τα Μέσα της εποχής σχετικά με την ονομασία των Σκοπίων, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, μετά τη σύνοδο, ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αποπομπή του Αντώνη Σαμαρά από την κυβέρνηση, καθώς ο υπουργός είχε προηγουμένως διαφοροποιηθεί από την κυβερνητική γραμμή και παρουσίασε στη σύσκεψη σημείωμα με επτά σημεία δράσης, τα οποία προκάλεσαν την αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού.

Στο διάστημα από το 1992 έως το τέλος της διακυβέρνησης Μητσοτάκη ο Αντώνης διατήρησε τις απόψεις του επί της εξωτερικής πολιτικής. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους παραιτήθηκε από τη βουλευτική του έδρα και αποχώρησε από τη Νέα Δημοκρατία.

samaras karamanlis
Μητσοτάκης και Σαμαράς. | EUROKINISSI

Τον Ιούνιο του 1993 ο Αντώνης Σαμαράς ίδρυσε την Πολιτική Άνοιξη (ΠΟΛ.ΑΝ.) και μαζί του συντάχθηκαν πολλά «γαλάζια» στελέχη όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Ανδρέας Λεντάκης, ο Άκης Γεροντόπουλος, ο Στάθης Γιώτας, ο Στάθης Παναγούλης, ο Δημήτρης Σταμάτης, ο Στέφανος Στεφανόπουλος και ο Μανώλης Καλαμίδας και άλλοι.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου με προτροπή του Αντώνη Σαμαρά δύο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αποστασιοποιήθηκαν και προσχώρησαν στην Πολιτική Άνοιξη διατηρώντας τη βουλευτική τους έδρα ως ανεξάρτητοι: Πρώτα ο Στέφανος Στεφανόπουλος, βουλευτής Ηλείας, και μετά ο Γιώργος Συμπιλίδης, βουλευτής Κιλκίς. Έτσι, η Νέα Δημοκρατία απώλεσε τη δεδηλωμένη, καθώς είχε μόνο 150 έδρες στην κοινοβουλευτική της ομάδα. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αναγκάστηκε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τον Οκτώβριο του 1993. ήταν το σημείο καμπής που επήλθε μακροχρόνια βαθιά πολιτική και προσωπική ρήξη με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Καρατζαφέρης και «Σαλώμη»

Στις 9 Μαΐου 2000 ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής διέγραψε από το κόμμα τον βουλευτή Γιώργο Καρατζαφέρη το ΠΑΣΟΚ είχε κερδίσει με μικρή διαφορά τις εκλογές και ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος είχε εκλεγεί στην 8η θέση του ψηφοδελτίου Αθηνών, προσπαθούσε να πείσει τον Καραμανλή να αποστασιοποιηθεί από τον «μεσαίο χώρο».

Σε συνέντευξή του, ο Γιώργος Καρατζαφέρης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Καραμανλή και του εκπρόσωπου τύπου της ΝΔ, Άρη Σπηλιωτόπουλου, τον οποίο χαρακτήρισε «Σαλώμη της ΝΔ» , υπονοώντας ότι είχε εισηγηθεί για την απομάκρυνση του Λιάπη και του Δήμα.

91717.jpg
Καρατζαφέρης και Καραμανλής. | EUROKINISSI

«Καρατομήσεις» από Καραμανλή

Οι διαγραφές από τον Κώστα Καραμανλή, είχαν αρχίσει νωρίτερα. Τον Φεβρουάριο του 1998, μετά από σφοδρή εσωκομματική κρίση, ήρθε η διαγραφή των Στέφανου Μάνου, Βασίλη Κοντογιαννόπουλου και Γιώργου Σουφλιά.

Ήταν εκ των κορυφαίων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, και κάποιων βουλευτών που βρίσκονταν τότε στο στενό περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Να σημειωθεί ότι λίγους μήνες αργότερα ο Στέφανος Μάνος ίδρυσε τους Φιλελεύθερους.

souflias karamanlis
Σουφλιάς και Καραμανλής. | EUROKINISSI

Και η Ντόρα διεγράφη

Διαγραφή από τη ΝΔ έχει στο βιογραφικό της και η Ντόρα Μπακογιάννη. Τον Μάιο του 2010, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκε να συνάψει δανειακή σύμβαση με την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και να εφαρμόσει αυστηρά μέτρα λιτότητας.

Κατά την ψήφιση των μέτρων στη Βουλή η Ντόρα Μπακογιάννη διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ λόγω της επιλογής της να υπερψηφίσει τις νομοθετικές διατάξεις.

Η «κομματική πειθαρχία» που είχε επιβάλει στους βουλευτές του ο τότε αρχηγός του κόμματος, Αντώνης Σαμαράς, όριζαν το αντίθετο. Αργότερα, μαζί με άλλους βουλευτές που αποχώρησαν από τη ΝΔ., η Ντόρα Μπακογιάννη ίδρυσε τη Δημοκρατική Συμμαχία.

1383177
Μπακογιάννη και Σαμαράς. | EUROKINISSI

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA