Μενού
stefanos kasselakis
O Στέφανος Κασσελάκης στην Πολιτική Γραμματεία | AΠΕ - ΜΠΕ
  • Α-
  • Α+

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποχώρηση των εννέα βουλευτών της ομάδας Αχτσιόγλου, που ανέβασαν τον αριθμό των αποχωρήσαντων βουλευτών από την ΚΟ του κόμματος σε 11.

Στις 4 το απόγευμα σήμερα Πέμπτη (23/11) ξεκίνησε η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, στη σκιά των τελευταίων ηχηρών αποχωρήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον από την Πολιτική Γραμματεία έχουν αποχωρήσει 9 μέλη της «Ομπρέλας» και 8 μέλη της ομάδας «6+6», από τα 41 μέλη που αριθμεί συνολικά.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης επρόκειτο να υπάρξει ανακοίνωση της νέας ηγετικής ομάδας του κόμματος με τη μορφή άτυπου Πολιτικού Κέντρου ενώ αναμένεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει από τους εννιά βουλευτές να παραδώσουν τις έδρες τους,κάτι που υποστηρίζει και ο πρόεδρος της ΚΟ, Σωκράτης Φάμελλος.

Από την σημερινή συνεδρίαση απουσιάζει ο Γιάννης Ραγκούσης ο οποίος όμως ενημέρωσε ότι είναι εκτός Αθηνών διαφορετικά όπως είπε θα συμμετείχε.

«Κλείνει ένας κύκλος εσωστρέφειας»

«Σήμερα κλείνει ένας κύκλος εσωστρέφειας, ενωμένοι θα επικεντρωθούμε στην παραγωγή πολιτικών λύσεων για την κοινωνία», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, κατά την τοποθέτησή του στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

«Προφανώς δεν είναι μια χαρούμενη ημέρα για μένα», ανέφερε ο κ. Κασσελάκης και προσέθεσε: «Η εσωστρέφεια προήλθε από την άρνηση αποδοχής της επιλογής τής βάσης να εκλέξει εμένα πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Από σήμερα θα επικεντρωθούμε ενωμένοι στην παραγωγή πολιτικού έργου και στη δημιουργία αναχώματος στα αντιλαϊκά και αντικοινωνικά σχέδια τής κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Θα παρουσιάσουμε προτάσεις και λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας. Για την ακρίβεια, την ανεργία, το στεγαστικό ζήτημα, τη διάλυση του κράτους πρόνοιας, την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και για την απαξίωση του κράτους Δικαίου».

Ακολούθως αναφέρθηκε στη λειτουργία των οργάνων ως εξής: «Η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάζει κάθε 2 εβδομάδες. Η Πολιτική Γραμματεία θα είναι παραγωγικό, συντροφικό και αποτελεσματικό όργανο, το οποίο θα έχει δυναμική. Είχαμε πει πως ένα από τα θέματα που θα συζητήσουμε θα είναι η δημιουργία πολιτικού κέντρου. Εσείς είστε το πολιτικό κέντρο. Χρειάζεται να σκεφτούμε νέα μοντέλα και να παράξουμε πολιτική. Να εργαζόμαστε ισότιμα με ανοιχτό μυαλό και με σεβασμό. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου πρώτο βιολί, είμαστε μια ορχήστρα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να υποταχτεί το εγώ στο εμείς».

Κλείνοντας υπογράμμισε: «Δεν πρέπει να διαψεύσουμε τους χιλιάδες ψηφοφόρους που βασίζονται πάνω μας. Εμείς ξέρουμε ποιος είναι ο πυρήνας μας. Κι αυτός είναι ο λαός. Να δουλέψουμε όλοι μαζί για να πείσουμε την κοινωνία ότι μπορούμε να δώσουμε λύσεις»

Η πρώτη αντίδραση

Λίγο μετά την ανακοίνωση αποχώρησης της ομάδας Αχτσιόγλου, ήλθε η πρώτη επίσημη αντίδραση από την Κουμουνδούρου καθώς σε ανακοίνωση γίνεται λόγος για «την πρώτη διάσπαση στην Ιστορία της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου που γίνεται εκτός πολιτικών οργάνων, εκτός κομματικών διαδικασιών, χωρίς πολιτικό επίδικο και χωρίς ουσιαστική διαφωνία»

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Είναι δύσκολο ν’ απαντήσει κανείς στην πρώτη διάσπαση στην Ιστορία της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου που γίνεται εκτός πολιτικών οργάνων, εκτός κομματικών διαδικασιών, χωρίς πολιτικό επίδικο και χωρίς ουσιαστική διαφωνία.

Καθώς φαίνεται, η μόνη «διαφωνία» όσων εγκατέλειψαν σήμερα το κόμμα με το οποίο εξελέγησαν με λίστα τον Ιούνιο του 2023, είναι το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη Προέδρου και η άρνησή τους να αποδεχθούν τη δημοκρατική ετυμηγορία των δεκάδων χιλιάδων μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Παραμένει  αναπάντητο το ερώτημα ποιοι είναι οι  λόγοι και οι επιδιώξεις που οδήγησαν στην περιφρόνηση από πλευράς τους της λαϊκής εντολής. 

Η Ιστορία θα κρίνει. Οι αριστεροί και προοδευτικοί πολίτες επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να είναι η Αξιωματική Αντιπολίτευση στη Βουλή, η ισχυρή φωνή στην κοινωνία, στις μάχες που δίνονται για την ανατροπή των δεξιών και αντιλαϊκών πολιτικών της κυβέρνησης ΝΔ-Μητσοτάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πιο κοντά στην κοινωνία, πιο ενωμένος, πιο δυνατός, με την παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα θα εκφράσει και πάλι την μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας, σε πείσμα όσων απεργάζονται χρόνια τώρα ένα ελεγχόμενο δικομματισμό με ή χωρίς δεκανίκια».

Η αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου

Υπενθυμίζεται, ότι από σήμερα εκτός ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου, που κατηγορεί τον Στέφανο Κασσελάκη πως «διαλύει» το κόμμα. 

Οι Νάσος Ηλιόπουλος και Αλέξης Χαρίτσης μετέβησαν στο γραφείο του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, για να ανακοινώσουν την ανεξαρτητοποίηση των ίδιων κι άλλων επτά βουλευτών: Αναγνωστόπουλου Σία, Αχτσιόγλου Έφη, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Τζανακόπουλος Δημήτρης, Τζούφη Μερόπη, Φερχάτ Οζγκιούρ και Φωτίου Θεανώ. 

Μαζί με τις αποχωρήσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Πέτης Πέρκα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μετρά πλέον 11 αποχωρήσεις.

Λίγο αργότερα αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπαδημούλης

Μετά και τις σημερινές δραματικές εξελίξεις, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει 36 βουλευτές.

Το κείμενο αποχώρησης 

Παράλληλα με την επίσκεψη στο γραφείο του προέδρου της Βουλής, δημοσιεύτηκε και ένα μακροσκελές κείμενο στο οποίο αναλύονται οι λόγοι για τους οποίους αποφασίστηκε η αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αρχικά, οι υπογράφοντας επισημαίνουν πως «απουσιάζει ένα σύγχρονο πολιτικό και κοινωνικό σχέδιο που πείθει, όχι ρητορικά, αλλά στην πράξη, ότι μπορούμε να νικήσουμε την κυριαρχία της Δεξιάς» και αναφέρουν πως «εκατομμύρια πολίτες αναζητούν μία ισχυρή, προγραμματική και οραματική αντιπολίτευση». 

Αφού σημειώνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ «βιώνει μια διαλυτική κρίση», υπογραμμίζεται πως τόσο ο Στέφανος Κασσελάκης, όσο και η «ηγετική ομάδα», «αρνούνται να αναγνωρίσουν και να συζητήσουν τον πολιτικό πυρήνα του προβλήματος».

«Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βυθίζεται στην ανυποληψία και στην απαξίωση. Είναι μια επώδυνη και διαλυτική διαδικασία που πλήττει όχι μόνο το ιστορικό κόμμα της Αριστεράς, αλλά συνολικά τις προοδευτικές δυνάμεις και τη Δημοκρατία της χώρας» υπογραμμίζεται και προστίθεται: «Ο Στέφανος Κασσελάκης αναδείχθηκε δημοκρατικά. Αλλά πορεύεται αντιδημοκρατικά. Διαλύει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον μετατρέπει σε ένα άμορφο κόμμα, ενώ την ίδια στιγμή το πολιτικό του στίγμα εκπέμπει ένα συνονθύλευμα αντιφατικών απόψεων χωρίς κανένα προγραμματικό βάθος. Ένδειξη αυτής της παθογένειας είναι οι θέσεις που εκφράζει ο πρόεδρος για κρίσιμα ζητήματα, όπου με ευκολία τη μια μέρα δηλώνει την υποταγή του κόμματος στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και την άλλη ξεσπαθώνει ρητορικά,αλλά καθόλου πειστικά εναντίον τους. Η αναξιοπιστία του, η υπονόμευση του κυβερνητικού έργου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (2015-2019), η αυταρχική συμπεριφορά που είδαμε στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας. Είναι μια πορεία, δυστυχώς, δίχως επιστροφή».

Οι υπογράφοντες, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, αναγνωρίζουν τις ευθύνες τους, όπως αναφέρεται, και αποχωρούν καθώς «η κατάσταση που έχει παγιωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν μας επιτρέπει να υπερασπιστούμε, να υλοποιήσουμε και να ανανεώσουμε το πρόγραμμα και το πολιτικό σχέδιο, με βάση το οποίο διεκδικήσαμε την υποστήριξη και την ψήφο των πολιτών στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις».

Τέλος, επισημαίνεται πως «φιλοδοξία είναι να συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός αριστερού και προοδευτικού χώρου που θα διαμορφώσει τις απαντήσεις και το πολιτικό σχέδιο που θα ανταποκρίνεται στις αναζητήσεις και στις προσδοκίες των πολιτών».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA