Μενού
agrotes mitsotakis.jpg
  • Α-
  • Α+

Το βλέμμα στραμμένο στις αποφάσεις των αγροτών στα μπλόκα μετά τη συνάντησή τους με τον Πρωθυπουργό και τα επιπλέον μέτρα στήριξης που τους ανακοίνωσε έχει στραμμένο το Μέγαρο Μαξίμου, διαμηνύοντας όμως ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να αναζητά λύσεις για τα προβλήματα των αγροτών αλλά δεν πρόκειται να υιοθετήσει καταστροφικές πολιτικές του «όλα τα κιλά όλα τα λεφτά» καθώς κάθε απόφαση πρέπει να σταθμίζει τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας και να λαμβάνεται με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης.

Απέναντι στις φωνές για «μπλόκα παντού» δηλαδή γενικό αποκλεισμό των δρόμων και «κάθοδος με τα τρακτέρ στην Αθήνα» που ακούγονται ήδη από ορισμένες περιοχές καθώς δεν ικανοποιήθηκαν όλα τα αιτήματα αγροτών και κτηνοτρόφων, κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι «ο πρωθυπουργός έξυσε τον πάτο του βαρελιού όπως υποσχέθηκε» και τονίζουν πως «δεν υπάρχει κάτι άλλο να δοθεί ή να τεθεί προς διαπραγμάτευση», ώστε να μην καλλιεργηθούν ψεύτικες προσδοκίες στον κόσμο του πρωτογενούς τομέα ότι με το κλείσιμο των δρόμων θα κερδίσουν κάτι περισσότερο.

«Να μεταφέρω ότι από πλευράς της κυβερνήσεως έχουν εξαντληθεί πια τα περιθώρια. Θέλω να το ακούσουν όλοι, να το λάβουν υπ’ όψιν τους», σημείωσε ο Υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης στον ΑΝΤ, ενώ στο ίδιο μήκος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης είπε στο Mega «με ειλικρίνεια απαντώ ότι εξαντλήθηκαν τα περιθώρια ως προς τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας».

Καλό κλίμα, αλλά... 

Από το κυβερνητικό επιτελείο επισημαίνεται ο γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να «γεφυρωθεί το χάσμα» με τους αγρότες και να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στο βασικό θεσμικό τους ζήτημα που ήταν ένας πιο μόνιμος μηχανισμός για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο και τη μείωση της τιμής του ρεύματος, ώστε να περιοριστεί το κόστος παραγωγής. Ως έμπρακτη απόδειξη αυτού αναφέρεται τόσο η παρέμβαση για φθηνότερο ρεύμα για 2 + 8 χρόνια που όπως υποστηρίζεται εξασφαλίζει τιμές πολύ κοντά σε αυτές που ζητούσαν οι αγρότες, όσο και η δέσμευση του Πρωθυπουργού για την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και το 2025, αλλά και για την εκκίνηση ενός διαλόγου με στόχο έναν πιο δίκαιο τρόπο επιστροφής με στοιχεία μόνιμης αντιμετώπισης, σχετικά με το πως κατανέμεται το ποσό επιστροφής, ποιοι και πότε θα το λαμβάνουν.

«Η πρόταση αυτή δεν είναι μέτρα πρόσκαιρα, προσωρινά. Κοιτάει και στο μέλλον. Η κυβέρνηση δεν απευθύνεται μόνο στους εκπροσώπους των αγροτών στα μπλόκα, αλλά οι προτάσεις αφορούν το σύνολο των αγροτών και τους συνεταιρισμούς, το σύνολο του αγροτικού κόσμου», τόνισε ο κ. Μαρινάκης.

Αποτιμώντας πάντως το καλό κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την 15μελή αντιπροσωπεία των αγροτικών μπλόκων και τη συζήτηση που έγινε ως «εποικοδομητική – σοβαρή – υπεύθυνη και συγκροτημένη», στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι οποιαδήποτε κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων δεν θα διαρκέσει, καθώς οι αγρότες θα αντιληφθούν ότι δεν υπήρχε δυνατότητα να δοθεί κάτι περισσότερο. Ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι μάλιστα εκτιμούν ότι οι διαφορετικές προσεγγίσεις που καταγράφονται ήδη απέναντι στα νέα κυβερνητικά μέτρα θα οδηγήσει σύντομα μεγάλη μερίδα των αγροτών στην απόσυρσή τους από τα μπλόκα.

Την ίδια ώρα, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Μάκης Βορίδης και ο Παύλος Μαρινάκης, που συμμετείχαν στο χθεσινό κρίσιμο ραντεβού στο Μέγαρο Μαξίμου εκφράζουν την προσδοκία οι αποφάσεις των αγροτών να κινηθούν στο πνεύμα αυτής της συνάντησης και όχι στη λογική της σύγκρουσης που δεν θα ωφελήσει κανέναν. Εξάλλου ο Πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος εξ αρχής ότι προϋπόθεση για τον ανοιχτό διάλογο είναι οι ανοιχτοί δρόμοι. Κι αυτό θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά πριν τη λήψη των οριστικών αποφάσεων στα μπλόκα, σε συνδυασμό με τον κίνδυνο να στραφεί εναντίον τους η κοινωνία που μέχρι στιγμής δείχνει κατανόηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και στον τρόπο αντίδρασής τους.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές πάντως άλλη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους αγρότες δεν προβλέπεται, πέραν της ειδικής που προγραμματίζεται αποκλειστικά με τους αγρότες της Θεσσαλίας οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με επιπρόσθετες δυσκολίες λόγω των καταστροφών της  πρωτοφανούς κακοκαιρίες Daniel. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA