Μενού
floridis
Γιώργος Φλωρίδης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Σε έντονη αντιπαράθεση ήρθαν στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Αριστεράς Ευκλείδη Τσακαλώτο, με αφορμή τον νέο Ποινικό Κώδικα που έχει μπει σε δημόσια διαβούλευση. Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε μεταξύ του Θάνου Πλεύρη και του Παύλου Πολάκη. 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, παρουσιάζοντας τα τέσσερα πεδία του Ποινικού Κώδικα είπε ότι προωθείται «ένα ολοκληρωμένο σχέδιο «για την πολυπόθητη επιτάχυνση της Δικαιοσύνης στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Αυτό το σχέδιο που ήδη επιτελείται και εξελίσσεται έχει τέσσερα παράλληλα πεδία. Το πρώτο, αφορά την επεξεργασία του νέου Δικαστικού Χάρτη που αποσκοπεί στην καλύτερη και ορθολογικότερη αξιοποίηση του δικαστικού δυναμικού της χώρας που είναι υψηλού επιπέδου δυναμικό». 

Φλωρίδης σε ΣΥΡΙΖΑ: «Προστατεύσατε τους εγκληματίες»

Αναφερόμενος στην βασική φιλοσοφία των αλλαγών του Ποινικού Κώδικα είπε ότι «επί πάρα πολλές δεκαετίες κάτω από την επίδραση συγκεκριμένων απόψεων όλες οι σχετικές πρωτοβουλίες για το ποινικό μας σύστημα έτειναν στην προστασία των δικαιωμάτων αυτών που εγκληματούν. Σε μια αντίληψη ότι θα πρέπει να έχουμε Κράτος Δικαίου ξεχάστηκε εντελώς ότι εκτός από τα δικαιώματα αυτών που εγκληματούν υπάρχουν και τα δικαιώματα των θυμάτων, τα δικαιώματα της ελληνικής κοινωνίας που αγνοήθηκαν από πάρα πολλά χρόνια»

Ο κ. Φλωρίδης, απαντώντας στις αντιδράσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «καταλαβαίνω πως αυτό σας ενοχλεί γιατί η φροντίδα όλη στα χρόνια που κυβερνήσατε ήταν πως θα προστατεύσετε τους εγκληματίες. Δεν είχατε καμία φροντίδα για τα θύματα».

Στους βουλευτές που ακούστηκαν να φωνάζουν από τα έδρανα «ντροπή» στον υπουργό για αυτή την αναφορά του, είπε «δεν θα αντιπαρέλθω την πρόκληση» λέγοντάς τους πως «η τροποποίηση που κάνατε στους Ποινικούς Κώδικες το 2019, παρατείνοντας την λειτουργία της Βουλής κατά μια εβδομάδα, οδήγησε 5.000 δικογραφίες κακουργηματικού χαρακτήρα - σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας- στο Αρχείο! Η φροντίδα σας ήταν έστω και την τελευταία ημέρα πως 5.000 κακουργηματικές υποθέσεις να πάνε στο Αρχείο. Και η φροντίδα σας ήταν πως μεγαλοεγκληματίες που καταδικάστηκαν σε πρώτο βαθμό σε 15 χρόνια κάθειρξη, με την τροποποίηση που κάνατε, να αθωωθούν επειδή τα κακουργηματικά αδικήματα τα μετατρέψατε σε πλημμελήματα και έτσι οδηγήσατε στην αθώωσή τους λόγω παραγραφής».

Είναι, πρόσθεσε ο κ. Φλωρίδης «οι Κώδικες αυτοί, που ψηφίσατε μια ημέρα πριν κλείσει η Βουλή. Που την ημέρα εκείνη ψηφίσατε 1.100 άρθρα!» και αναρωτήθηκε «αυτό το κάνατε στο όνομα του λαού; Στο όνομα της προστασίας του λαού; Στο όνομα των εργαζομένων το κάνατε αυτό; Στο όνομα των ταλαιπωρημένων; Όχι! Το κάνατε στο όνομα των μεγαλοεγκληματιών της χώρας, που εις υγείαν των κορόιδων που αποχαιρέτησαν τα δικαστήρια την ώρα που αντιμετώπιζαν ποινές ισοβίων. Και το κάνατε αυτό, την ώρα που ήταν έτοιμες να ανακοινωθούν δικαστικές αποφάσεις που θα τους καταδίκαζε σε ισόβια» και ζήτησε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αναρωτηθούν πως «έγιναν έτσι και ψήφισαν εκείνες τις αλλαγές που αθώωσε τους 5.000 κακούργους» και υπενθύμισε τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή «που τον ξηλώσατε επειδή δεν θέλησε να υπογράψει αυτές τις αλλαγές καταγγέλλοντας την διαπλοκή με την ολιγαρχία σε σχέση με τους ΠΚ».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, παρατήρησε ότι «εάν και οι αλλαγές των Ποινικών Κωδίκων είναι εδώ και 15 ημέρες σε δημόσια διαβούλευση «ο ΣΥΡΙΖΑ που για το παραμικρό βγάζει ανακοινώσεις, γι αυτό το θέμα δεν μιλάει», αλλά όπως είπε «δεν μιλάτε γιατί έρχεται μια κοινωνία από κάτω που λέει ότι επιτέλους υπάρχει μια πρωτοβουλία που θα προστατεύσει την κοινωνία από την καθημερινή εγκληματικότητα».

Τσακαλώτος: Είστε ακροδεξιός

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς Ευκλείδης Τσακαλώτος κατηγόρησε τον υπουργό ότι «αποδεικνύει πως είναι δυνατόν να πάει κάποιος από ένα προοδευτικό κόμμα, του ΠΑΣΟΚ, στην ακροδεξιά της ΝΔ, χωρίς να περάσεις από το ενδιάμεσο στάδιο της φιλελεύθερης δεξιάς».

Είχα, είπε, «πάρα πολύ καιρό να ακούσω ένα τέτοιο ακροδεξιό λόγο, από τότε που έφυγε η Χρυσή Αυγή» και πρόσθεσε «συγχαρητήρια κύριε Φλωρίδη γι αυτό το ταξίδι που κάνατε. Πίστευα ότι οι χυδαίες αναρτήσεις που κάνατε στο Facebook κατά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αρκετές για να σας δώσει το πιστοποιητικό για να σας κάνει ο κ. Μητσοτάκης Υπουργός αλλά φαίνεται ότι σας άδικo. Πιστεύετε στην ακροδεξιά και τον τρόπο που όλη η δεξιά αντιμετωπίζει τους ΠΚ».

Ο υπουργός του απάντησε ότι «η διαφορά μεταξύ των δικών μου και δικών σας απόψεων είναι ότι όταν εσείς δεν μπορείτε να προσδώσετε περιεχόμενο στην πολιτική σας ή να υπερασπιστείτε αυτά που αποτελούν το περιεχόμενο της κυβερνητικής σας πολιτικής, τότε καταφεύγετε σε τέτοιους χαρακτηρισμούς. Είναι η βολική αντίληψη της Αριστεράς όλα αυτά τα χρόνια, γι' αυτό και κατάντησε εκεί που κατάντησε» Και πρόσθεσε «ονομάζετε ακροδεξιά μια πρωτοβουλία η οποία έρχεται να νομοθετήσει υπέρ των δικαιωμάτων των θυμάτων και της κοινωνίας. Αυτό το ονομάζετε ακροδεξιά και αριστερά ονομάζετε ότι κάνατε υπέρ των εγκληματιών. Αυτή είναι η διαφορά μας. Και αυτά σας τα απέδειξα με όσα σας είπε ο πρώην Υπουργός σας Σταύρος Κοντονής και με όσα με δύο ανακοινώσεις σας είχε προειδοποιήσει πριν ψηφίσετε την αλλαγή των ποινικών κωδίκων η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδα και όσα είπε και μετά την ψήφισή τους». Προέτρεψε τον κ. Τσακαλώτο «να μην μιλάτε εσείς για διαδρομές…»

Αντιπαράθεση Πλεύρη - Πολάκη

Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε και  μεταξύ του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Θάνου Πλεύρη και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη, με αφορμή τα όσα υποστήριξε ο κ. Φλωρίδης. 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, χαρακτήρισε απαράδεκτες και προκλητικές τις επικρίσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του κ. Φλωρίδη, στον οποίο καταλόγισαν ακροδεξιό λόγο. Από την πλευρά του ο κ. Πολάκης τον κατηγόρησε για αισχρά ψεύδη εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ερωτώ: Ποιος ήταν ο λόγος που την ενεργητική δωροδοκία από κακούργημα την κάνατε πλημμέλημα; Ποιος ήταν ο δικαιοδοτικός λόγος που υποθέσεις, όπως η Siemens, τα υποβρύχια, δικάζονταν επί των ημερών σας και παρεγράφησαν τα αδικήματα αυτών που ήταν κακουργήματα; Μια εβδομάδα πριν τις εκλογές του 2019, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα με υπουργό Δικαιοσύνης τον κ. Καλογήρου ήταν αυτή που τον ψήφισε. Και ερωτώ: Είστε περήφανοι που μια σειρά από κατηγορουμένους που τα δικαστήρια κρίνανε ότι συνέτρεχαν στους κατηγορουμένους οι συνθήκες να κριθούν ένοχοι παρεγράφησαν τα αδικήματα λόγω ενεργητικής δωροδοκίας. Μην μας κάνετε λοιπόν μαθήματα για τις ποινές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε:

«Το ότι η δωροδοκία από πλημμέλημα έγινε κακούργημα είναι κάτι που θα σας βαραίνει. Και δεν πιστεύω ότι έγινε εισήγηση, με ανοιχτές ποινικές υποθέσεις, τις μεγαλύτερες σε επίπεδο σκανδάλων που είχαν απασχολήσει τον τόπο, να δικάζονται και να καθαρίζουν μια εβδομάδα πριν τις εκλογές».

«Εμείς πιστεύουμε ότι υπήρξε ένα πλαίσιο τέτοιας χαλάρωσης των ποινών, όπου χάθηκε τελείως η ειδική και γενική πρόληψη που πρέπει να υπάρχει. Δεν υπήρχε η αίσθηση όσων δικάζονταν, ότι θα καταδικαστούν. Κάνατε ένα ποινικό κώδικα που κάποιος αν δεν θα είχε ισόβια, θα έβγαινε το πολύ σε πέντε χρόνια. Και εμείς ερχόμαστε να τα διορθώσουμε. Γιατί οι παρενέργειες αυτές πληρώνονται ακόμα και σήμερα, διότι εφαρμόζεται ο ευμενέστερος νόμος. Και σήμερα, όσοι πάνε στα δικαστήρια, άνθρωποι που έχουν εγκληματίσει πίνουνε νερό στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ. Είστε υπόλογοι για αυτό και θα έπρεπε να στηρίξετε τις αλλαγές που θέλουνε επιτέλους να επαναφέρουν έναν ποινικό πλαίσιο σταθμισμένο ένα πλαίσιο δικαιοσύνης», κατέληξε ο κ. Πλεύρης

«Αισχρά ψέματα»

Έντονα αντέδρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, κατηγορώντας τον κ. Πλεύρη ότι είπε αισχρά ψέματα για να δικαιολογήσει τον ακροδεξιό λόγο του υπουργού Δικαιοσύνης.

«Αισθάνθηκα βαθύτατα προσβεβλημένος από τα ψέματα που είπατε κ. Πλεύρη. Λέτε ψέματα. Λέτε ψέματα. Οι ηπιότερες ποινές και η μετατροπή του κακουργήματος σε πλημμέλημα που ψηφίστηκε τότε, αφορούσε τους δημοσίους υπάλληλους, όχι τα πολιτικά πρόσωπα για τα οποία παρέμεινε ίδιος ο νόμος. Και αφορούσε αυτόν που έπαιρνε για να εκδώσει πιο γρήγορα μία άδεια στην Πολεοδομία», είπε. 

«Αυτά τα ξέρετε πολύ καλά κ. Πλεύρη, είστε καλός δικηγόρος, δεν είστε σκράπας. Ήρθατε εδώ και είπατε αισχρά ψέματα για το τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ τότε, για να δικαιολογήσετε τον ακροδεξιό λόγο εντός υπουργού του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ που έχει γίνει θεραπαινίδα του πρωθυπουργού», αντέτεινε από την πλευρά του ο κ. Πολάκης.

«Η παθητική δωροδοκία πάντοτε είναι για τον δημόσιο υπάλληλο. Αυτός που τα έδινε, είναι ενεργητική δωροδοκία και αυτός που έπαιρνε την βαλίτσα και πήγαινε και λάδωνε, έγινε πλημμέλημα για όλους. Αλλά επειδή σέβομαι την νομική επιστήμη θα παρακαλούσα τον όποιο νομικό του ΣΥΡΙΖΑ να πάρει τον κ. Πολάκη έξω και να του πει πόσοι την σκαπούλαραν με τον νόμο που ψήφισαν» σχολίασε ο κ. Πλεύρης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA