Μενού
87η ΔΕΘ - Ομιλία του πρωθυπουργού
Ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ | ΑΠΕ - ΜΠΕ
  • Α-
  • Α+

Ολοκληρώθηκη η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο περιθώριο της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) στο «Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο».

Ο πρωθυπουργός μίλησε στους παραγωγικούς φορείς της συμπρωτεύουσας, ενώ το παρών έδωσαν, πέρα από τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όλοι οι υπουργοί που σχετίζονται με την οικονομία και την ανάπτυξη.

«Πρωτοφανής δοκιμασία του τόπου, μέσα σε δύο εβδομάδες γνώρισε τη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά και αμέσως μετά τη μεγαλύτερη πλημμύρα της ιστορίας του» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην έναρξη της ομιλίας του, στην 87η ΔΕΘ.

«Είναι γεγονότα που σκιάζουν το σήμερα, οδηγούν όμως και σε έναν ριζικό επανασχεδιασμό μας για το αύριο» υπογράμμισε.

«Για μια ακόμα χρόνια η Θεσσαλονίκη γίνεται αφετηρία νεας διαδρομής. Η φετινή έκθεση διεξάγεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για την πατρίδα μας. Θα ήθελα η εισαγωγή να επικεντρώνονταν στην τεράστια επιτυχία της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις πρώτες του κουβέντες από το βημα της ΔΕΘ.

«Τα γεγονότα με καλούν να ξεκινήσω διαφορετικά», συνέχισε σημειώνοντας ότι ο τόπος γνώρισε τη μεγαλύτερη πυρκαγιά και τη μεγαλύτερη πλημμύρα.

«Ό,τι χάσαμε πολιτεία και πολίτες θα το ξαναχτίσουμε μαζί»

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πως ο,τι χάσαμε πολιτεία και πολίτες θα το ξαναχτίσουμε μαζί, καλύτερα και χωρίς τα λάθη του παρελθόντος, με ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.

Δεσμεύτηκε επίσης ότι «θα κάνουμε τα πάντα ώστε η άνιση μάχη με την κλιματική κρίση να μην είναι μια μάχη χαμένη».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι και στη Θεσσαλία και στον Έβρο άκουσε την οργή των πολιτών και διαπίστωσε πόσο δύσκολα εξηγείται σε κάποιον που έχασε το σπίτι του ότι έπεσαν 8 δισ. τόνοι νερού.

«Ο καθρέφτης της σημερινής Ελλάδος δεν είναι η άθλια δολοφονία του Αντώνη στον Πειραιά»

«Είδα ξανά και τις δύο όψεις του κράτους μας. Τη σύγχυση αρμοδιοτήτων και τη συχνή μετάθεση ευθυνών. Είδα συντονισμό και ηρωισμό στο πεδίο που έσωσε χιλιάδες ανθρώπους» υπογράμμισε και ευχαρίστησε όλα τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού, όσους πάλεψαν μέσα στις λάσπες και ειδικά τους εθελοντές.

«Απέδειξαν ότι ο καθρέφτης της σημερινής Ελλάδος δεν είναι η άθλια δολοφονία του Αντώνη στον Πειραιά» υπογράμμισε.

Συγκροτείται οργανισμός διαχείρισης υδάτων Θεσσαλίας

«Με απόφασή μου συγκροτείται άμεσα οργανισμός διαχείρισης υδάτων Θεσσαλίας υπαγόμενος στα υπουργεία υποδομών και Περιβάλλοντος» τόνισε. «Όσοι ασφαλίζουν τα ακίνητά τους για φυσικές καταστροφές θα έχουν σε πρώτη φάση με έκπτωση της τάξεως του 10%» πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε, επίσης, ότι «η ασφάλιση ενάντια σε φυσικές καταστροφές για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να καταστεί άμεσα υποχρεωτική».

Είπε, επίσης, ότι η ίδια κινητοποίηση θα γίνει και στον Έβρο, ενώ τόνισε ότι η επέκταση του φράχτη συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί.

«Ποτέ δεν υποχώρησα στα εμπόδια όσο ανυπέρβλητα κι αν φαίνονταν»

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ποτέ δεν κρύφτηκε, ποτέ δεν διεκδίκησε το αλάθητο και ποτέ δεν υποχώρησε στα εμπόδια όσο ανυπέρβλητα κι αν φαίνονταν. «Το ίδιο θα κάνω και τώρα», τόνισε. «Εμείς πρέπει να χτίσουμε το θαύμα της χώρας μας. Και κάθε φορά που πέφτουμε, εμείς να σηκωνόμαστε ακόμα πιο δυνατοί. Το έχουμε αποδείξει, θα το αποδείξουμε ξανά», συμπλήρωσε.

Είπε, επιπλέον, ότι το 41% της κάλπης δεν είναι διαβατήριο εφησυχασμό ή άλλοθι αλαζονείας.

«Πρώτος εγώ θέλω να τρέξουμε πιο γρήγορα. Και σε όσους καλόπιστα σχολιάζουν ότι δεν ξεκινήσαμε καλά, απαντώ ότι θα κερδίσουμε τον πόλεμο. Ο τόπος μας κλείνει λογαριασμούς με το παρελθόν», υπογράμμισε.

Η ομιλία του πρωθυπουργού στη 87η ΔΕΘ

Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, στις 13:00, ο κ. Μητσοτάκης  θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο Βελλίδειο.

Φέτος έχει ζητηθεί να ανέβουν μόνο οι υπουργοί των «παραγωγικών υπουργείων», ενώ ειδικά εκείνοι που έχουν επιφορτιστεί με τη διαχείριση των προβλημάτων από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία θα βρίσκονται στο πεδίο και στα υπουργεία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA