Ο Παύλος Μαρινάκης στην τοποθέτησή του στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε - μεταξύ άλλων - και στο ζήτημα των αυξήσεων των ενστόλων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η κυβέρνηση «δεν θα μπει ποτέ στη λογική του "δώστα όλα". Θέλουμε η χώρα μας στο 2025 να κοιτάξει τους πολίτες για το παρόν και το μέλλον.»
Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε επίσης: «Δεν υπάρχουν περισσότερο ή λιγότερο ευαίσθητοι βουλευτές ή υπουργοί. Όλοι θέλουμε σταδιακά να ενισχυθεί το εισόδημα των πολιτών, μηδενός εξαιρουμένου» και πρόσθεσε:
«Η οικονομική πολιτική καθορίζεται από το οικονομικό επιτελείο υπό την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού με δημοσιονομικά κριτήρια και όχι με όρους αναρτήσεων ή δηλώσεων.
Ειδικά οι νεότερες γενιές πλήρωσαν πολύ ακριβά τη λογική της πλειοδοσίας. Μια λογική μαξιμαλιστικων αιτημάτων που στο τέλος της ημέρας το κράτος δεν μπορούσε να υποστηρίξει.
Αυτό η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν το επιτρέψει να γίνει ποτέ ξανά μόνο και μόνο για να γίνει πρόσκαιρα ευχάριστη. Οι υπουργοί γνωρίζουν ότι μετέχουν στο υπουργικό συμβούλιο και δεσμεύονται από τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου».
Σε άλλα σημεία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε:
«Οι περαιτέρω αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις θα ισχύσουν μετά τη ΔΕΘ. Είναι προφανές ότι θα κινηθούμε σε αντίστοιχη λογική και για τους υπόλοιπους ένστολους. Και για τους αστυνομικούς και τους πυροσβέστες και τους λιμενικούς.
Όμως όπως σας είπα για το ΥΠΕΘΑ και τις εξοικονομήσεις που έκανε, καθετί είναι μια ξεχωριστή περίπτωση ως προς του χειρισμούς που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση και υπάρχουν και συγκεκριμένα δημοσιονομικά δεδομένα.
Δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν πίσω. Αλλά με σωστούς όρους, στο σωστό χρόνο και με μια υπεύθυνη λογική και πολιτική. Όχι με όρους επικοινωνίας και δημοφιλίας.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ασκεί πολιτική με όρους επικοινωνίας και δημοφιλίας.
Ειδικά η οικονομική πολιτική ασκεί με δημοσιονομικά δεδομένα, τα οποία βάζει κάτω και βλέποντας και επόμενες γενιές. Και δεν είναι μόνο οι υπόλοιποι ένστολοι που μας ενδιαφέρουν πολύ και που θέλουμε να ενισχυθεί κι άλλο το εισόδημα τους. Είναι συνολικά η ελληνική κοινωνία.
Γιατί ανάγκες έχουν και οι συνταξιούχοι και οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Άρα θεωρώ ότι δεν πρέπει να χαθούμε από τη μεγάλη εικόνα ότι η ελληνική οικονομία δημιουργεί προσδοκίες για να αποκατασταθούν αδικίες.
Η προτεραιοποιηση έχει να κάνει με μια σειρά από παράγοντες. Και στην επόμενη ΔΕΘ και μεχρι τότε θα έχουμε θετικές ανακοινώσεις για τους πολίτες.
Κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι το πλέονασμα της απόδοσης της ελληνικής οικονομίας να επιστρέψει στην κοινωνία. Έχει ήδη ξεκινήσει να γίνεται. Αλλά αυτό θα γίνει όπως και τα προηγούμενα χρόνια με όρους υπευθυνότητας, δημοσιονομικής πειθαρχίας και δικαιοσύνης για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας».
Μαρινάκης: Η κυβέρνηση έχει ήδη νομοθετήσει σημαντικά μέτρα για τους ένστολους
«Στο πλαίσιο αυτό - και πάντοτε κινούμενη με δημοσιονομική υπευθυνότητα και κοινωνική ευαισθησία - η Κυβέρνηση έχει ήδη νομοθετήσει σημαντικά μέτρα για όλους τους ένστολους, συμπεριλαμβανομένων των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας (αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες κ.ά.).
Με βάση τον προϋπολογισμό του 2025, έχει αυξηθεί από την 1η Ιανουαρίου η νυχτερινή αποζημίωση των ένστολων, ενώ από την 1η Απριλίου όλοι οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και των ένστολων (Σώματα Ασφαλείας και Ένοπλες Δυνάμεις) αυξάνονται κατά 30 ευρώ, ώστε να εξομοιωθούν οι βασικές αποδοχές του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, ύστερα από την ανακοινωθείσα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ.
Επιπλέον, από την 1η Ιουλίου όλοι οι ένστολοι (156.000 στελέχη σε Σώματα Ασφαλείας και Ένοπλες Δυνάμεις) θα ενισχυθούν, περαιτέρω, με το επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας και επικινδυνότητας, λαμβάνοντας ενίσχυση 100 ευρώ μηνιαίως, με εκτιμώμενο συνολικό δημοσιονομικό κόστος 111 εκατ. ευρώ για το 2025 και 222 εκατ. ευρώ για το 2026.»
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.