Μενού
Κυριάκος Μητσοτάκης στο STAR
Κυριάκος Μητσοτάκης στο STAR | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Για την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα, τις αντιδράσεις των αγροτών, τις αυξημένες τιμές στα τρόφιμα αλλά και τον κατώτατο μισθό μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Για την κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα είπε πως «τυπικά με το νόμο τα αγροτικά μηχανήματα δεν είναι για την πόλη. Κατανοούμε ότι έχουν το δικαίωμα να το κάνουν. Τα τρακτέρ θα φτάσουν στο Σύνταγμα. Ζητώ από τους αγρότες να είναι σε συντονισμό με την αστυνομία».

«Οι αγρότες έχουν δίκιο. Οι διαδηλώσεις είναι και ένα μέσο πίεσης προς την Ευρώπη για την ΚΑΠ», σημείωσε. Ταυτόχρονα ξεκαθάρισε πως «δεν έχουμε να δώσουμε κάτι άλλο» στους αγρότες, κάτι που «γνωρίζουν και οι ίδιοι».

«Θέλουμε τους αγρότες στα χωράφια τους αλλά δεν σταματάει η συζήτηση τώρα. Υπάρχουν ζητήματα που θα μας απασχολήσουν για καιρό ακόμα», σχολίασε.  

Αγρότες: «Επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης από το 2025»

«Μέχρι στιγμής είχα πολλές επαφές με αγρότες και οι κινητοποιήσεις ήταν σχετικά λελογισμένες και η διατάραξη των συγκοινωνιών περιορισμένη. Και αυτό διότι η κυβέρνηση σε πολλά από τα αιτήματα έχει ανταποκριθεί. Για παράδειγμα με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, το ρυθμίσαμε» είπε και δεσμεύτηκε για μόνιμη επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης από το 2025. 

«Οι αγρότες έχουν πολλά αιτήματα και είναι πολλά δικαιολογημένα. Με το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων η κυβέρνηση ασχολήθηκε και έχουν δίκιο. Το πρόβλημα με τις τιμές από το χωράφι στο ράφι, το ακούω και το συζητάω. Δεν είναι απλό. Βλέπω αρκετούς παραγωγούς που έρχονται σε απευθείας επικοινωνία με τους πελάτες και πωλούν προϊόντα, είναι ένας τρόπος παράκαμψης των μεσαζόντων. Μπορεί ο καταναλωτής μέσα από τις επιλογές και την πίεση που ασκεί να μας βοηθήσει», ανέφερε. 

Ακρίβεια: «Θα δούμε σύντομα μειώσεις τιμών»

Όσον αφορά την ακρίβεια στα τρόφιμα, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «είναι η πρώτη κυβερνητική προτεραιότητα. Κάναμε πολλά και υπάρχει μία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο για να μειωθούν οι τιμές μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις που ήδη έχουν αρχίσει και αποδίδουν. Τα πρόστιμα από τη ΔΙΜΕΑ ξεπερνούν τα 12 εκατομμύρια ευρώ. Πιστεύω πως σύντομα θα βλέπουμε μειώσεις τιμών. Πιστεύω πως είμαστε σε ένα σημείο που τα χειρότερα είναι πίσω μας. Στα τρόφιμα υπάρχει πίεση του πληθωρισμού, είναι ευρωπαϊκό φαινόμενα». 

«Τα πρόστιμα είναι σημαντικά για τις πολυεθνικές. Η ζημιά που γίνεται στη φήμη και δεν διστάζουμε να τις ονοματίσουμε, κάνει μεγαλύτερη ζημιά και την ενθαρρύνει να αλλάξει συμπεριφορά. Η Ευρώπη είναι μια ενιαία αγορά, δεν γίνεται να υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στις τιμές πώλησης των προϊόντων», συμπλήρωσε. 

«Πάνω από 800 ευρώ ο κατώτατος μισθός»

Όσον αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «θα συνιστούσα να κάνουμε λίγη υπομονή. Θα είναι σίγουρα πάνω από 800 ευρώ. Δεν είναι μόνο ο κατώτατος. Βλέπουμε περισσότερους συμπολίτες μας σε μισθούς 1.000 με 3.000 ευρώ από όσους είναι στον κατώτατο». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA