Μενού
mitsotakis-erdogan-nea-yorkh
Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη
  • Α-
  • Α+

Να κεφαλαιοποιήσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά το Βίλνιους της Λιθουανίας και να κάνει ένα επιπλέον βήμα πιο πέρα στην επαναπροσέγγιση με την Άγκυρα παράγοντας ακόμα πιο χειροπιαστά θετικά αποτελέσματα, προσδοκά η Αθήνα από το νέο τετ α τετ Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν σε συνδυασμό με το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου. «Θα συναντηθούμε ξανά στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο, με στόχο να θέσουμε μια θετική ατζέντα και να μην αφήσουμε τις μακροχρόνιες διαφορές μας να κλιμακωθούν σε σημείο όπου να διακινδυνεύουμε στρατιωτική σύγκρουση», έδωσε τον τόνο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μιλώντας στο ίδρυμα Αντενάουερ στο Βερολίνο.

Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι «να διαχειριστούμε τα μακροχρόνια ''αγκάθια'' των ελληνοτουρκικών σχέσεων και να οικοδομήσουμε έτι περαιτέρω σε μια θετική ατζέντα» και αναφέρονται πιο συγκεκριμένα σε δύο κύριους στόχους.

Αφενός να γίνει ένα ακόμα βήμα προς τα εμπρός στη στενότερη συνεργασία των δύο χωρών στα μεγάλα ζητήματα και δη στη μείζονα διαφορά μας για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Προφανώς, όχι με υψηλές προσδοκίες για μια μεσοπρόθεσμη επίλυσή της, αλλά υπό το πρίσμα της διατήρησης των χαμηλών τόνων και των ήρεμων νερών στο Αιγαίο μακριά από τον αναθεωρητισμό και τις απειλές της τουρκικής ηγεσίας στο παρελθόν.

Αφετέρου η επίτευξη της υπογραφής μίας συμφωνίας για ακόμα καλύτερη συνεργασία στον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης, μέσω της ισχυροποίησης των «αναχωμάτων» αποτροπής στα άθλια δίκτυα των διακινητών. «Επιδιώκουμε να πάμε τη συνεργασία που ήδη έχει ξεκινήσει σε αυτό το πεδίο ένα επίπεδο παρακάτω με αμοιβαία οφέλη. Ο ρόλος της Τουρκίας στη μείωση των ροών είναι καταλυτική καθώς αποτελεί κόμβο εκτεταμένου δικτύου διακινητών », τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, δίνοντας τον τόνο, ενώ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μιλήσει επανειλημμένα για μία «κοινή πρόκληση» στην οποία υπάρχουν περιθώρια εντατικότερης συνεργασίας με την Τουρκία.

Εντατικές οι διαβουλεύσεις των δυο πλευρών

Οι διαβουλεύσεις για την οριστικοποίηση των τεχνικών λεπτομερειών της εν λόγω συμφωνίας είναι εντατικές ήδη από τις 20 Σεπτεμβρίου και την τελευταία συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου και συμφώνησαν τον οδικό χάρτη των επαφών για την εμβάθυνση του θετικού κλίματος και την εγκαθίδρυση της θετικής επαναπροσέγγισης των διμερών σχέσεων.

Όπως έχει περιγραφεί, η επιδιωκόμενη συμφωνία θα συνιστά κατ’ ουσίαν μια ευρωτουρκική συμφωνία με πρωτοβουλία της Ελλάδας. Από αυτή η Ελλάδα ως φρουρός των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε θα επωφεληθεί μέσω της μείωσης των ροών προς τον Έβρο και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με κατεύθυνση την Ευρώπη, ενώ η Τουρκία θα αποδείξει εμπράκτως ότι ενδιαφέρεται πραγματικά για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης σε μία στιγμή που τόσο η Άγκυρα όσο και η Αθήνα τονίζουν την ανάγκη σημαντικής οικονομικής ευρωπαϊκής βοήθειας της Τουρκίας για τη φιλοξενία εκατομμυρίων προσφύγων στο έδαφός της.

Πρόκειται  κατ’ ουσίαν για μια ευρωτουρκική συμφωνία με πρωτοβουλία της Ελλάδας, το ακριβές περιεχόμενο της οποίας επιδιώκεται να ανακοινωθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου στην Αθήνα. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες αυτή θα προβλέπει τη μόνιμη εγκατάσταση Έλληνα αξιωματικού του Λιμενικού στη Σμύρνη και αντίστοιχα ενός Τούρκου αξιωματικού στη Λέσβο για τη βέλτιστη συνεννόηση των δύο χωρών στον έλεγχο των ροών, την ενεργοποίηση ενός παλαιού αιτήματος της Άγκυρας για ευκολότερη μετακίνηση Τούρκων πολιτών σε επτά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (Ρόδο, Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω, Λέρο και Καστελλόριζο) με 12μηνη βίζα (όχι διαρκούς ισχύος για όλο το χρόνο) και την αμοιβαία δέσμευση για την αποφυγή εμπρηστικών δηλώσεων.

«Σκοπός μας είναι να μη φεύγουν βάρκες από την Τουρκία και να μην τίθενται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, αναλαμβάνοντας ένα ταξίδι το οποίο από τη φύση του είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Δεν πρέπει οι διακινητές να καθορίζουν ποιος μπαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή είναι δουλειά της ίδιας της Ευρώπης και για να μπορέσει να πετύχει αυτήν την αποστολή πρέπει να συνεργάζεται με τις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά της σύνορα. Αυτή, λοιπόν, τη συνεργασία -σε διμερές αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο- θέλουμε να αναπτύξουμε με την Τουρκία. Όπως είπα, έχουμε κάνει κάποια βήματα προόδου αλλά έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες από το Βερολίνο.

Παράθυρο για πολυεπίπεδη διμερή συνεργασία

Η παρουσία πλήθους υπουργών των πιο παραγωγικών υπουργείων Ελλάδας και Τουρκίας στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας πάντως ανοίγει παράθυρο για διμερή συνεργασία και σε μία σειρά άλλα κρίσιμα πεδία όπως στην ενέργεια, την οικονομία, την πολιτική προστασία και την κλιματική αλλαγή, καθώς και τις μεταφορές όπου έχει τεθεί ο στόχος της ολοκλήρωσης της διασυνοριακής οδικής γέφυρας «φιλίας» Κήπων – Υψάλων εντός του 2024. Το εύρος της ατζέντας των συνομιλιών και της προσπάθειας οικοδόμησης θετικής ατζέντας μαρτυρά και το μέγεθος της αποστολής του Ταγίπ Ερντογάν που αναμένεται να κυμανθεί από 100 έως 150 άτομα, ενώ θα τον συνοδεύουν περίπου 10 Υπουργοί του (Εξωτερικών, Εσωτερικών, Οικονομικών, Τουρισμού, Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Δικαιοσύνης, Υγείας, Παιδείας).

Η επαναπροσέγγιση των ελληνοτουρκικών σχέσεων συζητήθηκε και κατά το τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γερμανό Καγκελάριο Σολτς στη γερμανική πρωτεύουσα, όπου θα βρεθεί την Παρασκευή ο Τούρκος Πρόεδρος. «Ανέπτυξα στον Καγκελάριο Σολτς την ελληνική προσπάθεια οι σχέσεις μας με την Τουρκία να επανέλθουν σε πιο ήρεμα νερά, με "πυξίδα" πάντα το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας», σημείωσε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η εκ διαμέτρου αντίθετη αντίληψη Ελλάδας – Τουρκίας για τους τρομοκράτες της Χαμάς δεν πρέπει να ανατρέψει το θετικό κλίμα που έχει καλλιεργηθεί. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA