Μενού
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Την έναρξη της μάχης των ευρωεκλογών «σφύριξε» ουσιαστικά από τη Φθιώτιδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με «όπλα» της ΝΔ την πολιτική κυριαρχία που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, αλλά και την παράδοση σημαντικών αναπτυξιακών έργων υποδομής που ολοκληρώνονται χάρη στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που εξασφάλισε η κυβέρνηση υλοποιώντας μία ακόμα δέσμευσή της.

Διόλου τυχαίο εξάλλου δεν ήταν το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες μπροστά στην κάλπη των ευρωεκλογών να ψηφίσουν με κριτήριο «ποιο κόμμα μπορεί να εκπροσωπεί επάξια τη χώρα στην Ευρώπη και να διεκδικεί σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους, για να μπορούμε να κάνουμε τη δική σας τη ζωή, τη δική σας την καθημερινότητα καλύτερη», θέτοντας τον πήχη για την κυβερνώσα παράταξη σε ένα εξίσου υψηλό ποσοστό με αυτό που έλαβε στις εθνικές εκλογές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι το 41% δεν επιτρέπει αλαζονεία, αλλά αντιθέτως συνιστά για τον ίδιο και τα κυβερνητικά στελέχη «βαριά ευθύνη» και εντολή για «περισσότερη δουλειά και περισσότερο αποτέλεσμα». Εξ ού και κάλεσε τους πολίτες να μην ασχολούνται με την αντιπολίτευση,  ορίζοντας ως πραγματική αντιπολίτευση της κυβέρνησης «τα προβλήματα των πολιτών και την επίλυσή τους».

Δεσμεύτηκε, δε, εκ νέου ότι θα τιμήσει στο ακέραιο και την εντολή για την προώθηση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα, δηλώνοντας αποφασισμένος να μην υπαναχωρήσει από αυτές ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους και με ποιον θα χρειαστεί να συγκρουστεί. Παρά τις αντιδράσεις άλλωστε φαίνεται να έχει στο πλευρό του την πλειοψηφία της κοινής γνώμης, που εμφανίζεται να στηρίζει την προσπάθειά του για μία από τις εμβληματικότερες μεταρρυθμίσεις που είναι το φορολογικό νομοσχέδιο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της φορολογικής δικαιοσύνης μέσω και της φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών με υποχρεωτικό ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα στο ύψος του κατώτατου μισθού.

Είναι ενδεικτικό ότι στη χθεσινή δημοσκόπηση της PULSE για τον ΣΚΑΪ, σχεδόν 6 στους 10 πολίτες αξιολόγησαν ότι η εν λόγω ρύθμιση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ειδικότερα το 19% έκρινε ότι η κυβερνητική πρόταση για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και όπως πρέπει και το 40% ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά χρειάζεται κάποιες διορθώσεις, έναντι ποσοστού 30% που την αξιολόγησε προς τη λάθος κατεύθυνση. Ένα 11% δεν είχε άποψη.

Ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι οι άμεσα θιγόμενοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι μοιρασμένοι ως προς τις σχετικές ρυθμίσεις, αφού το 47% θεωρεί ότι κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση ενώ το 46% αθροιστικά εκτιμά ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση (10%) ή προς τη σωστή αλλά χρειάζεται διορθώσεις (36%). Σύμφωνα με τους αναλυτές αυτό καταδεικνύει μία αλλαγή της στάσης της κοινής γνώμης απέναντι στις επιδιωκόμενες μεταρρυθμίσεις και η κυβέρνηση θα πρέπει να αξιοποιήσει αυτό το momentum.

Εσωκομματικό crash test ο γάμος των ομοφυλόφιλων

Η ρύθμιση πάντως που θα αποτελέσει εσωκομματικό crash test για τη ΝΔ θα είναι αυτή της θεσμοθέτησης του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών στη χώρα μας, η οποία ασχέτως του ότι δεν θα συνοδεύεται από το δικαίωμα τεκνοθεσίας, προκαλεί ήδη διαφωνίες από κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης. Μόλις χθες ο Υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης (στο OPEN) αντιτάχθηκε εκ νέου κατηγορηματικά στο επίμαχο νομοσχέδιο, σημειώνοντας πως αν δεν ισχύσει το δικαίωμα της ψήφου κατά συνείδηση που ο Πρωθυπουργός έχει πει πως θα δώσει στους βουλευτές του κόμματος ο ίδιος θα αναγκαστεί να κινηθεί κόντρα στην επίσημη κυβερνητική γραμμή. «Στα ζητήματα της συνειδήσεως εγώ δεν μπορώ να κάνω πίσω. Επομένως, αν κάποιος μου πει πρέπει να το κάνεις υποχρεωτικά αυτό, εγώ δεν μπορώ να το κάνω», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αρνητικός είναι και ο Θάνος Πλεύρης, ενώ αντίθετος εμφανίζεται και ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Επιφυλακτικός μέχρι να δει το ακριβές περιεχόμενο της ρύθμισης έχει δηλώσει ως προς τη στάση του ο Υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης. Προς ώρας πάντως, αν και έχει γραφτεί τελευταία ότι η δέσμευση του Πρωθυπουργού για την κατάθεση του εν λόγω νομοσχεδίου στη Βουλή θα υλοποιηθεί εντός του Δεκεμβρίου, ο πραγματικός χρόνος εκδήλωσης της πρωτοβουλίας του είναι ακόμα άγνωστος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA