Μενού
kiriakos mitsotakis
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση για το ΤΕΚΑ | Eurokinissi/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
  • Α-
  • Α+

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε το απόγευμα της Τετάρτης (13/03) σε εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας για τα δύο χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ).

Ο πρωθυπουργός επισήμανε αρχικά, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ότι «τα οφέλη του ΤΕΚΑ θα φανούν σε βάθος χρόνου και θα είναι πολλαπλά».

Ξεκίνησε την ομιλία του εκφράζοντας τις ευχαριστίες του σε όσους οραματίστηκα, σχεδίασαν και υλοποίησαν το ΤΕΚΑ, το πρώτο κεφάλαιο, όπως είπε, μια πολύ μεγάλης μεταρρύθμισης που αφορά το ασφαλιστικό μας σύστημα και υπογράμμισε ότι πρόκειται για πνευματικό παιδί του υφυπουργού Πάνου Τσακλόγλου.

Στην ομιλία του ανέφερε επίσης:

«Σήμερα στην χώρα μας αντιμετωπίζουμε ακόμη ένα πρόβλημα υποασφαλισμένης εργασίας, σε λίγο θα αυξήσουμε και πάλι τον κατώτατο μισθό, γνωρίζουμε όμως ότι υπάρχουν και στην χώρα μας εργαζόμενοι οι οποίοι ασφαλίζονται κατ' όνομα στον κατώτατο μισθό, αλλά αμείβονται με κάτι περισσότερο από αυτό. Αυτό το οποίο κερδίζουν σήμερα, όμως το χάνουν σε εισφορές, οι οποίες είναι δικές τους και οι οποίες θα έμπαιναν στον ατομικό κουμπαρά για να τους προσφέρουν σε βάθος χρόνου μια μεγαλύτερη σύνταξη» είπε ο πρωθυπουργός.

«Είναι σημαντικό να σπάσουμε αυτή την προκατάληψη που σε ένα βαθμό υπάρχει στην νέα γενιά, ότι η σύνταξη δεν με αφορά και ακόμα χειρότερο δεν θα πάρω σύνταξη. Άρα γιατί να επενδύσω σήμερα σε κάτι το οποίο θεωρώ ότι είναι ένα αβέβαιο μέλλον. Αυτή την νοοτροπία πρέπει να την σπάσουμε γιατί η πρόβλεψη της αποταμίευσης αποτελεί μια πολύ σημαντική εκπαιδευτική διαδικασία με την οποία τα νέα παιδιά πρέπει να εξοικειωθούν» συμπλήρωσε

«Το ΤΕΚΑ προσεχώς θα διαχειρίζεται εκατομμύρια. Η μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση από τη φύση της θα δοκιμαστεί στον χρόνο. Η δυσκολία είναι στην υλοποίηση».

«Η τομή που έχουμε κάνει είναι πολύ σημαντική και τα οφέλη από την δημιουργία του ΤΕΚΑ θα φανούν σε βάθος χρόνου και είναι πολλαπλά. Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα σε κάτι που έθιξαν και οι τρεις νέοι που συμμετείχαν στο πάνελ, στο ζήτημα της έννοιας της ατομικής ιδιοκτησίας ενός μέρους των προσωπικών αποταμιεύσεων ως αποτέλεσμα της εργασίας ενός νέου.

Η έννοια του «ατομικού κουμπαρά»

Αυτή η έννοια του ατομικού κουμπαρά, ότι τα χρήματα αυτά είναι δικά σας, γράφουν το όνομά σας επάνω, κανείς δεν μπορεί να τα ακουμπήσει, κατ’ ελάχιστον το κράτος εγγυάται ότι θα πάρετε πίσω τις εισφορές σας και σίγουρα κάτι περισσότερο. Αυτό ανατρέπει πλήρως την αντίληψη την οποία έχουμε για την διανεμητική έννοια της κοινωνικής ασφάλισης, ότι ουσιαστικά οι δικές μας εισφορές πληρώνουν τις συντάξεις της προηγούμενης γενιάς.

Ακριβώς αυτός ο ατομικός κουμπαράς, τον οποίο θα βλέπετε οι ασφαλισμένοι κάθε μήνα να μεγαλώνει, είναι αυτό που αλλάζει τις αντιλήψεις μας γύρω από την έννοια της αποταμίευσης αλλά και γύρω από την σημασία της ασφαλισμένης εργασίας» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA