Μενού
pierrakakis
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης. | ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Επεισοδιακά άρχισε στη Βουλή η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων προκειμένου να έρθει προς ψήφιση την ερχόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έθεσαν ζήτημα αντισυνταγματικότητας και ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Με παρέμβασή του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός, μίλησε για ευθεία παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος και εγκάλεσε την κυβέρνηση για πολιτειακή εκτροπή.

Με το αίτημα συντάχθηκαν ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας.

«Η δημοκρατία μας, το κράτος δικαίου στηρίζεται στην τήρησή του Συντάγματος. Το άρθρο 16 ορίζει ότι η σύσταση και η λειτουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων, σχολών ανώτατης εκπαίδευσης από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου απαγορεύεται. Δεν υπάρχει θέμα ερμηνείας η παράκαμψης του Συντάγματος. Υπάρχει ξεκάθαρη παραβίασή του», είπε ο Διονύσης Καλαματιανός.

«Τα πανεπιστήμια δεν είναι επιχειρήσεις»

«Τα πανεπιστήμια δεν είναι επιχειρήσεις. Οι φοιτητές δεν είναι πελάτες. Οι καθηγητές δεν είναι εργαζόμενοι που συνδέονται με σχέση εργασίας και υπόκεινται στο διευθυντικό δικαίωμα οποιουδήποτε εργοδότη», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η σημερινή συζήτησή δεν αφορά τους νομικούς και τους συνταγματολόγους αλλά όλη την κοινωνία. Δεν ακούτε φοιτητές, γονείς, ακαδημαϊκούς» είπε από τη μεριά της η εισηγήτρια του ΚΚΕ, Αφροδίτη Κτενά.

vouli panepistimia
EUROKINISSI

«Διαλύετε τα πανεπιστήμια»

«Καταργείτε την ισότιμη πρόσβαση. Διαλύετε τα πανεπιστήμια στρέφετε την πανεπιστημιακή εκπαίδευση ενάντια στην κοινωνία. Είστε βαθιά ιδεοληπτικοί και στοχοπροσηλωμένοι στην εξυπηρέτηση συμφερόντων μιας μειοψηφίας», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης σημείωσε πως έχουν προβλεφθεί οι πιο αυστηρές προϋποθέσεις που υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη.

«Η ρύθμιση αυξάνει την επιδραστικότητα του συνταγματικού κειμένου, κάνοντας ένα στέρεο συνταγματικό βήμα», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως η εγκατάσταση παραρτημάτων μέσω ειδικού τύπου για μη κερδοσκοπικά παραρτήματα τα οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό αφορούν ξένα δημόσια πανεπιστήμια.

Να σημειωθεί ότι το τελικό κείμενο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια στις 7 Μαρτίου και θα ψηφιστεί την επομένη, ημέρα κατά την οποία προγραμματίζεται να μιλήσει και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το σχέδιο νόμου «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου - Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων» περιλαμβάνει συνολικά 205 άρθρα.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA