Με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάρκο Ρούμπιο, συναντήθηκε την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου στην Ουάσιγκτον, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο πόλεμος στην Ουκρανία μονοπώλησε το ενδιαφέρον και συγκεκριμένα η νέα στάση των ΗΠΑ απέναντι σε Μόσχα και Κίεβο.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, σκοπός της ελληνικής αντιπροσωπείας και φυσικά του Γιώργου Γεραπετρίτη ήταν να αποκρυσταλλωθεί η αίσθηση της νέας πραγματικότητας, με φόντο τις ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο της ανατολικής Ευρώπης.
Εκτός από τη συζήτηση για τη νέα τάξη στη γεωπολιτική σκακιέρα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ υπογράμμισε τον ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, την οποία χαρακτήρισε «πυλώνα σταθερότητας», ενώ έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις βάσεις των ΗΠΑ σε Σούδα και Αλεξανδορύπολη.
Συνεργασία σε άμυνα και ενέργεια
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, συζητήθηκαν επίσης η αμυντική συνεργασία Αθήνας - Ουάσινγκτον και η ενίσχυση των διμερών οικονομικών και επενδυτικών σχέσεων.
Επιπλέον, τέθηκε επί τάπητος ο ρόλος της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου και η συμβολή της στην ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποίηση της Ευρώπης.
Η ομογένεια και η Μέση Ανατολή
Γεραπετρίτης και Ρούμπιο μίλησαν επίσης για την ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ ως συνδετικού κρίκου μεταξύ των δύο κρατών και λαών.
Άλλωστε, κατά τη συνάντησή τους υπογραμμίστηκε ότι έξι Ελληνοαμερικανοί βουλευτές υπηρετούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.
Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
Όπως υπογραμμίστηκε από πλευράς Γεραπετρίτη, η Ελλάδα διατηρεί στρατηγική σχέση με το Ισραήλ, αλλά παράλληλα και άριστες σχέσεις με όλες τις χώρες του αραβικού κόσμου, δεδομένα που καθιστούν την Αθήνα αξιόπιστο συνομιλητή όλων των εμπλεκομένων μερών.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.