Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πολεμική σύγκρουση μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ ο πρωθυπουργός εστίασε στην ανάγκη προστασίας των αμάχων και αποφυγής μίας ανθρωπιστικής κρίσης και επιδόθηκε σε ένα διπλωματικό μπαράζ με ηγέτες της περιοχής και της Ευρώπης, με στόχο την αποφυγή γενίκευσης της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Μετά και τη διακήρυξη των 27 της Ε.Ε ότι η Ευρώπη θα είναι στην πρώτη γραμμή ώστε να βοηθήσει η ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει σε όσους τη χρειάζονται στη Γάζα, το διπλωματικό παρασκήνιο έχει πάρει φωτιά προκειμένου αυτό το μήνυμα να λάβει σάρκα και οστά.
Ως αξιόπιστοι συνομιλητές και σύμμαχοι, αλλά και λόγω της γεωπολιτικής τους θέσης Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται στο επίκεντρο της προσπάθειας του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για τη συγκρότηση ενός «ανθρωπιστικού συνασπισμού». Διπλωματικές πηγές επιβεβαίωσαν χθες τις συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, καθώς και με ευρωπαίους εταίρους και διεθνείς οργανισμούς, ως προς τη διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας «ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου» για την απρόσκοπτη μεταφορά αγαθών πρώτης ανάγκης (νερό, τρόφιμα, φάρμακα κλπ) στην περιοχή.
Η συμβολή της Κύπρου στον διάδρομο από τη Γάζα
Αν και οι διαβουλεύσεις είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο, καθώς πρόκειται για ένα επιχειρησιακά σύνθετο σχέδιο, οι έως τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι βάση θα αποτελεί η Κύπρος και η χώρα μας θα συνδράμει είτε με τη διάθεση πλωτών μέσων είτε και λιμανιών όπως ο Πειραιάς για τη διευκόλυνση μεταφοράς του ανθρωπιστικού υλικού. Οι παράμετροι της εν λόγω πρωτοβουλίας είναι πολλές και για να φτάσει σε επίπεδο υλοποίησης θα απαιτηθούν τουλάχιστον εβδομάδες. Οι επαφές όμως είναι πλέον εντατικές.
Στο μεταξύ, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για «ανθρωπιστικές παύσεις» ασκεί πίεση στην κυβέρνηση Νετανιάχου ώστε χωρίς να αναιρείται το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα υπό τους όρους του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου να σχεδιάζει προσεκτικά τις επιχειρήσεις στη Γάζα ώστε να μην κινδυνεύσουν άμαχοι παλαιστίνιοι και παράλληλα να διευκολύνει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή.
Στην Ελλάδα στελέχη της Αεροπορίας των ΗΠΑ
Την ίδια ώρα, με την κρίση να κλιμακώνεται καθημερινά και υπό τον κίνδυνο διάχυσης της σύρραξης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, Κύπρος και Ελλάδα κεντρίζουν και το ενδιαφέρον των ΗΠΑ, στο πλαίσιο των σχεδίων εκτάκτου ανάγκης που φέρεται να εκπονεί η Αμερική για την ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών τους από το Ισραήλ και τον Λίβανο αν η κατάσταση ξεφύγει. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ΗΠΑ έχουν υποβάλλει ήδη αίτημα ανεφοδιασμού καυσίμων για τα αμερικανικά αεροσκάφη που σταθμεύουν σε στρατιωτικά αεροδρόμια της χώρας, ενώ στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών Ελλάδας – ΗΠΑ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αναπτυχθούν στη χώρα μας περί τα 800 στελέχη της μονάδας υποστήριξης της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.