Μενού
kiriakos mitsotakis
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής | Eurokinissi/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
  • Α-
  • Α+

Με την προεκλογική περίοδο για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου να έχει ατύπως εκκινήσει και υπό τη γνώση ότι οι ψηφοφόροι στην ευρωκάλπη είθισται να είναι πιο «χαλαροί», ο Πρωθυπουργός άδραξε την ευκαιρία να θέσει από τώρα εμφατικά τα διλήμματα και να καταστήσει σαφές ότι το διακύβευμα είναι κρίσιμο τόσο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.

Τρία συν ένα ήταν τα κυρίαρχα μηνύματα που εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Διευθυντή του Γραφείου του και «κλειδωμένου» υποψηφίου της ΝΔ για τις ευρωεκλογές, Δημήτρη Τσιόδρα με τίτλο «Ευρωπαϊκή Ενοποίηση. Οι περιπέτειες ενός οράματος».

Πρώτον ότι σε ένα ασταθές περιβάλλον γεμάτο διαρκείς προκλήσεις και «αχαρτογράφητο μέλλον» η φωνή της Ελλάδας στο κέντρο λήψης των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να δυναμώσει. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο από τη Νέα Δημοκρατία, την παράταξη «που έχει δείξει ότι και ξέρει και μπορεί να παρεμβαίνει στους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς».  

Δεύτερον ότι τα πρόσωπα και η δύναμη των πολιτικών κομμάτων που θα συνθέσουν το Ευρωκοινοβούλιο θα κρίνουν και τις νέες συμμαχίες που μπορούν να διαμορφωθούν σε αυτό. Και κατά πόσο αυτές θα κινούνται στο δρόμο «της κοινής λογικής» ώστε να συμφωνούν «σε κοινό τόπο για την πραγματική πρόοδο» της Ένωσης ή του λαϊκισμού που προτείνει ανέξοδες λύσεις για σύνθετα προβλήματα.

Και σε αυτά τα δύο διλήμματα ο Πρωθυπουργός βάσισε το τρίτο με το βλέμμα στραμμένο στο ενδεχόμενο μία μερίδα ψηφοφόρων να θελήσει να αξιοποιήσει τις ευρωεκλογές ως βήμα διαμαρτυρίας. «Δεν είναι κάλπες που προσφέρονται για την αποστολή ανέξοδων μηνυμάτων διαμαρτυρίας προς εσωτερική κατανάλωση», τόνισε, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι και για την κυβέρνηση της ΝΔ στις ευρωεκλογές δεν διακυβεύεται απλώς η «κομματική καταγραφή ισχύος» αλλά το αύριο της Ελλάδας και η σταθερότητα στο εσωτερικό της Ευρώπης σε συνδυασμό με το κατά πόσο θα επιταχύνει τους ρυθμούς εξέλιξής της.

Διαχωριστικές γραμμές με τους πολιτικούς αντιπάλους

Ενόψει των ευρωεκλογών ο Πρωθυπουργός φρόντισε να χαράξει εκ νέου και τις διαχωριστικές γραμμές με τους πολιτικούς της αντιπάλους, επαναλαμβάνοντας το στόχο του για τη σύγκλιση της Ελλάδας με την Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα και την παραμονή της χώρα μας στο κέντρο της Ευρώπης, που αντικατοπτρίζει τον «πολυδύναμο εκσυγχρονισμό» για τον οποίο έχει δεσμευτεί. «Εμείς ως ΝΔ θα μείνουμε πιστοί στην πολιτική που υπηρετούμε με συνέπεια τα τελευταία 4,5 χρόνια. Του υπεύθυνου πατριωτισμού, του κοινωνικού προοδευτισμού και του φιλελευθέρου οικονομικού προσανατολισμού», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε όπως ήταν αναμενόμενο και στα πρόσωπα που θα δώσουν τη μάχη των ευρωεκλογών με τη ΝΔ, περιγράφοντας τα κριτήρια με τα οποία θα επιλέξει εκείνους ποιοι θα συνθέσουν το γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο και καλώντας παράλληλα τους πολίτες να αναλογιστούν ότι σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο πρέπει να εκπροσωπήσουν τη χώρα πρόσωπα «με γνώση του ρόλους τους, γειωμένα στην κοινωνία και έτοιμα να σταθούν στον απαιτητικό χώρο του Ευρωκοινοβουλίου με δεδομένη την αφοσίωση και την εργατικότητά τους».

Πυκνώνουν οι διεργασίες για το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο

Οι διεργασίες και οι επαφές για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου της ΝΔ εξάλλου έχουν ήδη πυκνώσει με στόχο το μεγαλύτερο μέρος αυτού να είναι έτοιμο στο τέλος του τρέχοντος μήνα. Μία θέση σε αυτό είναι βέβαιο ότι θα έχει ο Δημήτρης Τσιόδρας. Την υποψηφιότητά του άλλωστε φωτογράφισε χθες και ο Πρωθυπουργός με την ευχή να είναι «καλοτάξιδη» η πορεία του «και στους επόμενους στόχους του» και την αναφορά του στην ανάγκη της χώρας «από φρέσκιες ιδέες και ικανούς ανθρώπους να τις κάνουν πράξη». Στις κλειδωμένες υποψηφιότητες συγκαταλέγονται επίσης η πρώην Υπουργός του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου και ο πρώην Υφυπουργός Υγείας της ΝΔ Βασίλης Κοντοζαμάνης. Στους «σίγουρους» φέρονται να εντάσσονται επίσης ο Ολυμπιονίκης και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πύρρος Δήμας, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ στην Κεφαλονιά Ναπολέων Μαραβέγιας, καθώς και ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ Γιώργος Αυτιάς που ενίσχυσε τα σενάρια με τη χθεσινή του παρουσία στην παρουσία του βιβλίου του κ. Τσιόδρα.

Στα νέα πρόσωπα που έχουν πέσει στο τραπέζι και ακούγονται έντονα ανήκουν επίσης η Ολυμπιονίκης και αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο παραολυμπιονίκης Αντώνης Τσαπατάκης, ο Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Σωτήρης Σέρμπος που είχε αποχωρήσει από το χαρτοφυλάκιο του διπλωματικού συμβούλου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο συνδικαλιστής της αστυνομίας Γιώργος Καλλιακμάνης. Προ ημερών επίσης συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για την ένταξή της στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ λέγεται ότι είχε η πρώην βουλευτής Πειραιώς της ΝΔ, Νόνη Δούνια, ενώ το ψηφοδέλτιο πιθανόν να συμπληρώσουν ο πρώην Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς και η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα, που είχαν πάει καλά στη σταυροδροσία των εθνικών εκλογών του 2019.

Από τους υφιστάμενους ευρωβουλευτές την είσοδό τους στο Ευρωκοινοβούλιο θα διεκδικήσουν εκ νέου ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, η Ελίζα Βόζενμπεργκ και ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος. Είναι βέβαιο πάντως ότι η επίσημη ανακοίνωση του γαλάζιου ευρωψηφοδελτίου θα κρύβει όπως συνηθίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εκπλήξεις. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA