Μενού
Παύλος Χρηστίδης
  • Α-
  • Α+

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που στο μυαλό τους η λέξη πολιτικός έχει συνδυαστεί με ανθρώπους επίσημους με πολλές ευφημιστικές και μεταφορικές εκφράσεις. Μάλιστα, στην Ελλάδα παρατηρείται και το φαινόμενο της οικογενειοκρατίας. Απέναντι σε αυτό το φαινόμενο υπάρχουν κι εκείνοι, οι οποίοι είναι πολιτικά δραστήριοι από νωρίς δείχνοντας ενδιαφέρον για τα κοινά.

Ο Παύλος Χρηστίδης ανήκει στη νέα γενιά πολιτικών, μια γενιά σφυρηλατημένη μέσα στην κρίση που «δοκίμασε» το ίδιο το πολιτικό σύστημα, και όπως δηλώνει στο Reader αφού ο ίδιος και το ΠΑΣΟΚ κατάφεραν να αντέξουν εκείνες τις δύσκολες εποχές των Μνημονίων και της απο-ιδεολογικοποίησης της πολιτικής πλέον δεν υπάρχει κάτι που να τον φοβίζει.

Άλλωστε, πώς να τον φοβίζει όταν σε ηλικία 32 ετών κατείχε την θέση του Εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ και έζησε την πτώση του κόμματος σε μονοψήφια ποσοστά, αλλά και τη μάχη με τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά. 

Γι αυτά και το πώς μπήκε στην πολιτική - παρότι δεν προέρχεται από κάποιο πολιτικό τζάκι - για τις μάχες που έδωσε και θα δώσει το ΠΑΣΟΚ και η Κεντροαριστερά μίλησε αποκλειστικά στο Reader.

Ο βουλευτής του Νοτίου Τομέα Αθηνών μίλησε για την Φώφη Γεννηματά στην οποία πάντα θα είναι ευγνώμων, πήρε θέση για το αν μπορεί να συνδυαστεί οικογένεια και πολιτική, αποκάλυψε το αν φαντάζεται το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση, ενώ δεν έκρυψε τη μεγάλη του αγάπη τον Ολυμπιακό και τον Γιώργο Μπαρτζώκα. 

Αναλυτικά η συνέντευξη του Παύλου Χρηστίδη στο reader.gr

Αρχικά πως ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με την πολιτική;

Πιστεύω ότι το είχα πάντα μέσα μου. Πάντα ήθελα να κάνω ένα βήμα μπροστά, όταν η ευθύνη χτυπούσε την πόρτα. Είτε στο σχολείο, είτε στο Πανεπιστήμιο, είτε στον αθλητισμό είτε στην παρέα μου. Ήθελα πάντα να ακολουθώ το ένστικτο μου και αυτό με έκανε να αναλαμβάνω δράση όπου μπορούσα. 

Η εισαγωγή μου στη Νομική της Κομοτηνής, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης μου άνοιξε άλλους ορίζοντες. Όταν είσαι 1000 σχεδόν χιλιόμετρα από το σπίτι σου μετράς αλλιώς τον εαυτό σου, ανεξαρτητοποιείσαι, βλέπεις τι σου αρέσει και το όχι. Και εμένα, μου άρεσε η ιδέα ότι μπορώ μέσα από μια συλλογικότητα, από μια ομάδα να συμβάλλω στην αλλαγή όσων δεν μου άρεσαν. 

Από τα σπασμένα παράθυρα, και τις οροφές που έσταζαν στο κτίριο που κάναμε μάθημα, μέχρι το πρόγραμμα σπουδών που ήταν άλλων δεκαετιών. Διψούσαμε για την επιστήμη μας, αλλά μαζί με τους συμφοιτητές μου προσπαθούσαμε καθημερινά να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής και φοίτησης στην Κομοτηνή. Η φοίτηση σε ένα περιφερειακό πανεπιστήμιο, με τα προβλήματα και τις δυνατότητες που τη συνοδεύουν, εκτιμώ ότι είναι ίσως το καλύτερο πρώτο σημείο επαφής με την πολιτική. Και η κουλτούρα των πολλών πολιτισμών της Θράκης σίγουρα με ακολουθεί και σήμερα. 

Υπήρχε το οικογενειακό υπόβαθρο για να μπεις στην πολιτική;

Δεν υπήρξε, με την παραδοσιακή κομματική έννοια, αφού κανένας από τους γονείς μου δεν είχε κομματική δραστηριότητα. Δε νομίζω, όμως ότι είναι και αναγκαίο να υπάρχει. Άλλωστε, η χώρα δεν έχει ανάγκη από πολιτικούς κληρονόμους, ούτε κατά τη γνώμη μου τα διαπιστευτήρια ενός ονόματος και μόνο, αποτελούν εγγύηση για έναν πολιτικό ώστε να είναι χρήσιμος για τη χώρα και την κοινωνία. 

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όποιος φέρει ένα βαρύ πολιτικό όνομα είναι ακατάλληλος για την πολιτική. Υπάρχουν πολιτικοί που με την στάση τους, τίμησαν το όνομα τους. Στο τέλος της ημέρας, για εμένα προσωπικά, η ευκαιρία που έχω σήμερα να είμαι βουλευτής , θέλω να είναι μια δυνατότητα για κάθε Έλληνα που θέλει να ασχοληθεί με τα κοινά. Πιστεύω σε ένα πολιτικό σύστημα πιο ανοιχτό, πιο αξιοκρατικό, πιο αυτόνομο, πιο αντιπροσωπευτικό. 

Το όνομα είναι απλά ένα διαβατήριο, τον προορισμό στον εγγυάται μόνο η δουλειά και η καθαρή σχέση με τους πολίτες. 

Γιατί ΠΑΣΟΚ;

Γιατί έδωσε τη δυνατότητα σε όλους τους Έλληνες να ανέβουν κατηγορία, να βελτιώσουν την ζωή τους μέσα σε μια γενιά. Το ΠΑΣΟΚ ήταν και παραμένει ο φορέας που εκφράζει γνήσια την ανάγκη για αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στη χώρα μας, για την ταυτόχρονη υπηρέτηση του δημοσίου και του ευρύτερου κοινωνικού συμφέροντος και την απαρέγκλιτη προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. 

Και αν το δεις ανάποδα, η πολιτική υποχώρηση του ΠΑΣΟΚ συνοδεύτηκε από την απώλεια της ελπίδας για τον ελληνικό λαό. Η επιστροφή της συντηρητικής παράταξης στην διακυβέρνηση της χώρας το 2004 οδήγησε στην οικονομική χρεοκοπία της χώρας. Από το 2010 επιβλήθηκαν στη ελληνική κοινωνία οι πλέον συντηρητικές και οπισθοδρομικές πολιτικές φτωχοποίησης του ελληνικού λαού. 

Σήμερα, παρά την έξοδο από τα Μνημόνια που μας επιβλήθηκαν κυριαρχούν οι πολιτικές διάλυσης του κοινωνικού κράτους, ανεξέλεγκτης προώθησης των συμφερόντων ισχυρών επιχειρηματικών όχι πάντα ελληνικών) ομίλων και υποβάθμισης της κοινωνικής υπόστασης της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, συμπεριλαμβανομένης και της μεσαίας τάξης.

Στη χώρα μας διαμορφώνεται μια νέα πλειοψηφική τάξη μη προνομιούχων με κύριο χαρακτηριστικό το φόβο και την ανασφάλεια για το παρόν και το μέλλον. Η πραγματικότητα αυτή στερεί δυνάμεις και προοπτικές από τη χώρα και την κοινωνία. Η αντιστροφή αυτών των πολιτικών μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την επάνοδο των προοδευτικών δυνάμεων στην διακυβέρνηση της χώρας, επομένως κατά την άποψή μου μόνο μέσα από το ΠΑΣΟΚ μπορεί πραγματικά να υπηρετήσει τα συμφέροντα του ελληνικού λαού χωρίς τερτίπια και επικοινωνιακά τρικ υφαρπαγής ευνοίας στα οποία επιδίδεται η σημερινή κυβέρνηση. 

Μπήκες σε μια εποχή δύσκολη για το ΠΑΣΟΚ. Μνημόνια και με το κόμμα σε καθοδική πορεία. Στελέχη αποχωρούσαν και όσοι ήσασταν στο κόμμα τρώγατε «ξύλο» για την κατάσταση στην χώρα.

Ήταν μια πολύ δύσκολη εποχή ανάμεσα στο 2010 και το 2015. Βλέπαμε πολλούς ανθρώπους, ειδικά στη γενιά μας, να φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ με ένταση και συγκρούσεις. Όποιος άντεξε την περίοδο 2012-2015, δεν μπορεί να φοβάται τίποτα σήμερα. 

Και επειδή έζησα την προσπάθεια ανάληψης της ευθύνης διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ το 2009, όταν και ο ελληνικός λαός ενέκρινε με την ψήφο του το πραγματικά προοδευτικό και πλήρες πολιτικό πρόγραμμα της «Πράσινης Ανάπτυξης», αποδείχτηκε πραγματικά μεγάλο ατύχημα για τη χώρα το γεγονός ότι αντί να εφαρμοστεί εκείνο το πρόγραμμα, ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός που προκάλεσε η ΝΔ το 2004 – 2009 έφερε το ΔΝΤ και τα Μνημόνια. 

Όσοι παραμείναμε, αν και επωμιστήκαμε μεγαλύτερο από ότι μας αναλογούσε πολιτικό κόστος βάρος, γνωρίζαμε ότι μπορούσαμε να υπηρετήσουμε καλύτερα τα συμφέροντα του ελληνικού λαού μέσα από το ΠΑΣΟΚ. Στην πορεία αποδείχτηκε ότι τα σημαίνοντα πολιτικά στελέχη που αποχώρησαν επέλεξαν πορείες και διαδρομές για την υπηρέτηση των ατομικών πολιτικών συμφερόντων. Υπήρξε βέβαια και μεγάλος αριθμός στελεχών που αναζήτησε αλλού προοδευτική πολιτική έκφραση ελπίζοντας πραγματικά ότι θα προκύψει κάτι καλύτερο και διαψεύστηκαν. 

Χρηστίδης-Γεννηματά
eurokinissi

Ήσουν από τους πιο στενούς συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά. Πόσο δύσκολο ήταν εκείνη η εποχή για όλου εσάς και να καταφέρετε να κρατήσετε ζωντανή την παράταξη;

Η Φώφη Γεννηματά αποτελεί για εμένα υπόδειγμα ανθρώπου, ενσυναίσθησης, αξιοπρέπειας, ευπρέπειας και πολιτικού. Επέλεξε και επιλέξαμε μαζί της να μην δραπετεύσουμε και να δώσουμε έναν αγώνα πολιτικής επιβίωσης με πυξίδα μας πάντα τα συμφέροντα του ελληνικού λαού πρωτίστως.

Η Φώφη Γεννηματά πιστώνεται την διάσωση του ΠΑΣΟΚ και αποτέλεσε την ειδοποιό διαφορά μεταξύ υπευθυνότητας και λαϊκισμού. Αν δεν υπήρχε η Φώφη Γεννηματά είναι πολύ πιθανό σήμερα να μην υπήρχε ΠΑΣΟΚ. Αν δεν υπήρχε σήμερα ΠΑΣΟΚ το πιθανότερο είναι να μην υπήρχε και ελπίδα για μια προοδευτική και δίκαιη πολιτική μετάβαση στη χώρα. Της χρωστάμε πολλά και εγώ τα πάντα. 

Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα κατείχες την θέση του Εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ σε ιδιαίτερα μικρή ηλικία για πολιτικός. 

Η Φώφη Γεννηματά πίστευε βαθιά στην ανανέωση. Όταν με επέλεξε ως εκπρόσωπο Τύπου δεν είχαμε πιει ούτε έναν καφέ οι δυο μας. Λειτούργησε με το ένστικτο, άλλαξε όσα μπορούσε , στήριξε τη γενιά μας και στηρίχτηκε σε αυτήν. Οι συνθήκες και συγκυρίες της εποχής κυρίως όμως η εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου η Φώφη Γεννηματά βοήθησαν ώστε να ξεπεραστούν πιστεύω τα μειονεκτήματα της πολιτικής απειρίας μου εκείνη την εποχή.

Ταυτόχρονα, η ανάληψη μιας καίριας πολιτικά και νευραλγικής θέσης μου προσέφερε πολύ σημαντικές εμπειρίες και γνώσεις τις οποίες ευελπιστώ να αξιοποιήσω στην προσπάθεια που καταβάλουμε για την επιστροφή της προοδευτικής πολιτικής και των σύγχρονων ιδεών στην διακυβέρνηση της χώρας. Σε κάθε περίπτωση η θητεία μου δίπλα στη Φώφη Γεννηματά ήταν πρώτα και κύρια ένα μάθημα για τον άνθρωπο που ασχολείται με την πολιτική και την ευθύνη που συνεπάγεται η ενασχόληση με την πολιτική. Ήταν ένα σχολείο αξιών και ήθους. 

Πώς ήταν η Φώφη Γεννηματά; Έδωσε την μάχη μέχρι τέλος με αξιοπρέπεια και θαυμασμό.

Είμαι πεπεισμένος ότι για τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας η Φώφη Γεννηματά αποτελεί ένα σύμβολο ζωής και αξιοπρέπειας. Ο θαυμασμός και η συγκίνηση που προκάλεσε στην κοινή γνώμη ωχριούν μπροστά στα όσα επεδίωξε και διεκδίκησε για τον ελληνικό λαό. Το κύκνειο άσμα της, η στάση της, η ευπρέπεια, ο σεβασμός που φέρει ακόμα και σήμερα υποδεικνύουν κατά τη γνώμη μου τους πολιτικούς που έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός.

Όλοι όσοι επιθυμούν να εκπροσωπήσουν τον ελληνικό λαό από όποια θέση, οφείλουν πρώτα και κύρια να είναι άνθρωποι ικανοί να αντιληφθούν τη ζωή, να συμπονέσουν, να σταθούν δίπλα στο συνάνθρωπο στην ανάγκη του, να οραματιστούν και να αγωνιστούν για ένα καλύτερο μέλλον για μια καλύτερη κοινωνία. Η Φώφη Γεννηματά ήταν ένας ξεχωριστός άνθρωπος. Το υπόδειγμα και τη στάση της απέναντι στη ζωή και το θάνατο θα είμαστε τυχεροί όσοι καταφέρουμε έστω να προσεγγίσουμε. 

Νίκος Ανδρουλάκης. Ένα νέο πρόσωπο, φρέσκο τι μπορεί να περιμένει ο ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ από τη νέα ηγεσία;

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει πετύχει ήδη πολλά εκπροσωπώντας τον ελληνικό λαό στην Ευρωβουλή, αναλαμβάνοντας την ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ και επιτυγχάνοντας να σταθεροποιήσει αρχικά και σταδιακά να ενισχύσει το εκλογικό αποτύπωμα του ΠΑΣΟΚ. Έχει αποδείξει ότι δεν φοβάται να κάνει επιλογές ακόμα και υπό πίεση, αποφεύγει τα λάθη, δεν παρασύρεται και προχωράει μπροστά με σταθερό βηματισμό. 

Μαζί του, διεκδικούμε την επιστροφή της χώρας και του ελληνικού λαού σε μια προοδευτική πορεία καλύτερων προοπτικών και ελπίδας. Στόχος μας είναι να αναμορφώσουμε το κράτος ώστε αυτό να είναι αρωγός του πολίτη, να νικήσουμε τον φόβο και την ανασφάλεια που σήμερα κυριαρχούν, να φέρουμε και πάλι στο προσκήνιο αξίες και ιδανικά που θα κάνουν τη ζωή καλύτερη για όλους. 

Το γεγονός πως το ΠΑΣΟΚ συνεχώς ανεβάζει τα ποσοστά και πλέον οι δημοσκοπήσεις το δείχνουν δεύτερο αποτελεί κι ένα είδος δικαίωσης για εσάς που μείνατε στα δύσκολα χρόνια; Παράλληλα όμως αυξάνει και τις απαιτήσεις.

Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις όντως αποτελούν μια πρώτη δικαίωση του αγώνα που δίνουμε εδώ και χρόνια για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού. Αν και είναι πολύ νωρίς ακόμα, είναι σαφές και το εισπράττω καθημερινά στις επαφές μου με τους πολίτες σε όλη την Ελλάδα, ότι η τεκμηριωμένη και υπεύθυνη αντιπολίτευση που ασκούμε, οι προτάσεις που καταθέτουμε στο δημόσιο διάλογο και στη Βουλή, μας αναδεικνύουν στην πράξη ως κύρια αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και ταυτόχρονα αναδεικνύουν το ΠΑΣΟΚ ως πρωταγωνιστή και εκφραστή της ανάγκης επιστροφής σε πραγματική και κοινωνικά δίκαιη προοδευτική διακυβέρνηση. 

Δεν ήταν λίγα τα στελέχη που προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ και είτε βρέθηκαν στη ΝΔ είτε στον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα σε κυβερνητικές θέσεις. Το σχόλιο σου γι' αυτό;

Ο καθένας κρίνεται. Εκτιμώ, όμως, ότι τα συγκεκριμένα στελέχη, η πλειοψηφία τουλάχιστον αυτών, χρησιμοποίησαν πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ και τη συμμετοχή τους σε αυτό ως όχημα προσωπικής ανέλιξης. Το ισχυρό ΠΑΣΟΚ ήταν ελκυστικό για να οικοδομήσουν πολιτική και όχι μόνο καριέρα και πλέον ως κοινοί μισθοφόροι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε άλλους φαινομενικά ισχυρούς πολιτικούς φορείς. 

Υπάρχουν βέβαια στελέχη τα οποία συνθηκολόγησαν με τα δεδομένα της εποχής για λόγους βιοπορισμού, όπως και άλλα στελέχη που αν και τους έγιναν ελκυστικές προτάσεις αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τις ιδέες τους και τις αξίες τους επιμένοντας να μείνουν προσηλωμένοι στις εμβρυουλκιές αιτίες ενασχόλησης με την πολιτική. 

Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμώ ότι παρέμειναν τελικά εκείνες τις δύσκολες εποχές, αυτοί που μπορούν να προσφέρουν τα περισσότερα στον ελληνικό λαό και ευελπιστώ ότι θα πετύχουν να προσφέρουν αυτά που ονειρεύονται. Η πολιτική για εμένα είναι πρώτα και κύρια διάθεση προσφοράς μέσα από ένα συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο και όχι μια διαρκής αναζήτηση της ισχυρότερης ομάδας που θα μπορεί να υπηρετήσει τις προσωπικές ανάγκες καθενός. 

Παύλος Χρηστίδης1

Με τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ πολλοί κάνουν λόγο για μια σύμπραξη των δύο κομμάτων για μια ενωμένη Κεντροαριστερα. Θα έβλεπες με θετικό μάτι μια τέτοια συνεργασία;

Ο στόχος του ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του ήταν και παραμένει η ενιαία και κυβερνητική κεντροαριστερά ως η γνήσια έκφραση των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια αποτέλεσε μια τυχαία συνύπαρξη ανθρώπων σε κάτι που έμοιαζε με πολιτικό κόμμα αλλά που ποτέ δεν κατάφερε να εξελιχθεί αντίστοιχα, καθώς η μόνη κοινή συνισταμένη των στελεχών του ήταν η προσωπικότητα του κ Τσίπρα που το μεταμόρφωσε σε οιονεί κυβερνητικό σχηματισμό.

Η αποχώρηση του κ Τσίπρα διέλυσε κάθε αυταπάτη με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον σαφές εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί κόμμα ή πολιτική ομάδα. Ο προοδευτικός κόσμος όμως αποτελεί μια πραγματικότητα στην Ελλάδα. Αυτός ο κόσμος στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις προκύπτει ότι επέλεξε κυρίως την αποχή, αφού το άθροισμα των επιδόσεων του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και κάθε άλλου σχηματισμού που αυτοχαρακτηρίζεται προοδευτικός, υστερούν των ποσοστών και του αριθμού των ψήφων που λάμβανε το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν.

Κατά συνέπεια ναι προσβλέπω στην ενοποίηση του κόσμου της κεντροαριστεράς στη βάση μιας φερέγγυας και αξιόπιστης προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης που διαμορφώνεται και κατατίθεται από το ΠΑΣΟΚ. Ο ελληνικός λαός είναι πλέον σε θέση να εξετάσει προσεκτικά την πρότασή μας και να επιλέξει ΠΑΣΟΚ για να αντιστραφεί η πορεία παρακμής και φτωχοποίησης που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. 

Πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚογενείς, κλείνουν το μάτι στην Χαριλάου Τρικούπη για μια πιθανή επιστροφή. Το ίδιο το ΠΑΣΟΚ θα έβλεπε θετικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Είναι σαφές και από την πρότερη διάκριση που έκανα ότι υπάρχουν διακριτές περιπτώσεις στελεχών. Είναι επίσης σαφές ότι η πολιτική ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ συνεπάγεται και τη διεύρυνση της βάσης οργανωμένων στελεχών. Προφανώς και κανείς δεν αρνείται ότι υπάρχουν στελέχη που πείστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ ιδίως την περίοδο της ακραίας λιτότητας που επιβλήθηκε και αναζήτησαν την ελπίδα σε πολιτικούς χώρους που προφασίζονταν ιδεολογική συγγένεια.

Είναι επίσης προφανές ότι υπήρξαν και πολλές περιπτώσεις στελεχών που αξιολόγησαν ως πρωτεύον το ατομικό τους συμφέρον και έκαναν τις ανάλογες πολιτικές επιλογές που επέτρεπαν την πολιτική τους επιβίωση. Κατά τη γνώμη μου το ΠΑΣΟΚ ούτε είχε ποτέ ανάγκη ούτε έχει σήμερα, ούτε θα έχει στο μέλλον ανάγκη από όσους προσέβαλαν την παράταξη και τον ελληνικό λαό. Αυτό που έχει ανάγκη είναι στελέχη που μπορούν να εργαστούν πραγματικά και ανιδιοτελώς για μια πιο δίκαιη κοινωνία, για ένα καλύτερο μέλλον, για την αειφόρο κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.

Με αυτό το κριτήριο επομένως εκτιμώ ότι θα υποδεχτούμε στο ΠΑΣΟΚ την πλειοψηφία του ελληνικού λαού απορρίπτοντας εκείνες τις περιπτώσεις που ενδιαφέρονται για την προσωπική τους και μόνο πορεία και πολιτική επιβίωση. 

Γιατί κάποιος να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ;

Για καλύτερες μέρες, περισσότερες ευκαιρίες, λιγότερη επικοινωνία και περισσότερα αποτελέσματα. Για περισσότερη δικαιοσύνη και διαφάνεια. Για να σπάσει τους φαύλους κύκλους διαρκούς υποβάθμισης και επαναλαμβανόμενων κρίσεων. Το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει ότι προτάσσει σε κάθε περίσταση το δημόσιο συμφέρον ακόμα και όταν αυτό συνεπάγεται βαρύ πολιτικό κόστος. 

Είναι ο πολιτικός φορέας που εξακολουθεί να εκφράζει τους μη προνομιούχους, που μπορεί να δώσει προοδευτικές διεξόδους και να βελτιώσει τη ζωή του ελληνικού λαού. Το ΠΑΣΟΚ φέρνει λύσεις, καταθέτει προτάσεις, μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες μέρες για όλους. 

Πολιτικά εκφράζουμε την ελπίδα και η πολιτική μας πρόταση επιδιώκει να αντικαταστήσει το φόβο με την αισιοδοξία, την ανασφάλεια με τη βεβαιότητα, τη βία με την αλληλεγγύη. Όραμά μας είναι να διαμορφώσουμε μια καλύτερη και πιο δίκαιη κοινωνία για όλους και κυρίως για τα παιδιά μας. Αυτό δεν θα το πετύχουμε με ευχές και προσευχές ούτε με θαύματα.

Ο μόνος τρόπος είναι να οριοθετήσουμε σωστά τα συμφέροντα του ελληνικού λαού που εκπροσωπούμε και με σχέδιο, αναλυτική τεκμηρίωση και με δουλειά να πετύχουμε αυτά που έχει ανάγκη η πατρίδα μας και η κοινωνία. 

Το γεγονός πως οι Έλληνες πολίτες έδωσαν τον Ιούνιο ένα τόσο μεγάλο ποσοστό στη ΝΔ στέλνει κι ένα μήνυμα προς την Κεντροαριστερά;

Τον Ιούνιο βιώσαμε τον επίλογο μιας τεχνητής πλάνης που δεν επέτρεψε στους ψηφοφόρους να αντιληφθούν την κυβερνητική πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Το κυβερνητικό μονοπώλιο στην επικοινωνία απέκρυψε τα πραγματικά διλήμματα των εκλογών αναδεικνύοντας ως δήθεν μόνη ρεαλιστική επιλογή τη ΝΔ.

Η πολιτική αυτή Χίμαιρα του κ. Μητσοτάκη συνοδεύεται από μύρια δεινά για τον ελληνικό λαό. Το μήνυμα επομένως των περασμένων εθνικών εκλογών, προς το χώρο της κεντροαριστεράς και προς το σύνολο του ελληνικού λαού είναι ότι όσο και αν κάποιοι επενδύουν στη διάσωση αυτής της Χίμαιρας, εμείς οφείλουμε να εργαστούμε ακόμα περισσότερο για να ακουστούμε και να πείσουμε ότι η πολιτική είναι αλλιώς.

Δεν χρειαζόμαστε πολιτικές χίμαιρες ατέρμονων αριβιστών αλλά χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση που θα θεμελιώνεται σε αρχές και αξίες για τον άνθρωπο, την κοινωνία και το δημόσιο συμφέρον. Είμαι βέβαιος ότι η περίοδος επικράτησης της ΝΔ τελειώνει και σύντομα θα ανακτήσει τη θέση που της αξίζει, στο παρελθόν. Μια νέα πολιτική πραγματικότητα αναδεικνύεται ως αίτημα και ανάγκη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και αυτή η πραγματικότητα μπορεί να εκφραστεί γνήσια από το ΠΑΣΟΚ που γεννήθηκε από το λαό για να υπηρετεί το λαό.

Εκλέχθηκες στο Νότιο Τομέα Αθηνών. Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένες περιοχές;

Ο Νότιος Τομέας είναι η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, μια περιοχή γεμάτη ευκαιρίες , δυνατότητες και αντιθέσεις ακόμα και μέσα στους δήμους. Θα έλεγα ότι τα προβλήματα είναι δυο ειδών. Αρχικά τα κοινά με όλη την Ελλάδα: ακρίβεια, ανεργία, αισχροκέρδεια, υψηλό κόστος ζωής, ανασφάλεια και συμμορίες, υποβάθμιση των δημοσίων νοσοκομείων και του εθνικού συστήματος υγείας, της δημόσιας παιδείας, η επικράτηση του ατομισμού έναντι του συλλογικού. 

Ταυτόχρονα, υπάρχουν και έντονα τοπικά προβλήματα: κυκλοφοριακό και προβληματική διασύνδεση των δήμων μέσω της δημόσιας συγκοινωνίας, έλλειψη δημοσίου χώρου, πρασίνου & αθλητικών χωρών, η πρόσβαση στην παραλία, που κινδυνεύει να μετατραπεί από πλεονέκτημα της περιοχής, στο μεγάλο της πρόβλημα, η στασιμότητα στα έργα του φαληρικού δέλτα, το απλησίαστο κόστος ζωής και στέγασης στην ευρύτερη περιοχή λόγω των επενδύσεων, η παντελής έλλειψη σχεδίου αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και πολλά ακόμη, μικρότερα ή μεγαλύτερα. 

Ήδη για μια σειρά από αυτά, σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση και την κοινωνία των πολιτών, έχω πάρει πρωτοβουλίες, με προτάσεις που συμβάλλουν στην επίλυση. 

Πώς είναι ο Παύλος Χρηστίδης στην καθημερινότητα του; 

Ξυπνάω πολύ νωρίς, χωρίς ξυπνητήρι, γιατί οι κόρες μου σηκώνονται περίπου στις 06:30. Μέχρι να φύγω από το σπίτι παίζουμε και μετά ξεκινάει ένα πρόγραμμα με πολλούς καφέδες, διάβασμα, περπάτημα, πολλές συναντήσεις με πολίτες και εκπροσώπους κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων. 

Ο χρόνος ξεκούρασης και ο προσωπικός χρόνος είναι πολύτιμος. Όμως, αισθάνομαι ότι είμαι δημιουργικός και ότι μπορώ να προσφέρω. Θέλω να πιστεύω ότι ανταποκρίνομαι στα καθήκοντα που μου ανέθεσε η ελληνική κοινωνία και ότι μαζί με τους συντρόφους μου στο ΠΑΣΟΚ θα φέρουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. 

Η συμμετοχή μου στην πολιτική ξεκίνησε και εξακολουθεί να τροφοδοτείται από την επιθυμία μου να είμαι χρήσιμος στον τόπο μου. Ελπίζω ότι ικανοποιείται αυτή η επιδίωξη και αισιοδοξώ ότι στο μέλλον θα ανταποκριθώ ακόμα καλύτερα στις ανάγκες του ελληνικού λαού. 

Είσαι πατέρας δύο παιδιών. Μπορεί να συνδυαστεί οικογένεια και πολιτική;

Προφανώς και μπορεί να συνδυαστεί. Αλλά για να είμαι ειλικρινής, δεν είναι πάντα εύκολο. Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές αισθάνομαι άσχημα για το χρόνο που χάνω ή στερώ από τις κόρες μου και τη Νάντια, τη γυναίκα μου. Μου λείπουν κατά τη διάρκεια της μέρας. Τώρα πια προσπαθώ να φτιάξω ένα πρόγραμμα, ώστε να αφιερώνω στην οικογένειά μου ακόμα περισσότερο, ουσιαστικό και δημιουργικό χρόνο.

 Η ουσιαστική στήριξη άλλωστε που έχω από τη Νάντια αποτελεί για εμένα θεμέλιο και προωθητική δύναμη για την προσωπική μου ολοκλήρωση και την πολιτική σταδιοδρομία που ακολουθώ. Η Νάντια και οι κόρες μας, προσθέτουν κίνητρα και προσδίδουν περισσότερο νόημα στον αγώνα για μια καλύτερη κοινωνία για ένα καλύτερο μέλλον για όλους. 

Άλλωστε ένας από τους πολιτικούς στόχους προσωπικά και του ΠΑΣΟΚ συνολικά, είναι να αλλάξουμε την χώρα και να τη διαμορφώσουμε ώστε τα παιδιά μας να μείνουν και να απολαύσουν τη ζωή στην Ελλάδα, να σταματήσουμε δηλαδή το θλιβερό φαινόμενο διαφυγής των νέων από τη χώρα μας. 

Φίλαθλος του Ολυμπιακού και φαν Γιώργου Μπαρτζώκα. Είσαι από αυτούς τους πολιτικούς που δίνουν το παρών στα γήπεδα.

Είναι η πιο ασφαλής διέξοδος. Ο Ολυμπιακός μας προσφέρει τη χαρά της υγείας της ομάδας. Και δεν αναφέρομαι στην υγεία των παιχτών, γιατί φέτος αυτό δεν έχει πάει πολύ καλά, αλλά σε εκείνο της αντίληψης, της λογικής, της κουλτούρας. 

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας επανέφερε τον Ολυμπιακό στη θέση που του αξίζει, αυτή του πρωταγωνιστή σε Ελλάδα και Ευρώπη. Το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο εξακολουθούν να είναι μια καλή έστω και σπάνια ευκαιρία να βρεθούμε με φίλους, είτε στο γήπεδο είτε σε κάποιο σπίτι.

Η άνοδος του επιπέδου των ελληνικών ομάδων, η ύπαρξη υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ τους προωθούν γενικά την ενασχόληση όλων με τον αθλητισμό. Πράγματι είμαι φαν του κ. Μπαρτζώκα, διότι αναγέννησε τον Ολυμπιακό, είμαι όμως φαν και κάθε ανθρώπου που ασχολείται με τον αθλητισμό για το κέφι του και δεν κρύβει τα αισθήματα του, θετικά και αρνητικά. 

Παύλος Χρηστίδης2

Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε δέκα χρόνια από τώρα;

Φαντάζομαι να βλέπω τα κορίτσια μου να είναι καλά και ότι θα υπάρχει μια όμορφη και ειλικρινής σχέση αγάπης με τις κόρες μου και με τη γυναίκα μου. Να είμαστε όλοι υγιείς, να έχουμε ελπίδα και να ονειρευόμαστε την Ελλάδα πιο ισχυρή και δυνατή. Θέλω να βλέπω περισσότερα χαμόγελα έξω στο δρόμο, περισσότερη αισιοδοξία, λιγότερους φόβους. 

Πιστεύω ακόμη, ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι κυβέρνηση, βελτιώνοντας διαρκώς τη ζωή του ελληνικού λαού και ευελπιστώ ότι κοιτάζοντας στο σήμερα θα μπορώ να ισχυριστώ ότι καλώς κάνω ότι κάνω και έχει φέρει θετικά αποτελέσματα. Τέλος, ελπίζω ότι έχοντας πετύχει μια καλύτερη κοινωνία θα μπορώ ακόμα να οραματιστώ και να αγωνιστώ για μια ακόμη καλύτερη και προοδευτική κοινωνία.

Φωτογραφίες: Χρήστος Λώλος

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA