Μενού
paulos-marinakis
Παύλος Μαρινάκης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Τη θέση του ότι ο πρωθυπουργός απάντησε στα μεγάλα αιτήματα των αγροτών, ήτοι στα αυξημένα κόστη στο πετρέλαιο και το ρεύμα εξέφρασε σε συνέντευξη του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha και το δημοσιογράφο, Αντώνη Σρόιτερ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. Ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση ακούει τις ανάγκες της κοινωνίας χωρίς να εκτροχιάζει τα δημοσιονομικά. Απαριθμώντας, δε, τις συνολικά 6 παρεμβάσεις, που εξήγγειλε νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η κυβέρνηση εξήντλησε τα περιθώρια σε σχέση με τις παρεμβάσεις για τα αιτήματα των αγροτών διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ακολουθεί μία πολιτική τόνωσης του διαθέσιμου εισοδήματος.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη:

Δημοσιογράφος: Ακούσαμε τον πρωθυπουργό να εξαγγέλλει ένα πακέτο μέτρων πάνω από 200 εκατομμύρια το συνολικό πακέτο. Οι πρώτες αντιδράσεις από τα μπλόκα κ. Μαρινάκη, δεν έχουμε επίσημες τοποθετήσεις, δεν είναι θετικές. Οι αγρότες εμφανίζονται ότι δεν είναι ικανοποιημένοι και λένε ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.

Π. Μαρινάκης: Κοιτάξτε, καταρχάς να υπενθυμίσουμε ότι τα μέτρα ο πρωθυπουργός τα ανέλυσε διεξοδικά και ήταν πολύ συγκεκριμένος σε όσα είπε. Είναι άλλη μία φορά που η κυβέρνηση ακούει τις ανάγκες της κοινωνίας και των κοινωνικών ομάδων και χωρίς να εξαγγέλλει περισσότερα από όσα μπορεί να κάνει και χωρίς να εκτροχιάζει τα δημόσια οικονομικά απαντάει σε αυτές. Και νομίζω σήμερα ο πρωθυπουργός σε συνέχεια όσων έγιναν τις προηγούμενες ημέρες απάντησε στη συντριπτική πλειοψηφία των βασικών αιτημάτων των αγροτών στα μεγάλα τους αιτήματα, δηλαδή, στα αυξημένα κόστη που είναι το πετρέλαιο και το ρεύμα. Έχουμε για τρίτη φορά επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης ογδόντα δύο εκατομμύρια ευρώ, είναι ένα από τα βασικά τους διαχρονικά αιτήματα και μετά…

Δημοσιογράφος: Πλήρη απαλλαγή φορολογίας στο πετρέλαιο, στα καύσιμα.

Π. Μαρινάκης: Είναι ένα μεγάλο αίτημα η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Βασικά, η εξοικονόμηση χρημάτων, η μείωση του κόστους και το πετρέλαιο είναι από τα βασικά αιτήματα. Στο ρεύμα έχουμε έκπτωση 10%.

Δημοσιογράφος: Πάμε στο αποτέλεσμα. Δεν γίνονται δεκτά με ικανοποίηση τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν σταματούν οι κινητοποιήσεις. Τι γίνεται από δω και πέρα; Και το βασικό ερώτημα είναι, αν η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να βάλει το χέρι στην τσέπη περισσότερο, να προσφέρει περισσότερα και να ικανοποιήσει τους αγρότες.

Π. Μαρινάκης: Έχοντας απαντήσει και στα ζητήματα αρωγής και στα ζητήματα ρεύματος και πολλά άλλα πέραν της έκπτωσης 10% για τους κρίσιμους μήνες, και σε θέματα διακανονισμού του ρεύματος, για την απαγόρευση διακοπής για τη Θεσσαλία και όλα τα υπόλοιπα χρόνια, οφείλουμε να δηλώσουμε ξεκάθαρα ότι εξαντλήθηκαν τα περιθώρια σε σχέση με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τα αιτήματα των αγροτών. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι και οι αγρότες και το σύνολο των Ελλήνων πολιτών, γιατί δεν είναι μόνον τα αιτήματα των αγροτών, λόγω των πολλών εισαγόμενων κρίσεων, μία κατάσταση που δεν τη ζει μόνον η χώρα μας, τη ζει όλη η Ευρώπη μετά από όλα όσα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια. Αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε την πολιτική μας συνολικά για τόνωση του εισοδήματος, μία πολιτική η οποία θα εφαρμοστεί με βάση το πρόγραμμά μας για αυστηρούς ελέγχους.

Δημοσιογράφος: Σας διακόπτω. Αυτή την ώρα έχουμε τη συνεδρίαση, την παναγροτική στην ουσία, όπου λαμβάνονται αποφάσεις. Πιθανόν, οι παραγωγοί εκεί μας ακούνε. Λέτε ξεκάθαρα ότι, ως εδώ ήταν. Η κυβέρνηση, ακόμη και αν δεν ικανοποιούνται οι αγρότες, δεν πρόκειται να προχωρήσει σε νέες παροχές.

Π. Μαρινάκης: Έγινε μία πάρα πολύ οργανωμένη και συντονισμένη προσπάθεια, γιατί η κυβέρνηση αυτή μετά το 2019, όπως και όλες οι υπόλοιπες κυβερνήσεις των κρατών που διαχειρίστηκαν κρίσεις, της έμελλε να διαχειριστεί πολλές κρίσεις. Πολλά απρόβλεπτα. Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ούτε την πανδημία, ούτε την πληθωριστική κρίση…

Δημοσιογράφος: Δεν μου απαντάτε.

Π. Μαρινάκης: Όχι, απαντώ και λέω λοιπόν, ότι το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι αυτά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον πρωθυπουργό, άρα αυτά είναι τα μέτρα, δεν υπάρχει κάτι περισσότερο. Αυτό μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση με βάση τα δημόσια οικονομικά, τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας. Είναι δεδομένο ότι θα πέσουμε πάνω σε ακόμα περισσότερους ελέγχους γι' αυτό το οποίο λένε οι αγρότες «από το χωράφι στο ράφι» και αυτό δεν αφορά μόνο τους αγρότες, αφορά και τους καταναλωτές. Θα συνεχίσουμε τους ελέγχους, θα αφοσιωθούμε ακόμα περισσότερο στην αντιμετώπιση των παράνομων ελληνοποιήσεων προϊόντων. Είναι δεδομένο, ότι θα εφαρμοστεί το πρόγραμμά μας όπως έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια. Αλλά τα μέτρα ήταν αυτά.

Δημοσιογράφος: Είστε ξεκάθαρος ότι για την Κυβέρνηση αυτά ήταν τα μέτρα, δεν υπάρχουν άλλα, και το ερώτημα είναι αν ληφθεί απόφαση να προχωρήσουν και να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις, έχουμε Σαββατοκύριακο μπροστά μας, αν αποφασίσουν οι αγρότες να κλείσουν την Εθνική οδό, αυτό θα το επιτρέψει η Κυβέρνηση ή όχι;

Π. Μαρινάκης: Θεωρώ, ότι, και με δεδομένα και όσα εξήγγειλε σήμερα ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής και όλα όσα εξαγγέλθηκαν από τους συναρμόδιους υπουργούς, τις τελευταίες μέρες, δεν θα φθάσουμε σε αυτό το σημείο.

Δημοσιογράφος: Αν φθάσουμε;

Π. Μαρινάκης: Σε σχέση με ότι συμβαίνει και σε άλλες χώρες, έχουμε ένα γενναίο πακέτο στήριξης. Εμείς πιστεύουμε ότι μέσα από τον διάλογο και μέσα από την ικανοποίηση πολλών αιτημάτων θα εκτονωθεί η κατάσταση και σε κάθε περίπτωση, πρέπει να δούμε και την μεγάλη εικόνα, που είναι η αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών και αυτό είναι μία πρώτιστη προτεραιότητα της Κυβέρνησης.

Δημοσιογράφος: 'Αρα θα επιτρέψει ή όχι η Κυβέρνηση κλείσιμο της Εθνικής Οδού;

Π. Μαρινάκης: Εμείς θέλουμε να αποφύγουμε να βρεθούμε σε ένα σημείο τόσο δυσάρεστο, πιστεύουμε ότι δεν θα βρεθούμε, γιατί είναι σημαντικά τα αιτήματα κάθε επαγγελματικής ομάδας, αλλά είναι πάρα πολύ σημαντική και η διασφάλιση των δικαιωμάτων του συνόλου των πολιτών και έχει καθήκον σε αυτό η Κυβέρνηση. Πιστεύουμε ότι μία σχέση ειλικρινής που έχει ξεκινήσει από το 2019 και με τους αγρότες, με σημαντικά μέτρα τα οποία εφαρμόστηκαν και σε επίπεδο μείωσης της φορολογίας και πολλά ακόμα για να μην καταχραστώ τον χρόνο σας, αυτή η σχέση είναι ένα θεμέλιο δυνατό, παρά τις δυσκολίες που περνάμε, για να προχωρήσουμε πάρα κάτω και να δούμε στο άμεσο μέλλον, εφαρμόζοντας το πρόγραμμα μας, πως θα έχουμε ακόμα καλύτερες μέρες.

Δημοσιογράφος: Κρατάω ότι η Κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει κλείσιμο της Εθνικής Οδού…

Π. Μαρινάκης: …είναι καθήκον της Κυβέρνησης να προστατέψει τα δικαιώματα του συνόλου των πολιτών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA