Για μία ζυγισμένη δέσμη μέτρων που δεν θα απέχει από τη λογική ούτε όμως και από τις ανάγκες της κοινωνίας προϊδεάζει το οικονομικό επιτελείο για τις τράπεζες, επισημαίνοντας ότι θα απαντά αποτελεσματικά σε όλα τα μέτωπα των συναλλαγών για τα οποία δυσανασχετούν οι πολίτες προστατεύοντας ταυτοχρόνως τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.
Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση απορρίπτουν ως «λαϊκίστικη» την έκτακτη φορολόγηση 5% στα υπερκέρδη των τραπεζών που προτείνει το ΠΑΣΟΚ και το 90% που αντιπροτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι δεν θα λύσει τα προβλήματα των πολιτών και μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ. Διαμηνύουν όμως ότι οι τράπεζες οφείλουν να επιστρέψουν στην κοινωνία το μερίδιο ανάπτυξης που τους αναλογεί μετά και τη στήριξη που έλαβαν από το κράτος και τους φορολογούμενους για την ανάταξή τους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ρίξει ήδη τις προειδοποιητικές βολές, ενώ και χθες τόνισε ότι «οι τράπεζες πρέπει να μειώσουν τις χρεώσεις που προκαλούν την κοινή λογική» και «να δώσουν περισσότερα και φθηνότερα επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια», ξεκαθαρίζοντας ότι οι παρεμβάσεις που θα ανακοινώσει ο ίδιος κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή την Κυριακή θα έχουν στόχο «την εύρυθμη και ανταγωνιστική λειτουργία τους».
Στο τραπέζι μείωση προμηθειών
Οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι το κυβερνητικό σχέδιο θα οδηγήσει στη μείωση των προμηθειών έως και 50% στις συναλλαγές, όσο δηλαδή προβλέπει και ο υφιστάμενος νόμος για τις μικρές συναλλαγές έως 10 ευρώ μέσω POS. Οι υπέρογκες προμήθειες των τραπεζών έχουν καταστεί βραχνάς για τους πολίτες. Είναι ενδεικτικό πως για την επανέκδοση χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας το κόστος ανέρχεται στα 5 έως 10 ευρώ, η ανάληψη από ΑΤΜ άλλης τράπεζας συνοδεύεται από «φέσι» μέχρι και 2,5 ευρώ ενώ ακόμα και για μικρή συναλλαγή των 20 ευρώ μπορεί να ανέρχεται στο 10% του ποσού. Κι αυτό ενώ πλέον η δυνατότητα ανάληψης από το τραπεζικό κατάστημα έχει καταστεί ανέφικτη λόγω της υποχρέωσης ραντεβού κι ενώ ταυτόχρονα έχουν μειωθεί αισθητά σε όλη τη χώρα τα ΑΤΜ. Οι πάγιες εντολές πληρωμών για λογαριασμούς ενέργειας ή κινητής τηλεφωνίας κυμαίνονται μεταξύ 0,30 και 0,60 ευρώ ανά λογαριασμό. Ο, δε, νομικός και τεχνικός έλεγχος για στεγαστικό δάνειο έχει προμήθεια που φτάνει μέχρι τα 700 ευρώ.
Το «οπλοστάσιο» της κυβέρνησης προς όφελος των πολιτών όπως είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100.3 ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών Όμηρος Τσάπαλος, θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την άμεση υιοθέτηση της ευρωπαϊκής οδηγίας για τις άμεσες μεταφορές εμβασμάτων όπου οι προμήθειες που σήμερα μπορεί να ξεπεράσουν τα 7 ευρώ προσδιορίζονται υποχρεωτικά από 0,50 έως 1,20 ευρώ. «Αυτό που θα παρουσιάσουμε δεν θα είναι ημίμετρο», υπογράμμισε ο ίδιος μιλώντας για μία «συνολική παρέμβαση».
Αύξηση του ημερήσιου ορίου με IRIS
Στο πλαίσιο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας το πρώτο εξάμηνο του 2025 θα ενεργοποιηθεί και η αύξηση του ημερήσιου ορίου για άμεσες μεταφορές χρημάτων χωρίς προμήθεια μέσω του συστήματος IRIS, από τα 500 στα 1.000 ευρώ (500 ευρώ μεταξύ φυσικών προσώπων και άλλα 500 ευρώ για άμεσες πληρωμές σε ελεύθερους επαγγελματίες/ατομικές επιχειρήσεις).
Στο στόχαστρο του Μεγάρου Μαξίμου βρίσκεται επίσης η ψαλίδα μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων που σήμερα είναι μεσοσταθμικά στις 4,88 μονάδες από 3,89% τον Οκτώβριο του 2021. Με τα επιτόκια καταθέσεων να κινούνται στο ναδίρ του 0,53% και εκείνα των χορηγήσεων στο 5,41%. Στο πεδίο αυτό βεβαίως δεν υπάρχει δυνατότητα νομοθέτησης παρά μόνο έμμεσων πιέσεων προς τον τραπεζικό κλάδο με «μοχλό» επίσης την ενίσχυση του ανταγωνισμού και το «φόβητρο» φυγής των καταθέσεων στο εξωτερικό όπου οι τόκοι που δίνουν ξένες τράπεζες είναι από 10 έως και 100 φορές περισσότεροι.
Παρεμβάσεις για τα ακίνητα των τραπεζών
Στο κυβερνητικό πακέτο μέτρων εντάσσονται και παρεμβάσεις για το απόθεμα περίπου 20.000 ακινήτων των τραπεζών, ώστε να αυξήσουν την προσφορά και να οδηγήσουν σε μείωση των τιμών συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση του στεγαστικού. Πρόκειται για ακίνητα τα οποία διατηρούν ως «στοκ» αναμένοντας την άνοδο των τιμών στην αγορά και συγκεντρώνοντας πυρά για «αντικοινωνική πρακτική». Η μέθοδος απελευθέρωσής τους κατά πληροφορίες θα βασίζεται στο «μαστίγιο» των αντικινήτρων. Ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται οι παρεμβάσεις για την αύξηση των στεγαστικών δανείων και εκείνων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τη ρευστότητά τους.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.