Μενού
ΥΠΕΞ Τουρκίας
Το υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που πολλές χώρες αναγνωρίζουν επίσημα ως Γενοκτονία από τους Τούρκους των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, αλλά και των Ποντίων και Αρμενίων, η Άγκυρα συνεχίζει το δικό της τροπάριο, προκαλώντας το κοινό αίσθημα, τη λογική και την ιστορία με τα όσα ψευδή και ανυπόστατα ισχυρίζεται. Η 14η Σεπτεμβρίου είναι Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Πολιτικοί έκαναν δηλώσεις, αλλά το τουρκικό υπουργείο Εξωετρικών (όπως κάθε χρόνο) βγήκε να μάς πει ότι τα γεγονότα δεν έγιναν έτσι και τα όσα λέμε στην Ελλάδα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητας. 

Παρά τη σφαγή χιλιάδων Ελλήνων της Μικράς Ασίας - πανηγυρίζουν κιόλας οι φανατικοί λέγοντας πως «σας πετάξαμε στη θάλασσα», όπως έπραξε πρόσφατα ο Σενγκούν στο μπάσκετ,  η Τουρκία, αρνείται την γενοκτονία. Όπως και αυτή των Αρμενιών, όπως και αυτή των Ποντίων. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Τουρκίας:

«Απορρίπτουμε τις αβάσιμες και εξωφρενικές δηλώσεις που έκαναν οι ελληνικές αρχές με αφορμή την επέτειο των λεγόμενων -και ανυπόστατων- ισχυρισμών για την περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα επιχείρησε να εισβάλει και να καταλάβει την Ανατολία.

Τέτοιες αναφορές δεν ανταποκρίνονται στα ιστορικά γεγονότα και έρχονται σε αντίθεση με τις προσπάθειες ενίσχυσης των φιλικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.
Καλούμε τις ελληνικές αρχές να μην ενεργούν με γνώμονα εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες και να απέχουν από ενέργειες που καλλιεργούν εχθρότητα ανάμεσα στους δύο λαούς».

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Το σχέδιό μας αυξάνει το εισόδημα όλων - Σημαντικό μέτρο η απαλλαγή των νέων έως 25 ετών από φόρους

Οι δηλώσεις των Ελλήνων αξιωματούχων 

Η Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφασή της Βουλής των Ελλήνων στις 24/9/1998 και έκτοτε τιμάται με εκδηλώσεις μνήμης σε όλη την χώρα.

Νωρίτερα είχε κάνει αναφορά και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εβδομαδιαία ανάρτησή του, στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων: «Κλείνοντας, θέλω να αποτίσω φόρο τιμής στη σημερινή Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος. Ο Σεπτέμβρης θα μας θυμίζει την τραγωδία ενός ολόκληρου Έθνους. Μια μνήμη που, όπως έγραψε ο Σμυρνιός Γιώργος Σεφέρης, «όπου την αγγίξεις, πονεί», και που μας καλεί να μην λησμονήσουμε ποτέ. Γιατί λαός που ξεχνά την Ιστορία του, είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει».

«Σήμερα είναι ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, έπειτα από ιστορική παρουσία περισσότερων από 3000 ετών. Θυμόμαστε, σεβόμαστε και τιμούμε τη μνήμη των χιλιάδων Ελλήνων που δολοφονήθηκαν και εκδιώχθηκαν βίαια από τις πατρογονικές τους εστίες για να ριζώσουν και πάλι, αυτοί οι ξεριζωμένοι, στην Ελλάδα μεταφέροντας μαζί τους όλη τη δημιουργική τους πνοή» αναφέρει στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας.

«Στις 24 Σεπτεμβρίου 1998 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα να είναι η σημερινή ημέρα “Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης από το Τουρκικό Κράτος”, γι’ αυτό κι εμείς, μακριά από διχασμούς και μισαλλοδοξίες, θυμόμαστε, γιατί η γνώση της ιστορίας είναι δύναμη κι όταν χρειάζεται, αποτροπή της επανάληψής της» συμπληρώνει.

Μήνυμα λόγω της ημέρας, έστειλε και ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας με μία ανάρτησή του στο X.

«Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, η οποία καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφασή της Βουλής των Ελλήνων στις 24/9/1998. Τιμάμε τη μνήμη των θυμάτων και τον Μικρασιατικό Ελληνισμό. Κατάφερε να ορθοποδήσει μετά τον ξεριζωμό και να συμβάλλει τα μέγιστα στην οικονομική, πνευματική και κοινωνική ζωή της χώρας. “… Ποιός έφυγε χτυπώντας πέταλα στις πλάκες; Κατάργησαν τα μάτια τους· τυφλοί. Μάρτυρες δεν υπάρχουν πια, για τίποτε” (Γ. Σεφέρη, «Επί Σκηνής Ε’») », ανέφερε ο υπουργός στο μήνυμά του.


 

Google News

Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Φόρτωση BOLM...