Διπλωματικές προσπάθειες, για την αποκλιμάκωση της κατάστασης νότια της Κάσου και της Καρπάθου, μετά την αντίδραση της Τουρκίας στις έρευνες ιταλικού σκάφους, στο πλαίσιο του σχεδίου για την υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου.
Στο σημείο βρίσκονται, σύμφωνα με την ΕΡΤ, πέντε πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και δύο ελληνικά, ενώ οι έρευνες πραγματοποιούνται εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.
Εξαίρεση μια περιοχή, εξήμισι ναυτικά μίλια από τις ελληνικές ακτές, που εμπίπτει ωστόσο στην ελληνική ΑΟΖ, όπως αυτή οριοθετήθηκε με την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία.
Η Τουρκία έχει αντιδράσει με NAVTEX, υποστηρίζει ότι το σημείο αυτό των ερευνών αφορά τουρκική υφαλοκρηπίδα και επικαλείται το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.
Όπως μετέδωσε το ΕΡΤNews, οι εργασίες του πλοίου συνεχίζονται και αυτή τη στιγμή πρέπει να βρίσκεται νότια της Καρπάθου, δεν έχει φτάσει ακόμα στο επίμαχο σημείο όπου εκεί προχθές η Τουρκία αποφάσισε να στείλει πέντε πολεμικά πλοία σε μία παράξενη κλιμάκωση διότι θα μπορούσε να στείλει ένα απλό σκάφος να παρακολουθεί.
Κυβέρνηση: «Δεν μπαίνουν ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων»
Διπλωματικές πηγές τονίζουν πως «το ιταλικό πλοίο levoli Relume πραγματοποιεί έρευνα για την πόντιση υποβρυχίων καλωδίων πλησίον της Κάσου».
Η ανάπτυξη πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, σε συνέχεια πλεύσης του ερευνητικού πλοίου σε διεθνή ύδατα, είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη και ελληνικών πολεμικών πλοίων» και προσθέτουν πως «λαμβάνουν χώρα οι δέουσες συνεννοήσεις ενόψει ολοκλήρωσης της έρευνας βάσει του υφιστάμενου προγραμματισμού.»
«Επιδιώκουμε τον διάλογο, αλλά στον διάλογο δεν μπαίνουν ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων», σχολίασε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.