Μενού
eva-kaili
Εύα Καϊλή | Getty Images
  • Α-
  • Α+

Υλικό από τις ανακρίσεις τις πρώτες ημέρες μετά τη σύλληψη της Εύας Καϊλή και των υπολοίπων εμπλεκομένων στο Qatargate, δημοσίευσε το Politico. Η τότε αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωνε έκπληκτη με όσα της καταμαρτυρούσαν οι Βέλγοι ανακριτές για το σκάνδαλο του Qatargate, που συντάραξε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και απογοητευμένη ακόμα και από τον σύντροφό της.

«Είμαι σε ένα σημείο όπου δεν αναγνωρίζω πια κανέναν, ούτε καν τον σύντροφό μου», είπε, καθώς πίστευε ότι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι ήταν «ιδεαλιστής και πολύ ευγενικός», ενώ υποστήριξε πως τα οικονομικά του δεν ήταν… «ανθηρά», λέγοντας ότι «πάλευε» για να συνεισφέρει στα κοινά έξοδα.

Περιέγραψε την ημέρα της σύλληψής τους, ως ημέρα απόλυτου πανικού: ο σύντροφός της έχει συλληφθεί, και ο πατέρας της επίσης, ενώ μετέφερε μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά που του είχε παραδώσει. Η μικρή της κόρη, υπήρχε σοβαρό ενδεχόμενο να παραδοθεί στις κοινωνικές υπηρεσίες.

Όταν άκουσε ότι ο Τζόρτζι είχε συλληφθεί και το αυτοκίνητό της είχε κατασχεθεί, νόμιζε ότι είχε πάθει τροχαίο. Αργότερα, όμως, εντόπισε ένα άρθρο σε βελγική εφημερίδα με το όνομα του φερόμενου ως εγκεφάλου του σκανδάλου Qatargate, Αντόνιο Παντζέρι, μαζί με την αναφορά ενός μεγάλου χρηματικού ποσού, το οποίο της θύμισε ότι ο πρώην ευρωβουλευτής είχε αφήσει μια βαλίτσα και κάποια χρήματα στο σπίτι της.

Η Εύα Καϊλή αρνήθηκε ότι είναι μέλος οποιουδήποτε δικτύου. Υποστήριξε ότι οι όποιες αποφάσεις της, που θα μπορούσαν να είναι ευνοϊκές για το Κατάρ, σύμφωνα πάντα με το Politico, ήταν επίσημες για λογαριασμό των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, που επιθυμούσαν να οικοδομήσουν μια σχέση με μια χώρα πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. «Όλοι μου ζήτησαν να συνεχίσω σε αυτό τον δρόμο», δήλωσε η Ελληνίδα ευρωβουλευτής και τότε αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Σε μια δεύτερη συνέντευξη με τους Βέλγους ανακριτές, λίγες ημέρες αργότερα, η αστυνομία μηδένισε το ενδιαφέρον της στις τσάντες και τα μετρητά. Η Καϊλή είπε ότι γέμισε εν μέρει τη βαλίτσα του Παντζέρι με χρήματα από το χρηματοκιβώτιο του Τζόρτζι. Περιέγραψε μια άλλη τσάντα στο χρηματοκιβώτιο – τη δική της – που περιείχε περίπου 30.000 έως 40.000 ευρώ. Την κρατούσε έτοιμη για προληπτικούς λόγους, όπως είπε, «σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης».

Τζόρτζι: Μετανιώνω που μπλέχτηκα

Το Politico μεταφέρει και όσα ανέφερε στη δική του ανάκριση, ο σύντροφος της Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, που συνελήφθη στις 9 Δεκεμβρίου, 40 λεπτά μετά τον Παντσέρι. Ήταν πρόθυμος να μιλήσει στους ανακριτές για το πώς κατέληξε στις Βρυξέλλες, περιφράφοντας το πώς βρήκε μια θέση ως ασκούμενος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για να φθάσει να εργάζεται ως βοηθός του Αντόνιο Παντζέρι.

«Για μένα, είναι ένας μέντορας», δήλωσε σε συνομιλία με την αστυνομία στις 9 Δεκεμβρίου 2022. ‘Οπως τους είπε, μάλιστα, «χάρη σε αυτόν γνώρισα τη σύζυγό μου».

Παρόλο που εργαζόταν πλέον ως βοηθός ενός άλλου ευρωβουλευτή – του Αντρέα Κοτσολίνο, που επίσης συηνελήφθη για το σκάνδαλο – τη στιγμή της δικής του σύλληψης ο Τζόρτζι εξακολουθούσε να «βοηθάει» τον Παντζέρι στη δουλειά του με το Κατάρ, επειδή ένιωθε «υπόχρεος σε αυτόν».

Αρνήθηκε οποιαδήποτε γνώση ή ανάμειξη σε παράνομες δραστηριότητες, ενώ κατέθεσε πως «πάντα πληρώναμε τους φόρους μας», για τον εαυτό του και την Εύα Καϊλή.

Ωστόσο, μόλις η αστυνομία τον ενημέρωσε αργότερα πως είχε συλλάβει τον πατέρα της Καϊλή, επειδή βρήκε στην κατοχή του μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά, αλλά και ότι στο διαμέρισμα του ζευγαριού είχαν βρεθεί περισσότερα χρήματα, η αντίδρασή του ήταν «να τα ξεράσει όλα».

Για την Εύα Καϊλή είπε πως γνώριζε για την προέλευση των μετρητών, αλλά δεν ήταν «μέρος του δικτύου» που είχαν δημιουργήσει ο ίδιος και ο Παντζέρι για λογαριασμό του Κατάρ. Σε μεταγενέστερες δηλώσεις του, πάντως, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, θα ανακαλέσει την πρώτη δήλωσή του ότι η Καϊλή γνώριζε την προέλευση των μετρητών, λέγοντας στους ανακριτές: «Θα κάνω ό,τι είναι απαραίτητο για να μπορέσει η κόρη μου να μείνει με τη μητέρα της».

«Είναι πραγματική ανακούφιση που μπορώ να μιλήσω γι’ αυτό», είπε όταν ολοκληρώθηκε η ανάκριση, δηλώνοντας: «Ποτέ δεν αγάπησα την πολυτέλεια. Δεν ξέρω γιατί έχασα τον δρόμο μου»…

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA