Με πλούσιο «μενού» κρίσιμων ευρωπαϊκών ζητημάτων εν μέσω μίας κρίσιμης γεωπολιτικής συγκυρίας, συνοδεία 9 Υπουργών και Υφυπουργών αλλά και το βλέμμα στραμμένο στον ελληνικό σιδηρόδρομο μεταβαίνει σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Ρώμη για το τετ α τετ με την Ιταλίδα ομόλογό του Τζόρτζια Μελόνι (12.40 ώρα Ελλάδος) και τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Ιταλίας.
Τα τρένα και η Hellenic Train
Σε εθνικό επίπεδο το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη συζήτηση που θα έχουν οι δύο ηγέτες για τον ελληνικό σιδηρόδρομο και συγκεκριμένα με αιχμή το σαφές μήνυμα της ελληνικής πλευράς ότι η Hellenic Train θα πρέπει άμεσα να αναβαθμίσει το τροχαίο υλικό επενδύοντας σε νέες σύγχρονες αμαξοστοιχίες, καθώς οι υφιστάμενες προκαλούν προβλήματα. Το ζήτημα ως προς τις τεχνικές του λεπτομέρειες έχει ήδη συζητηθεί κατά την πρόσφατη συνάντηση του αναπληρωτή Υπουργού Μεταφορών Κωνσταντίνου Κυρανάκη με τον αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι, αλλά τον τελικό λόγο θα έχει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο ίδιος εξάλλου θα έχει ως «όπλα» στη φαρέτρα του τις εντατικές ενέργειες της κυβέρνησης για την ενίσχυση της ασφάλειας του ελληνικού σιδηρόδρομου στην οποία εστίαζε η ιταλική πλευρά. Σύμφωνα με πληροφορίες η Αθήνα προσδοκά στην ανάληψη δημόσιων δεσμεύσεων από την ιταλική κυβέρνηση.
Οι προκλήσεις της Ευρώπης
Η ατζέντα των συνομιλιών στη Ρώμη πάντως θα είναι διευρυμένη κι αναμένεται να περιστραφεί γύρω από όλες τις μείζονες ευρωπαϊκές προκλήσεις της επόμενης περιόδου για τις οποίες Ελλάδα και Ιταλία έχουν σημαντικό λόγο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Επί τάπητος θα τεθούν ανταγωνιστικότητα, άμυνα και ασφάλεια της Ε.Ε αλλά και το μεταναστευτικό στο οποίο οι δύο χώρες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Αμφότεροι άλλωστε έχουν υπογραμμίσει επανειλημμένα την ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος, την ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, την ανάγκη συνεργασίας με τρίτες χώρες και την ενίσχυση των επιστροφών, καθώς και την ισορροπία ανάμεσα στην ευθύνη και την αλληλεγγύη.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζόρτζια Μελόνι αναμένεται να σζητήσουν επίσης σχετικά με τη διμερή συνεργασία στον τομέα της άμυνας, αλλά και τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τρίτες χώρες στην ασφάλεια και την άμυνα. Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι ο Πρωθυπουργός θα επαναλάβει σε αυτό τον τομέα τη θέση της Αθήνας ότι αυτή πρέπει να βασίζεται σε κοινές αρχές και αξίες, να υπηρετεί τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ και να μη δημιουργεί νέες εξαρτήσεις.
Παράλληλα, υπό το ρόλο των δύο χωρών ως πυλώνων σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή οι δύο ηγέτες θα συνομιλήσουν σχετικά με τις κοινές προκλήσεις από την Ανατολική Μεσόγειο, μέχρι τη Λιβύη και τη Συρία.
Ελληνοϊταλικές συμφωνίες
Την ίδια ώρα, από το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας αναμένεται όπως μεταδίδεται να προκύψουν μία σειρά από συμφωνίες με έμφαση στη συνεργασία στο εμπόριο και τις επενδύσεις, αλλά και στην ενέργεια και ιδιαίτερα στην προοπτική ενίσχυσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Ιταλίας, καθώς Ελλάδα και Ιταλία μπορούν να αποτελέσουν γέφυρες της Ευρώπης με τη Βόρεια Αφρική, καθώς και στις μεταφορές.
Είναι ενδεικτικό ότι ο Πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών, Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τον αναπληρωτή Υπουργό Μεταφορών και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Στο Βερολίνο αύριο ο Πρωθυπουργός
Αύριο ο Πρωθυπουργός αναμένεται να μεταβεί στο Βερολίνο όπου θα βραβευτεί από το Economic Council του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος με μέλη περίπου 11.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις, δράττοντας την ευκαιρία να αναδείξει τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις μεταρρυθμίσεις ψηφιοποίησης του κράτους, που κεντρίζουν το γερμανικό ενδιαφέρον. Βέβαιο θεωρείται και ένα νέο σύντομο τετ α τετ με τον νέο Καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς με τον οποίο βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και ο οποίος θα είναι παρών.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.