Μενού
erdogan.jpg
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. | EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί τελικά στις 7 Δεκεμβρίου το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αν και αρχικά το Συμβούλιο είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η αλλαγή έδρας αποφασίστηκε «για πρακτικούς λόγους διοργάνωσης».

«Το πέμπτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας-Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου κατόπιν συνεννόησης των δύο μερών», τονίζεται χαρακτηριστικά στην επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

 Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ

Η προεργασία

Μετά τον 5ο γύρο των συνομιλιών στα ελληνοτουρκικά μεταξύ των υφυπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Κώστα Φραγκογιάννη και Μπουράκ Ακσαπάρ, συμφωνήθηκε πως το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών θα λάβει χώρα στις 7 Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, μετά τις αλλεπάλληλες επαφές που είχαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε Βίλνιους και Νέα Υόρκη αντίστοιχα.

Στο επίκεντρο της συζήτησης θα τεθούν ζητήματα επιχειρηματικότητας, τουρισμού, μεταφορών, ενέργειας, επιστημών, τεχνολογίας, γεωργίας, περιβάλλοντος, κοινωνικής ασφάλισης και υγείας, νεολαίας, εκπαίδευσης και αθλητισμού.

Στο Βερολίνο

Να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στο Βερολίνο, ενώ η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πρωτεύουσα της Γερμανίας είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή (17/11).

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Deutsche Welle, ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα την Αθήνα, την Άγκυρα και το Βερολίνο είναι το μεταναστευτικό. Έχει σημασία ότι οι τρεις κυβερνήσεις - Ελλάδα, Τουρκία και Γερμανία - έχουν κοινό συμφέρον να ανανεώσουν τη συμφωνία του 2016 για το προσφυγικό μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Χρειαζόμαστε μια νέα συμφωνία με την Τουρκία που να είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές. Για αυτό έχουμε ανάγκη τη Γερμανία με τις ιδιαίτερες σχέσεις της με την Τουρκία», εξήγησε ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης τη στρατηγική ανάγκη στενής συνεργασίας με το Βερολίνο.

Εδώ και καιρό το μεταναστευτικό κυριαρχεί στις πολιτικές συζητήσεις και στη Γερμανία. Μια ελληνοτουρκική συμφωνία και η επικαιροποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Γερμανίας. Επομένως, έχουμε να κάνουμε με μια κλασική περίπτωση win-win, τονίζεται στην Deutsche Welle.

Για να πετύχει η συμφωνία, πρέπει να συνεχιστεί η προσέγγιση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο ο Όλαφ Σολτς θα ενθαρρύνει τον Ερντογάν και τον Μητσοτάκη να συνεχίσουν την πορεία της ύφεσης μεταξύ τους, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA