Κοινή συνέντευξη Τύπου πραγματοποιούν αυτή την ώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και η Ιταλίδα ομόλογός του, Τζόρτζια Μελόνι, μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες στη Villa Pampili, στη Ρώμη.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε μεταξύ άλλων: «Δεν είχαμε μία τυπική διπλωματική συνάντηση αλλά μία πραγματικά ουσιαστική ευκαιρία να συντονίσουμε το βηματισμό μας σε όλα τα επίπεδα με πολύ μεράκι».
«Με πολύ καλή διάθεση να ανταλλάξαμε απόψεις για τα μείζονα ζητήματα, τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις, την μετανάστευση, την ασφάλεια, την ενέργεια, την κλιματική κρίση», ανέφερε ακόμα και συνέχισε:
«Εκπροσωπούμε άλλωστε δύο ιστορικά μεσογειακά έθνη. Δεν βρισκόμαστε κοντά μόνο λόγω γεωγραφίας, μοιραζόμαστε βαθύτατους ιστορικούς, πολιτιστικούς αλλά και οικονομικούς δεσμούς που πλέον ενώνονται από κοινές προκλήσεις αλλά και κοινές ευκαιρίες».
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι πραγματοποιήθηκε «το Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας – Ιταλίας 8 χρόνια μετά το πρώτο, την πρώτη συνεδρίαση στην Κέρκυρα και το πλήθος των συμφωνιών που υπογράψαμε να μας αντανακλούν την κοινή μας βούληση να διευρύνουμε την συνεργασία μας, σε διμερές επίπεδο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε διεθνές επίπεδο».
«Μιλήσαμε για τα θέματα της ευρύτερης περιοχής, για τη Συρία, την Ανατολική Μεσόγειο, την ανάγκη να υπάρξει μετάβαση χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις, εκφράσαμε και οι δύο τον αποτροπιασμό μας για τις πρόσφατες σφαγές χριστιανικών πληθυσμών», είπε ο Πρωθυπουργός.
Αναφορά έκανε και στο μεταναστευτικό, με έμφαση στην ανάγκη προστασία των συνόρων και πάταξης των κυκλωμάτων των διακινητών και υιοθέτησης αποτελεσματικής πολιτικής επιστροφών. «Στο πρόσωπο της Τζόρτζια Μελόνι η ελληνική κυβέρνηση ίσως βρήκε τον πιο δυνατό της σύμμαχο για το μεταναστευτικό».
Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τη συνεργασία μεταξύ της εταιρείας κρατικών σιδηροδρομων της Ιταλίας με το υπουργείο Μεταφορών.
«Οικοδομούμε νέα σχέση», υπογράμμισε. Η Ελλάδα θα επενδύσει στις υποδομές και η Ιταλία θα επενδύσει 360 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσουμε νέα τρένα και αμαξοστάσιο για να φτάσουν οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι στο επίπεδο που βρίσκονται οι ιταλικοί.
«Μιλήσαμε για τα θέματα της ευρύτερης περιοχής, για τη Συρία, την Ανατολική Μεσόγειο, την ανάγκη να υπάρξει μετάβαση χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις, εκφράσαμε και οι δύο τον αποτροπιασμό μας για τις πρόσφατες σφαγές χριστιανικών πληθυσμών», είπε ο πρωθυπουργός.
Μελόνι: «Δεν θα περάσουν άλλα 8 χρόνια από την επόμενη διακυβερνητική Ελλάδας-Ιταλίας»
«Λάβαμε τη δέσμευση ότι δεν θα περάσουν άλλα οκτώ χρόνια πριν γίνει νέα διακυβερνητική διάσκεψη των χωρών μας. Οι σχέσεις μας είναι άριστες, χωρίς τις χώρες μας η Ευρώπη δεν θα υπήρχε, είμαστε μέλη της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, καθόμαστε δίπλα στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια και το επόμενο έτος θα διαδεχθούμε ο ένας τον άλλο, στην προεδρία της ΕΕ», τόνισε, μεταξύ των άλλων, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, κατά τις δηλώσεις της προς τον Τύπο.
Υπενθύμισε, παράλληλα, ότι οι δυο χώρες ανήκουν στα φορμάτ MED5, MED και στη σύνοδο Βορρά-Νότου, η οποία έχει αλλάξει προς το θετικό και την εικόνα των χωρών της μεσογειακής Ευρώπης.
Η Τζόρτζια Μελόνι τόνισε, παράλληλα, ότι θα δοθεί νέα έμφαση στην συνεργασία στον τομέα της άμυνας και στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, «θέματα στα οποία υπάρχει μεγάλη σύμπνοια με τον Έλληνα πρωθυπουργό».
«Εννοούμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τον Κυριάκο, για να αλλάξουμε την όλη προσέγγιση στην Ευρώπη. Καταφέραμε να μετακινήσουμε το κέντρο βάρους στην προστασία των εξωτερικών συνόρων, στην καταπολέμηση των διακινητών και στην συνεργασία με τις χώρες διέλευσης», προσέθεσε.
Υπογράμμισε ότι με τον πρωθυπουργό συμμερίζονται τη θέση υπέρ μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία, και ότι αναμένουν τη ρωσική απάντηση σε ό,τι αφορά την ανάγκη κατάπαυσης του πυρός άνευ όρων και τη συνάντηση Ζελένσκι-Πούτιν.
Με αναφορά τη Γάζα, η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης τόνισε ότι πρέπει να δοθεί πράσινο φως για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και ότι στηρίζεται η προσπάθεια των αραβικών χωρών, για ένα πλαίσιο ασφαλείας. Δήλωσε, επίσης ότι οι δυο χώρες στηρίζουν την πορεία ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.
Με αναφορά στην συνεργασία στον οικονομικό τομέα, υπογράμμισε ότι επεκτείνεται στα καλώδια με οπτική ίνα, και ειδικότερα στην συνεργασία που έχει στο επίκεντρο τις πρωτοβουλίες Blue Med και Green Med και που στοχεύει στον υπερδιπλασιασμό των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των δυο χωρών.
«Η συμφωνία της εταιρίας Ferrovie dello Stato με το ελληνικό Υπουργείο Μεταφορών, είναι ιδιαίτερα σημαντική. Δίνει νέα ώθηση σε μια στρατηγική συνεργασία. Θα παίξουμε τον ρόλο που μας αναλογεί, με τον καλύτερο τρόπο. Θεωρώ ότι είναι ένα θετικό μήνυμα που στέλνουμε ως προς τη συνεργασία μας », είπε η Τζόρτζια Μελόνι.
Τι συζητήθηκε στη συνάντηση Μητσοτάκη - Μελόνι
Νωρίτερα, στη συνάντηση που είχαν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ιταλίας βρέθηκαν στο επίκεντρο το εμπόριο και οι επενδύσεις, η διαχείριση του μεταναστευτικού, το ενεργειακό, καθώς και το κρίσιμο ζήτημα των υποδομών, όπως ο σιδηρόδρομος και η δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης με την Hellenic Train.
Επιπλέον συζητήθηκε το προσφυγικό -μεταναστευτικό, ένα ζήτημα στο οποίο Αθήνα και Ρώμη βρίσκονται σε κοινή γραμμή, έχοντας προτάξει στις Συνόδους Κορυφής των ηγετών της Ένωσης την ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος, την ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης, την ανάγκη συνεργασίας με τρίτες χώρες, καθώς και την ενίσχυση των επιστροφών.
Αναφορικά με τον κρίσιμο τομέα της ασφάλειας και της αμυντικής θωράκισης, ο πρωθυπουργός έφθασε στη Ρώμη κρατώντας στην πρώτη γραμμή εξεφρασμένες ελληνικές θέσεις όσον αφορά στη συνεργασία με τρίτες χώρες, ότι αυτή πρέπει να βασίζεται σε κοινές αρχές και αξίες και να υπηρετεί τη στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παράλληλα, σε μία περίοδο έντονων γεωπολιτικών εξελίξεων, Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζόρτζια Μελόνι συζήτησαν για τις εξελίξεις στα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αιχμή το Ουκρανικό και για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Ιταλίας: Οι συμφωνίες που «έκλεισαν»
Ακόμα, με μία ευρεία ατζέντα θεμάτων, συνεδρίαση νωρίτερα στη Ρώμη, το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να συνοδεύεται από 8 μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.
κατά τη διάρκεια Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας, έχει δοθεί έμφαση στις γεωπολιτικές εξελίξεις, κυρίως στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ. Επιπλέον, στο επίκεντρο βρίσκονται εμπόριο, επενδύσεις, ενέργεια και συνδεσιμότητα.
Κατά το 2ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Ιταλίας, οριστικοποιήθηκαν συμφωνίες στα πεδία της ενέργειας και των επενδύσεων στις σιδηροδρομικές μεταφορές.
- Υπογράφηκε Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και του διαχειριστή δικτύου της Ιταλίας TERNA για την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών, ώστε να τριπλασιαστεί η υφιστάμενη δυνατότητα, από 500 MW σε 1.500 MW.
Καθώς η Ελλάδα αυξάνει την εγκατεστημένη ηλεκτροπαραγωγική ισχύ, ειδικά μέσω επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές, αναβαθμίζει τη θέση της ως ενεργειακός κόμβος και πάροχος ενεργειακής ασφάλειας στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Πέρυσι η Ελλάδα ήταν καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας για πρώτη φορά μετά το 2000. Η Ιταλία, από την πλευρά της, εισάγει μεγάλες ποσότητες ενέργειας, άρα πρόκειται για μία αμοιβαία επωφελή συνεργασία.
Το έργο ευθυγραμμίζεται επίσης με τη σημασία που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση στην κατασκευή διακρατικών ηλεκτρικών διασυνδέσεων, ώστε να αντιμετωπιστούν χρόνιες τιμολογιακές στρεβλώσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, αλλά και προκειμένου να διασφαλιστεί ο καλύτερος εφοδιασμός, μειώνοντας τον κίνδυνο μπλακ-άουτ, σαν αυτό που συνέβη πριν λίγες εβδομάδες στην Ισπανία.
- Υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του ιταλικού κρατικού ομίλου Ferrovie dello Stato, στον οποίο ανήκει η Hellenic Train, για την αναβάθμιση των επιβατικών σιδηροδρομικών μεταφορών στην Ελλάδα.
Με δεδομένη τη σειρά επενδύσεων του ελληνικού κράτους για την υλικοτεχνική αναβάθμιση των σιδηροδρόμων, ο ιταλικός όμιλος δεσμεύτηκε να προβεί σε επενδύσεις ύψους 360 εκατομμυρίων ευρώ για:
Την αγορά συνολικά 23 τρένων, οκτώ υπεραστικών ταχείας κυκλοφορίας και 15 προαστιακού τύπου
Τη διαμόρφωση σύγχρονων αμαξοστασίων ώστε να εξασφαλιστεί η μακροχρόνια συντήρηση των αμαξοστοιχιών
Οι δεσμεύσεις του ομίλου Ferrovie dello Stato θα αποτυπωθούν ξεκάθαρα στη νέα αναθεωρημένη σύμβαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με την Hellenic Train, με ρήτρες για τα χρονοδιαγράμματα.
Τα δύο παραπάνω Μνημόνια περιλαμβάνονται στις συνολικά 12+2 συμφωνίες και MoUs’ τα οποία υπεγράφησαν στο πλαίσιο του 2ου ΑΣΣ Ελλάδας - Ιταλίας και που περιγράφονται αναλυτικά στην Κοινή Διακήρυξη των δύο ηγετών.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.