Μενού
synodos
Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. | POOL PHOTO/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή και ο κίνδυνος μιας νέας ολέθριας κλιμάκωσης της έντασης είναι τα αντικείμενα που τέθηκαν επί τάπητος στις Βρυξέλλες, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με τη συμμετοχή των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον, ακόμα ένα κρίσιμο θέμα στην ατζέντα είναι οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.

Σύμφωνα με το Star, στο δείπνο των ηγετών η προσοχή ήταν στραμμένη στην κρίση που έχει προκύψει τα τελευταία 24ωρα με το Ιράν και το Ισραήλ.

Άπαντες θέλουν να αποφευχθεί νέα κλιμάκωση, ενώ το στοίχημα είναι η Ευρώπη να μιλήσει αυτή τη φορά με ενιαία φωνή, τονίζεται στο σχετικό ρεπορτάζ.

Κατά τις ίδιες πηγές, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να καταδικάσουν την ιρανική επίθεση, αλλά θα συστήσουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές, δείχνοντας δηλαδή και προς το Ισραήλ.

mitsotakis
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης. | EUROKINISSI

Αυτό έπραξε άλλωστε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής.

Σύνοδος Κορυφής: Προβληματισμός για το Ιράν

Επιπλέον, στο Star επισημαίνεται ότι οι 27 ηγέτες θα εξετάσουν το ενδεχόμενο επέκτασης των κυρώσεων κατά του Ιράν. Στο Mega τονίζεται ότι οι Ευρωπαίοι ζητούν αυτοσυγκράτηση στη Μέση Ανατολή και οι Βρυξέλλες «κλείνουν το μάτι» στο Λίβανο.

Να σημειωθεί ότι υπάρχουν χώρες που θέλουν να ενταχθούν οι Φρουροί της Επανάστασης στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά οι Βρυξέλλες πιστεύουν ότι αυτό θα φέρει αντίθετα αποτελέσματα από την αποκλιμάκωση που αναζητείται εναγωνίως.

«Καταδικάζουμε ξεκάθαρα τις επιθέσεις του Ιράν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βέλγος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Ντε Κρο.

«Είναι απαράδεκτη» η επίθεσή του με εκατοντάδες drones και πυραύλους κατά του Ισραήλ, είπε και σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για την επέκταση των κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί κατά του Ιράν.

mitsotakis

«Πιστεύω ότι οι Φρουροί της Επανάστασης θα πρέπει να μπουν στη λίστα με τις κυρώσεις», ανέφερε ο Βέλγος πρωθυπουργός.

Στο Star σημειώνεται επίσης ότι στο κείμενο των συμπερασμάτων υπάρχει η αναφορά σε σταδιακή, αναλογική και αντιστρέψιμη θετική ατζέντα, κάτι που υπό όρους καλωσορίζει και η Ελλάδα, η οποία πάντως θέλει τις τελικές αποφάσεις να τις λαμβάνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και όχι η Κομισιόν.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέφερε στους συνομιλητές του ότι η Ελλάδα είναι υπέρ θετικών βημάτων στις ευρωτουρκικές σχέσεις, εφόσον η Άγκυρα δείχνει διάθεση συνεργασίας.

Σύνοδος Κορυφής: Τι είπε ο Μητσοτάκης

Κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι η κρίση στη Μέση Ανατολή «δεν πρέπει να γίνει περιφερειακή σύγκρουση».

«Θα μας απασχολήσουν πρωτίστως ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και θέματα που αφορούν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας ως προς τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Θα ήθελα να κάνω κάποιες επισημάνσεις για τα ζητήματα τα οποία θα συζητηθούν. Πρώτον, όσον αφορά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή», είπε αρχικά.

«Την απερίφραστη καταδίκη της επίθεσης που δέχθηκε το Ισραήλ από το Ιράν θα συνοδεύει η παρότρυνση όλων των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας προκειμένου η κρίση αυτή να εκτονωθεί, να μην επεκταθεί και να μην αποκτήσει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Εκφράζω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι θα συζητηθεί η κατάσταση η οποία επικρατεί στον Λίβανο, μια χώρα η οποία βρίσκεται και αυτή στο επίκεντρο μεγάλων αναταράξεων και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και προφανώς η κατάσταση στο Λίβανο επηρεάζει άμεσα και την Κύπρο».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA