Μενού
kiriakos mitsotakis
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες | ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
  • Α-
  • Α+

Με τις χώρες της Δύσης να παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στο Τελ Αβίβ και την απόφαση της κυβέρνησης του Ισραήλ για τον τρόπο και το χρόνο που θα αντιδράσει στην πρωτοφανή μαζική επίθεση του Ιράν, η έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ο κίνδυνος μιας γενικευμένης ανάφλεξης στην περιοχή πρόκειται να κυριαρχήσει σήμερα και αύριο στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Μήνυμα αυτοσυγκράτησης για τη Μέση Ανατολή

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει την ελληνική θέση απερίφραστης καταδίκης των επιθέσεων του Ιράν εναντίον του Ισραήλ και να τονίσει ότι οποιαδήποτε κλιμάκωση αυτή τη στιγμή θα ήταν απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισημάνει ότι η Ελλάδα στέκεται δίπλα στο Ισραήλ, αλλά την ίδια στιγμή προτρέπει όλες τις πλευρές να δείξουν την απαραίτητη «αυτοσυγκράτηση», ώστε να αποφευχθεί μια επικίνδυνη περαιτέρω κλιμάκωση. Ήδη εξάλλου το ΚΥΣΕΑ έχει κάνει ανασκόπηση της κατάστασης ασφαλείας και παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα.

Χθες εν τω μεταξύ η Jerusalem Post μετέδωσε την πληροφορία ότι οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αποφασίσει με ποιον τρόπο θα απαντήσουν στην επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν την περασμένη Κυριακή, αλλά ακόμη δεν έχουν λάβει οριστική απόφαση για τον χρόνο της επίθεσης.

Ταυτόχρονα σύμφωνα με το CNN οι ΗΠΑ αναμένουν ότι το ισραηλινό χτύπημα θα είναι «περιορισμένου εύρους», ωστόσο η αμερικανική διοίκηση δεν έχει επίσημη ενημέρωση από το Ισραήλ για τα σχέδιά του. Άπαντες πάντως έχουν συστήσει αυτοσυγκράτηση υπό το φόβο ενός ολοκληρωτικού πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Ευρωτουρκικές σχέσεις

Στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιλαμβάνονται επίσης οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας. Στη βάση του Κοινού Ανακοινωθέντος του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση των ευρωτουρκικών σχέσεων, η ελληνική θέση είναι σταθερή υπέρ μιας αμοιβαία επωφελούς σχέσης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα τάσσεται υπέρ θετικών βημάτων στις ευρωτουρκικές σχέσεις «εφόσον και η τουρκική πλευρά δείχνει διάθεση συνεργασίας».

Όπως τονίζεται άλλωστε βάση συζήτησης αποτελούν οι σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που υπογραμμίζουν ότι «τα όποια βήματα θα είναι σταδιακά, αναλογικά και αναστρέψιμα».

Η Ελλάδα σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία στηρίζει τη σημασία της επανάληψης των συνομιλιών και της προόδου στο Κυπριακό για την βελτίωση της ευρωτουρκικής συνεργασίας. Και θέση της ελληνικής πλευράς παραμένει ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μπορεί να συμβάλει και στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

Ανταγωνιστικότητα Ε.Ε

Ψηλά στην ατζέντα των 27 ηγετών της Ε.Ε. βρίσκεται και η ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει ότι στο τέλος της ημέρας η συζήτηση για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε πρέπει να μεταφράζεται σε δράσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, δηλαδή υψηλότερο διαθέσιμο εισόδημα για όλους.

«Μια νέα συμφωνία ανταγωνιστικότητας έχει καθυστερήσει πολύ και είναι υψίστης σημασίας για τη διασφάλιση της ευημερίας και της παγκόσμιας ηγετικής μας θέσης», αναφέρει από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην πρόσκλησή του προς τους ηγέτες των κρατών μελών.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να εξετάσει την πρόοδο εφαρμογής προηγούμενων συμπερασμάτων σχετικά με την ενιαία αγορά και τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα της Ευρώπης.

Στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής θα βρεθούν επίσης οι εξελίξεις στην Ουκρανία, ενώ παραμένει ανοιχτό το θέμα αξιοποίησης των δεσμευμένων κεφαλαίων της Ρωσίας για τη στήριξη της Ουκρανίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA