Μενού
ΣΥΡΙΖΑ Κασσελάκης
Στέφανος Κασσελάκης - ΣΥΡΙΖΑ | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Η αστάθεια και η συρρίκνωση επικράτησαν για τον ΣΥΡΙΖΑ τη χρονιά που φεύγει. Έντεκα χρόνια μετά την ενιαία του υπόσταση και πέρασε από χίλια κύματα το 2024 και η διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής ταυτότητας είναι πλέον επιβεβλημένη.

Η προσπάθεια επιβίωσης της Κουμουνδούρου έξω από τα στενά πλαίσια του Αλέξη Τσίπρα φάνηκε μια δύσκολη εξίσωση με το κόμμα να χάνει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να επιστρέφει δημοσκοπικά στα επίπεδα του 2010.

Ο Στέφανος Κασσελάκης πρωταγωνίστησε μέσα σε ένα θυελλώδες τοπίο που πολλές φορές ακροβάτησε μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Το 2025 ξημερώνει με έναν ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία του Σωκράτη Φάμελλου έχοντας στη σκιά του τον Παύλο Πολάκη με ισχυρή δυναμική μέσα στο κόμμα.

Πάμε να δούμε πως κύλησε το 2024 για τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τις κρίσιμες ημερομηνίες και τα γεγονότα που τον σημάδευσαν.

Η ρήξη Κασσελάκη με Πολάκη και Τσίπρα

Από την αρχή κιόλας του χρόνου οι τριγμοί αρχίζουν να φαίνονται. Παρασκευή 12 Ιανουαρίου και το γυαλί ανάμεσα σε Κασσελάκη - Πολάκη αρχίζει να ραγίζει. Η κομματική πειθαρχία για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια οδήγησε τον Σφακιανό βουλευτή στην αποχή του από την ψηφοφορία με τον τότε πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να αρχίζει χάνει έναν από τους πιο δυνατούς του συμμάχους εντός της Κουμουνδούρου.

Λίγες ημέρες μετά, στις 19 Ιανουαρίου, ο Στέφανος Κασσελάκης αποφασίζει να πραγματοποιήσει τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στις Σπέτσες με στόχο να υπάρξει σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των βουλευτών και μια κοινή περπατησιά. Η γκρίνια είχε ξεκινήσει πριν την αναχώρηση για το νησί του Αργοσαρωνικού με πολλά από τα μέλη της ΚΟ να μη βλέπουν με τόσο καλό μάτι αυτή την καινοτομία του προέδρου τους αλλά και το γεγονός ότι οι τομεάρχες θα έπρεπε να παρουσιάσουν σε power point τις δράσεις τους για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σχεδόν ένα μήνα μετά, στις 17 Φεβρουαρίου, η αιφνιδιαστική κίνηση Κασσελάκη να ζητήσει μέσω τον social media τη γνώμη των μελών του κόμματος σε μια σειρά από θέματα καταστατικού χαρακτήρα προκαλεί εσωκομματική φουρτούνα. Οι ερωτήσεις που αφορούσαν ταυτοτικά ζητήματα όπως η δομή, το όνομα, το λογότυπο και την κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και η αρχή του τέλους της οποιασδήποτε ομόνοιας προσπαθούσαν όλες οι πλευρές να διατηρήσουν στο εσωτερικό.

Στις 22 Φεβρουαρίου, σχεδόν οκτώ μήνες από την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, λίγο πριν την έναρξη του κρίσιμου συνεδρίου ο πρώην πρωθυπουργός παρεμβαίνει στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ και προκαλεί αναταραχή. Σε μια κλωστή κρέμεται το μέλλον της Κουμουνδούρου με τον Στέφανο Κασσελάκη να ζητάει αντίπαλο σε μια νέα μάχη στα ενδότερα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Όλγα Γεροβασίλη σηκώνει το γάντι, μια κίνηση που της κόστισε και για τη μετέπειτα πιθανή υποψηφιότητα της για την αρχηγία του κόμματος, και το τότε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζει μια on camera αντιπαράθεση του Προέδρου με την αρχηγό της πάλαι ποτέ προεδρικής φρουράς.

Ο Κασσελάκης βγαίνει νικητής από τη μονομαχία αφού η Όλγα Γεροβασίλη για το καλό του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει και των ευρωεκλογών αποφασίζει να κάνει εν τέλει πίσω.  Σωκράτης Φάμελλος, Γιωργος Τσίπρας και Νίκος Παππάς εμφανίζονται ως «τρεις σωματοφύλακες» και προτείνουν την ακύρωση των νέων εσωκομματικών εκλογών.

Η ευρωκάλπη «έβγαλε» αμφισβήτηση

Είκοσι μέρες αργότερα και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να εμφανιστεί ενωμένος στη μάχη των Ευρωεκλογών ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίζεται στον στρατό, στη Θήβα. Το κόμμα μπαίνει στον «πάγο» για τις επόμενες 15 ημέρες περιμένοντας τον Πρόεδρο του να «απολυθεί».

Στις 9 Ιουνίου και με το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης αρχίζει η αμφισβήτηση Κασσελάκη καθώς δεν κατάφερε να ισχυροποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά ούτε και να διατηρήσει το 17% των εθνικών εκλογών. Δυο εβδομάδες μετά το αποτέλεσμα ο Στέφανος Κασσελάκης αρχίζει τη συζήτηση περί ύπαρξης ή μη «μαύρων ταμείων» στην Κουμουνδούρου και έκτοτε η περιδίνηση δεν έχει τέλος.

Την Πέμπτη 25 Ιουλίου η ανακοίνωση της διαγραφής Πολάκη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος λόγω του επεισοδίου με την Αθηνά Λινού στην επιτροπή της Βουλής άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Μπορεί ο Σφακιανός βουλευτής να είχε αρκετούς πολέμιους εντός του ΣΥΡΙΖΑ αλλά είχε και πολλούς υποστηρικτές επομένως η κίνηση αυτή Κασσελάκη ήταν η αρχή του τέλους για την αποδόμηση του.

Ακόμη και όταν αποφάσισε να καθαιρέσει τον Σωκράτη Φάμελλο από πρόεδρο της ΚΟ και να βάλει στη θέση του τον Νίκο Παππά, που πρότεινε και την επιστροφή Πολάκη τον Σεπτέμβριο, ο Χανιώτης Βουλευτής επέστρεψε αλλά δεν τα βρήκε ποτέ ξανά με τον Κασσελάκη.

Στις 10 Αυγούστου ο Οθωνας Ηλιοπουλος παραιτείται λόγω αυξημένων επαγγελματικών υποχρεώσεων στις ΗΠΑ, και ενώ από το περιβάλλον Κασσελάκη θεωρούν πως ανοίγει ο δρόμος του για τη Βουλή βρίσκονται μπροστά σε μια έκπληξη διότι βλέπουν πως οι επιλαχόντες βουλευτές δε σκοπεύουν να κάνουν πίσω. Έτσι η Πόπη Τσαπανίδου, στενή συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, εντάσσεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόταση μομφής και καθαίρεση Κασσελάκη

Μετά την καλοκαιρινή ραστώνη τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα για τον τότε πρόεδρο. Το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Σεπτεμβρίου η πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή τον καθιστά τον πρώτο έκπτωτο πρόεδρο της μεταπολιτευτικής ζωής του τόπου. Όλες οι πτέρυγες του ΣΥΡΙΖΑ παρά τις διαφορές τους ενώνονται και καθαιρούν τον τότε πρόεδρο του κόμματος.

Ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται διατεθειμένος να μην το αφήσει έτσι, και ενώ έχει φύγει από το γραφείο του στην Κουμουνδούρου και επικρατούν λίγες ημέρες σιωπής, αποφασίζει να μπει στη μάχη ξανά για να διεκδικήσει την προεδρία.

Ωστόσο, στις 12 Οκτωβρίου η Κεντρική Επιτροπή αποφασίζει ότι μετά το εξώδικο που έστειλε στο κόμμα που ήταν αρχηγός, το πόθεν έσχες του που είχε όπως έλεγαν εξωχωριες εταιρείες και όλες οι άλλες επιθετικές όπως τις χαρακτήρισαν κινήσεις, αποφάσισε τον αποκλεισμό του από τις εσωκομματικές κάλπες.

Στις 8 Νοεμβρίου όλοι θα ζούσαν ένα συνέδριο που δεν είχαν φανταστεί. Συγκεντρωμένος κόσμος έξω από το χώρο του συνεδρίου, υποστηρικτές Κασσελάκη, και μέσα μια προσπάθεια έναρξης των εργασιών με στόχο να επικυρωθεί ο αποκλεισμός του.

Δεν έλειψαν τα επεισόδια και μια εικόνα που έχει χαραχθεί ως μαύρη σελίδα στα χρονικά του κόμματος. Η αρχή του τέλους μιας προαναγγελθείσας διάσπασης. Το ίδιο κιόλας βράδυ ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοινώνει την αποχώρηση του από το κόμμα και καλεί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να τον ακολουθήσουν.

Νέα σελίδα με Φάμελλο

Οι εσωκομματικές εκλογές γίνονται στην Κουμουνδούρου και στις 24 Νοεμβρίου ο Σωκράτης Φάμελλος είναι ο νικητής με τον ισχυρό Παύλο Πολάκη να μην οδηγεί το κόμμα σε δεύτερο γύρο αφού ο κ.Φάμελλος είχε κατακτήσει σχεδόν το 50%.

Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ πια δεν είναι αξιωματική αντιπολίτευση αφού έχασε έξι βουλευτές για αρχή και στη συνέχεια άλλους τρεις.

Μπορεί να μη συστρατεύθηκαν όλοι με το Κίνημα Δημοκρατίας του Κασσελάκη ωστόσο η ζημιά έχει ήδη γίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ να παλεύει ακόμη και σήμερα να βρει λίγη από την αίγλη του παρελθόντος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA