Μενού
kass tsakalotos.jpg
Στέφανος Κασσελάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος. | EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Λευκός καπνός για κοινές πρωτοβουλίες ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ μετά τη συνάντηση Κασσελάκη - Ανδρουλάκη στη Βουλή. Με το κλίμα να είναι κάτι περισσότερο από καλό οι δυο πρόεδροι φάνηκε να απόλαυσαν τη συζήτηση που είχαν πίσω από τις κλειστές πόρτες. Ακόμη και από την πρώτη τους χειραψία φάνηκε πως υπήρχε άνεση και διάθεση για συζήτηση. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζαν ένα πολύ καλό τετ α τετ τις συνομιλίες των δυο. Μπορεί ότι ηλικιακά Κασσελακης-Ανδρουλάκης είναι, σχετικά, κοντά να βοήθησε στη χημεία τους ενώ σίγουρα η προοδευτική τους κατεύθυνση και σκέψη αποτέλεσε πεδίο για συνεννόηση. Δεν είναι τυχαίο ότι συμφώνησαν σε δυο κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες.

Από κοινού θα επιχειρήσουν την ακύρωση της απόφασης της διάσκεψης των προέδρων με την οποία ορίστηκαν με ψήφους της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης τα μέλη της ΑΔΑΕ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική επιτροπή για τα Τέμπη. Ενδεικτικό του καλού κλίματος ήταν η υιοθέτηση από την Κουμουνδούρου, ως μια κίνηση καλής θέλησης, του ενημερωτικού της Χαριλάου Τρικούπη  για τη συνάντηση.  Άλλωστε όπως έλεγαν χαρακτηριστικά άνθρωποι κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη «ακριβώς αυτό εννοούσε ο Πρόεδρος όταν μιλούσε για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, συνεννόηση σε βασικά ζητήματα» ώστε να μπορούν οι προοδευτικές δυνάμεις να συγκλίνουν και να δείχνουν τη δύναμη τους απέναντι στη δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Αίσθηση έκανε σε στελέχη της Κουμουνδούρου η επιλογή Κασσελάκη να αναδείξει τα σημεία συμφωνίας με τον Νίκο Ανδρουλάκη τη στιγμή που ο Παύλος Πολάκης έχει εξαπολύσει επιθέσεις προσωπικές στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ο σφακιανός Βουλευτής, που βρίσκεται κοντά στον Πρόεδρο, έχει προχωρήσει σε σκληρές αναρτήσεις στα σόσιαλ μίντια κατά του Ανδρουλάκη ενώ και από τη Χαριλάου Τρικούπη έχουν δείξει την εναντίωση τους στα φαινόμενα «Πολακισμού» όπως τα χαρακτηρίζουν. Την ίδια στιγμή θύμιζαν και τις δηλώσεις Τσίπρα για τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, μετά την ήττα των εθνικών εκλογών του Μαΐου, όπου είχε πει ότι «θέλει να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ». Ωστόσο, το περιβάλλον αυτή τη στιγμή είναι άλλο και ρευστό. 

Αναφορές για νέο κόμμα και δηλώσεις «ήξεις, αφήξεις»

Με τους υπό διαγραφή Πάνο Σκουρλέτη και Δημήτρη Βίτσα στο ακροατήριο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε η εφημερίδα «Εποχή» κατηγόρησε τον Στέφανο Κασσελάκη για αρχηγισμό και τοξικό κλίμα αλλά δεν ξέχασε πως είναι και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Με τα σενάρια διάσπασης του κόμματος και αποχώρησης της «Ομπρέλας» να φουντώνουν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναρωτήθηκε «υπάρχει χώρος σ´ αυτό το κόμμα; Κανείς εδώ δε θεωρεί ότι πρέπει να είμαστε σε ένα κόμμα που έχει τις ιδέες μόνο τις δικές μας. Συνθήκη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να είναι ένα πλουραλιστικό κόμμα. Πολύ μακριά από εμάς, ότι δε μας αρέσει πια αυτό το κόμμα, γιατί δεν έχει τις δικές μας ιδέες» και σημείωσε «το ερώτημα είναι αν με αυτή τη ρευστοποίηση, αυτό τον αρχηγισμό, αν μπορούμε να είμαστε σε αυτό το κόμμα. Αυτό το τοξικό κλίμα, που είναι σε πολύ μεγαλύτερο επίπεδο, δεν το έχω ξανασυναντήσει».

Ο πρώην  υπουργός οικονομικών δεν τοποθετήθηκε ξεκάθαρα στο αν παρακινεί τα στελέχη να αποχωρήσουν. Ωστόσο είχε αναφορές όπως αυτή «θα σας πω το εξής: Όπως ξέρετε όλοι και όλες, κατέβηκα ως υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και στο τέλος στην ομιλία μου στο συνέδριο είπα πως είτε χάσω είτε κερδίσω, θα φέρω πίσω την υπερηφάνεια των αριστερών. Λυπάμαι που θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει υπερηφάνεια σε αυτό το κόμμα». Όμως στη δεύτερη τοποθέτηση του στην εκδήλωση θόλωσε ακόμη περισσότερο το μήνυμα που θέλει να στείλει. Αναφέρθηκε σε λάθη. Λάθος της στρατηγικής της αριστεράς να στοχεύει η κριτική στον πρόεδρο, έκανε λόγο για μεγάλο λάθος του Λαφαζάνη και του Βαρουφάκη που θεωρούσαν βασικό εχθρό τον πρόεδρο και την ίδια στιγμή μίλησε για πολιτικό χώρο που υπάρχει ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ αφήνοντας να εννοηθεί πως υπάρχει «κενό» που θα μπορούσε να χωρέσει ένα νέο κόμμα.

Στην ίδια εκδήλωση ήταν και η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου που τοποθετήθηκε και εκείνη εν μέσω πληροφοριών για διάσπαση λέγοντας «Έχω ανάγκη προσωπικά από χρόνο. Θέλω να δω τη μεγάλη εικόνα. Μου είναι δύσκολο χωρίς πολιτικές συγκρούσεις, μου είναι δύσκολο να αποχωρήσω». Εν μέρη η κ.Αναγνωστοπουλου εκφράζει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είναι κοντά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο όμως δεν είναι εύκολη απόφαση να φύγουν από την Κουμουνδουρου. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA