Μενού
mitsotakis
Ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΟΗΕ. | EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Στις μείζονες γεωπολιτικές αλλά και διεθνείς και περιφερειακές  προκλήσεις και  αναμένεται να αναφερθεί ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην  ομιλία του στην 79η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Μέση Ανατολή 

Σχετικά με τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται κατά πληροφορίες να καλέσει όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση προκειμένου να  αποφευχθεί μιας ευρείας κλίμακας πολεμική σύγκρουση στον Νότιο Λίβανο και σε ολόκληρη την περιοχή. 

Ο Πρωθυπουργός όπως μεταδίδεται αναμένεται να επαναλάβει ότι η Ελλάδα στηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, αλλά την ανάγκη να επιτευχθεί άμεσα εκεχειρία ώστε να επιστρέψουν οι όμηροι και να υπάρξει πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια. 

«Η σταθερότητα, η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή θα επιτευχθούν με τη λύση δύο κρατών» θα α επαναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει τη βελτίωση που έχει επέλθει τον τελευταίο χρόνο με αποκορύφωμα  τη Διακήρυξη των Αθηνών και να επισημάνει ότι ανοίγεται ένα παράθυρο ευκαιρίας για τη  διευθέτηση της μια και μόνης διαφοράς για την  οριοθέτηση  ΑΟΖ και στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κυπριακό 

Χωριστή ενότητα στην ομιλία του Πρωθυπουργού αναμένεται να έχει το Κυπριακό στον απόηχο της πρόκλησης του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την αναγνώριση του ψευδοκράτους από τη διεθνή κοινότητα. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει την κατανομή εισβολή και το ανεπίτρεπτο εν έτει 2024 μια ευρωπαϊκή χώρα όπως η Κύπρος να βρίσκεται υπό κατοχή στο 1/3 των εδαφών της. Ο ίδιος θα επιμείνει σε λύση στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του ΟΗΕ για μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, απορρίπτοντας κατηγορηματικά ως μη αποδεκτή λύση αυτή των δύο κρατών που προτείνει η Άγκυρα και εξάροντας την προσπάθεια του Κύπριου Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη για την επανεκκίνηση των συνομιλιών σε συνεργασία με τον Γ.Γ του ΟΗΕ.

Βόρεια Μακεδονία 

Ο Πρωθυπουργός θα φτάνει την ευκαιρία να αναφερθεί στα Δυτικά Βαλκάνια και τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχή, τονίζοντας όμως ως προϋπόθεση την έμπρακτη απόδειξη εκ μέρους των υποψήφιων χωρών στον σεβασμό του κράτους  δικαίου και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Το καρφί φυσικά θα αφορά στη Βόρεια Μακεδονία και τη νέα της κυβέρνηση που επιμένει στις προκλήσεις παραβιάζοντας ωμά τη Συμφωνία των Πρεσπών. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εκπέμψει και τι από το βήμα του ΟΗΕ το σαφές μήνυμά της Αθήνας ότι οι διεθνείς συμφωνίες πρέπει να γίνονται σεβαστές και να εφαρμόζονται πλήρως και καλή τη πίστη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η ομιλία του Πρωθυπουργού θα περιλαμβάνει επίσης αναφορές στις προκλήσεις από τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, με το βλέμμα στραμμένο κυρίως στην ψυχική υγεία των παιδιών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Φόρτωση BOLM...