Μενού
Βόρεια Μακεδονία
Βόρεια Μακεδονία | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Σχετικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, για τη Συμφωνία των Πρεσπών, δόθηκε άμεση και ξεκάθαρη απάντηση από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Ειδικότερα, διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως «Τα νομικά κείμενα δεν ερμηνεύονται με βάση την εικαζόμενη βούληση και την επιθυμία καθενός αλλά με βάση το γράμμα και το πνεύμα τους».

«Ο τεχνικός νομικός όρος erga omnes, που αποτελεί τον πυρήνα της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν επιδέχεται καμία απολύτως αμφισβήτηση. Για αυτό άλλωστε δεν είχε ποτέ προκύψει στη Βόρεια Μακεδονία οποιοδήποτε ζήτημα νομικής ερμηνείας από την υπογραφή της Συμφωνίας», υπογραμμίζεται.

Τι είπε ο Μίτσκοσκι για Συμφωνία των Πρεσπών

Υπενθυμίζεται πως ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, στη δευτερολογία του κατά τη συζήτηση στη Βουλή χαρακτήρισε ως «επαίσχυντο» τον προσδιορισμό «Βόρεια» στην συνταγματική ονομασία της χώρας του.

«Λέω, πως ο προσδιορισμός αυτός (σ.σ. Βόρεια), τον οποίο πρέπει να εκφέρω κατά την ορκωμοσία μου είναι επαίσχυντος, καθώς μου θυμίζει προσωπικά την ντροπή που φέρατε στην πατρίδα μου, στην οικογένειά μου και στα αγέννητα εγγόνια μου και σε αυτούς μετά από αυτά. Και όσο εγώ είμαι ζωντανός, τόσο πολιτικά όσο και ως άνθρωπος, θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να διορθώσω αυτήν την αδικία», είχε πει.

«Δυστυχώς, αυτήν τη στιγμή είμαι ανίσχυρος και πρέπει στην παρούσα φάση να συνθηκολογήσω ενώπιόν σας και να πω τον επαίσχυντο αυτόν προσδιορισμό, διότι δυστυχώς είναι μέρος του νόμου και του Συντάγματος που πρέπει να σεβαστώ ως επικεφαλής της κυβέρνησης», πρόσθεσε προκλητικά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA