Μενού
mitsotakis ypoyrgiko.jpg
Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου. | ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Ως απόδειξη αφενός της συνέπειας των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης, αφετέρου του γεγονότος ότι η μεταρρυθμιστική ορμή της κυβέρνησης δεν έχει μειωθεί αλλά αντιθέτως έχει ενταθεί, δίνοντας έμφαση πέραν της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών τόσο στη φορολογική δικαιοσύνη όσο και στην ενίσχυση της πρόληψης έναντι των ολοένα και πιο συχνών πρωτοφανών καιρικών φαινομένων, αναμένεται να λειτουργήσει στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο (στις 11.00)  η παρουσίαση των νομοσχεδίων των Υπουργείων Οικονομικών και Πολιτικής Προστασίας για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αναδιάρθρωση των δομών του Εθνικού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.  

Αναδιάρθρωση της πολιτικής προστασίας

Το νομοσχέδιο που θα παρουσιάσει ο Βασίλης Κικίλιας αφορά στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων όπως οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες, στη σκιά και των πρωτοφανών φαινομένων του περασμένου καλοκαιριού. Στόχος είναι η βέλτιστη οργάνωση και συντονισμός όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών, καθώς και η αποφυγή καθυστέρησης τόσο στην αντίδραση του κρατικού μηχανισμού όσο και στα έργα πρόληψης (αντιπλημμυρικά – αντιπυρικά). Εξ ού και οι διατάξεις που θα κατατεθούν το επόμενο διάστημα στη Βουλή, παράσχουν μεγαλύτερο πεδίο παρέμβασης στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και σαφείς αρμοδιότητες.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλεφθεί η συγκρότηση μόνιμης Επιτροπής αξιολόγησης κινδύνων για ανθρώπους και υποδομές, με τη συμμετοχή της ΕΜΥ, του Εθνικού Αστεροσκοπείου και του ΟΑΣΠ, ώστε στη βάση του συνόλου των επιστημονικών δεδομένων να εισηγείται στο Υπουργείο την απαιτούμενη κατάσταση ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού και τη λήψη μέτρων πρόληψης.

Με στόχο, δε, την αποφυγή καθυστερήσεων και γραφειοκρατικών αγκυλώσεων στις υποχρεώσεις Δήμων και Περιφερειών ως προς την υλοποίηση αντιπλημμυρικών και αντιπυρικών έργων ή τον καθαρισμό φρεατίων και ξερόχορτων, το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας θα έχει εφεξής τη δυνατότητα παρέμβασης, αναθέτοντας το έργο σε άλλο υπουργείο ή υπηρεσία χαρακτηρίζοντάς το κατεπείγον.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται επίσης η διεύρυνση του 112, ώστε να ενεργοποιείται πλέον και για την απαγόρευση της κυκλοφορίας, την επίταξη μηχανημάτων, το κλείσιμο σχολείων και την απαγόρευση μετακίνησης των πολιτών ακόμα και προς την εργασία τους, για την προστασία του κοινωνικού συνόλου.

Επιπλέον, για να μειωθούν οι περιπτώσεις πυρκαγιών από αμέλεια, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δρομολογείται ρύθμιση για βαρύτατο πρόστιμο πιθανόν έως και τις 50.000 ευρώ για τις περιπτώσεις υποτροπής στο αδίκημα του εμπρησμού από αμέλεια.

Μάχη με τη φοροδιαφυγή  

Ως προς το φορολογικό νομοσχέδιο ξεχωρίζει η ρύθμιση για την αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, όχι με αλλαγή των φορολογικών συντελεστών αλλά με την πρόβλεψη ελάχιστα αποδεκτού φορολογητέου εισοδήματος και κατά συνέπεια φόρου. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι βάσει της ρύθμισης που θα τεθεί σε ισχύ για τα εισοδήματα του τρέχοντος έτους, το δηλωθέν ετήσιο  εισόδημα δεν θα μπορεί να είναι μικρότερο των 9.100 ευρώ, ενώ σύμφωνα με άλλες πηγές το "πλαφόν" θα μπει στα 10.920 ευρώ που ισοδυναμεί στα 780 ευρώ του κατώτατου μισθού επί 14 και μεταφράζεται σε ελάχιστο φόρο περί τα 1.102 ευρώ. 

Στόχος είναι να μπει τέλος στα προκλητικά χαμηλά εισοδήματα που δηλώνει μεγάλη μερίδα των ελεύθερων επαγγελματιών και γεννούν υποψίες φοροδιαφυγής καθώς είναι κατώτερα ακόμη και εργαζόμενου που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό.  Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με την ΑΑΔΕ μόλις 2 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν περισσότερα από 9.100 ευρώ το χρόνο και περισσότεροι από 3 στους 10  μηδενικό.

Η επίμαχη ρύθμιση αντικατοπτρίζει την αποφασιστικότητα του Πρωθυπουργού να κάνει πράξη το στοίχημα που είχε θέσει τον περασμένο Σεπτέμβριο από τη ΔΕΘ «νομιμότητα παντού – μεταρρύθμιση παντού», αναλαμβάνοντας για τη δεύτερη τετραετία διακυβέρνησης της ΝΔ τη δέσμευση (μετά από τη μείωση φόρων της πρώτης 4ετίας) για δικαιότερη κατανομή των φόρων μέσω της νίκης στον «πόλεμο» κατά της φοροδιαφυγής.

Με το ίδιο νομοσχέδιο και προκειμένου να κινητοποιηθούν ακόμα περισσότερο οι πολίτες στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων, προωθείται μπόνους επιβράβευσης ύψους από 100 έως 3.000 ευρώ σε φορολογούμενους οι οποίοι αποκαλύπτουν φαινόμενα φοροδιαφυγής σκαναρωντας  αποδείξεις στην ειδική εφαρμογή e-Appodixi, ενώ στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ενεργοποιήθηκε ειδική εφαρμογή για επώνυμες και ανώνυμες καταγγελίες αναφορικά με φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο και διαφθορά.

Υγεία

Στα ενδιαφέροντα της σημερινής συνεδρίασης του Υπουργείου Συμβουλίου συγκαταλέγονται και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Υγείας για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και το ελληνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπισης της άνοιας και της νόσου Alzheimer, που καταδεικνύει σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τη βούληση της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου μαζί με τη ριζική αναβάθμιση του ΕΣΥ να λειτουργήσει αποτελεσματικά και σε επιμέρους ασθένειες που αφορούν μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Η παροχή ποιοτικότερων  υπηρεσιών υγείας εξάλλου αποτελεί προσωπική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Google News

Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

BEST OF LIQUID MEDIA