Μενού
Ο Βασίλης Βασιλικός διαβάζει το βιβλίο του «Ζ»
Ο Βασίλης Βασιλικός διαβάζει το βιβλίο του «Ζ» | (ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL)
  • Α-
  • Α+

Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συγγραφείς, ο Βασίλης Βασιλικός, άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, σε ηλικία 89 ετών. 

Σε συνέντευξή του τον Μάιο του 2022 στη γερμανική εφημερίδα TAZ, ο πολυβραβευμένος συγγραφέας μιλούσε για το βιβλίο του με τίτλο «Ζ», ένα γράμμα-σύμβολο αντίστασης ενάντια στη δικτατορία και υπέρ της ειρήνης.

Στη συνέντευξή του, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Βασίλης Βασιλικός δήλωνε βαθιά εξοργισμένος που το κατέλαβε η ρωσική πολεμική προπαγάνδα.

«Το “Ζ” είναι ένα γράμμα που είχα αγαπήσει πολύ πριν γράψω το βιβλίο μου, καθώς ήταν το σύμβολο των γαλλικών τρένων και μπορούσες να το δεις σε όλους τους σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Μετά την έκδοση του βιβλίου και της ταινίας του Κώστα Γαβρά το 1969, το “Ζ” έγινε σύμβολο της ζωής και του αγώνα του Γρηγόρη Λαμπράκη, αλλά φυσικά και παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης.

Νιώθω αηδία και θλίψη όταν το βλέπω πάνω στα ρωσικά τανκς. Γιατί το “Ζ” ήταν ένα σύμβολο ενάντια στους συνταγματάρχες που με τανκς εδραίωσαν τη δικτατορία τους στη χώρα μου στις 21 Απριλίου 1967. Τουτέστιν, το “Z” ήταν και είναι το αντίθετο της “φιλοσοφίας των τανκς”» είχε πει στην εφημερίδα TAZ.

Το «Ζ» του Βασίλη Βασιλικού

Το πλούσιο έργο του Βασίλη Βασιλικού περιλαμβάνει μυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, θεατρικά έργα και ποίηση. Ανάμεσα σε αυτά και το «Ζ», που όπως γράφει στο οπισθόφυλλό του, πρόκειται για ένα μυθιστόρημα-ντοκουμέντο για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη (1963), ένα βιβλίο-σύμβολο, ένα μυθιστόρημα-σταθμός στην ελληνική λογοτεχνία.

Γραμμένο σχεδόν παράλληλα με την εξέλιξη των γεγονότων και της δίκης που συντάραξε την Ελλάδα, το Ζ εκδόθηκε για πρώτη φορά στα μέσα της ταραγμένης δεκαετίας του 1960.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA