Μπορεί να τον χρησιμοποιούμε συνήθως για να ζεστάνουμε φαγητό, ωστόσο ο φούρνος μικροκυμάτων μαγειρεύει κιόλας για ώρες έκτακτης ανάγκης. Αν και το αποτέλεσμα μπορεί να μην μοιάζει απόλυτα με εκείνο ενός κανονικού φούρνου, το σίγουρο είναι ότι αυτό το «μαγικό μηχάνημα» προσφέρει γρήγορες λύσεις όταν δεν υπάρχει χρόνος για «κανονικό» μαγείρεμα.
Ακολουθούν 4 εύκολα και νόστιμα γεύματα για όλες τις ώρες της ημέρας, που μπορείτε να φτιάξετε σε χρόνο dt στο φούρνο μικροκυμάτων. Για όλες τις παρακάτω συνταγές θα πρέπει φυσικά να χρησιμοποιήσετε μόνο ειδικά σκεύη με προδιαγραφές για τα μικροκύματα.
Mac and Cheese
Υλικά
1/3 φλιτζανιού κοφτό μακαρονάκι ή κοραλλάκι
1/3 φλιτζανιού τυρί τσένταρ, τριμμένο
2 κ.γ. γάλα
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ που μπαίνει στο φούρνο μικροκυμάτων βάζουμε 1/3 φλιτζανιού κοφτό μακαρονάκι και 1/3 φλιτζανιού + 1/4 φλιτζανιού νερό (ανάλογα με τον φούρνο μικροκυμάτων που έχουμε, μπορεί να χρειαστούμε περισσότερο νερό. Πειραματιζόμαστε προσθέτοντας επιπλέον 2 κουταλιές νερό κάθε φορά).
Μαγειρεύουμε τα ζυμαρικά στο φούρνο μικροκυμάτων για 6 λεπτά, ανακατεύοντας στα 4 λεπτά, στα 2 λεπτά και στο 1 λεπτό.
Στο τέλος του χρόνου, τα ζυμαρικά θα πρέπει να έχουν μαγειρευτεί και θα υπάρχει λίγο νερό στον πάτο. Το θέλουμε αυτό το νερό.
Στη συνέχεια προσθέτουμε 1/3 φλιτζανιού τριμμένο τυρί τσένταρ και βάζουμε ξανά το μπολ στο φούρνο μικροκυμάτων για 30 με 45 δευτερόλεπτα για να λιώσει το τυρί.
Τέλος, προσθέτουμε λίγο γάλα (περίπου 2 κ.γ.) και ανακατεύουμε καλά.
Ψητή γλυκοπατάτα
Υλικά
1 γλυκοπατάτα
λίγο βούτυρο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Πλύνουμε καλά τη γλυκοπατάτα, τη στεγνώνουμε και την τρυπάμε 3-4 φορές με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία.
Βάζουμε τη γλυκοπατάτα σε ένα πιάτο που μπαίνει στο φούρνο μικροκυμάτων και την ψήνουμε για 5 λεπτά, γυρίζοντάς τη μία φορά στα μισά του χρόνου.
Ελέγχουμε με ένα πιρούνι για να δούμε αν είναι έτοιμη. Αν δεν έχει μαλακώσει αρκετά, τη βάζουμε ξανά στο φούρνο μικροκυμάτων για 30 δευτερόλεπτα και ελέγχουμε ξανά.
Μόλις είναι έτοιμη την ανοίγουμε στη μέση, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε λίγο βούτυρο.
Μπορούμε να προσθέσουμε διάφορα υλικά της αρεσκείας μας, αλλά ακόμα κι έτσι, μόνο με βούτυρο, είναι φανταστική!
Φριτάτα της στιγμής
Υλικά
2 μεγάλα αυγά
2 κ.σ. τυρί cottage με χαμηλά λιπαρά
2 κ.σ. φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
2 κ.γ. παρμεζάνα τριμμένη
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Λαδώνουμε το εσωτερικό μιας κούπας με αντικολλητικό σπρέι μαγειρέματος. Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μικρό μπολ. Προσθέτουμε το τυρί cottage, το φρέσκο κρεμμυδάκι, την παρμεζάνα, αλάτι και πιπέρι. Αδειάζουμε το μείγμα στην κούπα.
Βάζουμε την κούπα στο φούρνο μικροκυμάτων και μαγειρεύουμε στο υψηλό επίπεδο για 30 δευτερόλεπτα.
Στη συνέχεια ανακατεύουμε το μείγμα. Το βάζουμε ξανά στο φούρνο για 30 δευτερόλεπτα. Ανακατεύουμε ξανά. Βάζουμε την κούπα πίσω στο φούρνο για 45-60 δευτερόλεπτα ακόμα μέχρι να ψηθούν τα αυγά.
Γαλλικό τοστ στην κούπα
Υλικά
1 κ.γ. βούτυρο
3 κ.σ. γάλα πλήρες
1/4 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 κ.γ. σιρόπι σφενδάμνου
1 μεγάλο αυγό
1 φλιτζάνι κομμάτια ψωμιού
Προαιρετικά: μούρα, μπανάνα κομμένη, ζάχαρη άχνη, ξηροί καρποί, κομματάκια σοκολάτας για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Βάζουμε το βούτυρο σε μια μεγάλη κούπα στο φούρνο μικροκυμάτων για 15-20 δευτερόλεπτα ή μέχρι να λιώσει.
Προσθέτουμε το γάλα, την κανέλα, τη βανίλια, το μοσχοκάρυδο, το σιρόπι σφενδάμου και το αυγό στην κούπα και χτυπάμε μέχρι να ανακατευτούν καλά.
Προσθέτουμε στην κούπα τα κομμάτια ψωμιού και ανακατεύουμε απαλά μέχρι όλα τα κομμάτια να καλυφθούν από το μείγμα. Δεν ανακατεύουμε δυνατά για να μην διαλυθεί το ψωμί. Αφήνουμε το ψωμί να απορροφήσει τα υγρά για περίπου 1 λεπτό.
Βάζουμε την κούπα στο φούρνο μικροκυμάτων για 60-90 δευτερόλεπτα (αναλόγως με τον φούρνο που διαθέτουμε) ή μέχρι να δούμε ότι το μείγμα έχει ψηθεί καλά.
Βγάζουμε την κούπα από τον φούρνο μικροκυμάτων και προσθέτουμε από πάνω υλικά της αρεσκείας μας (ζάχαρη άχνη, κομμάτια φρούτων ή σοκολάτας κ.ά.).
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.