Μενού
Διαδικασία παρασκευής του κασκαβάλ
Διαδικασία παρασκευής του κασκαβάλ | Youtube
  • Α-
  • Α+

Αυτό το πεντανόστιμο τυρί ταξίδεψε από τα τυροκομεία της Πίνδου, στα Βαλκάνια, την Ιταλία, τις νότιες περιοχές της Ρωσίας, στην Τουρκία, την Αλγερία, την Τυνησία, την Αίγυπτο, το Μαρόκο και κατέκτησε τις αγορές της εποχής τον 18ο και 19ο αιώνα.

Ονομάζεται κασκαβάλι, ένα παραδοσιακό ημίσκληρο τυρί, με υπόλευκο έως υποκίτρινο χρώμα, σχήματος κυλινδρικού ή παραλληλεπίπεδου. Παράγεται με τεχνολογία πλαθόμενης τυρομάζας από πρόβειο ή μείγμα πρόβειου και γίδινου γάλακτος, εξέλιξη του ιταλικού Cacio-cavallo, που σημαίνει «τυρός έφιππος». Χαρακτηρίζεται, ως εκλεκτό έδεσμα, με σημαντική ιστορική διαδρομή. 

Η μέθοδος παρασκευής του διαδόθηκε από Βλαχόφωνους νομάδες κτηνοτρόφους της Βαλκανικής, που προέρχονταν από τις περιοχές της κεντρικής και βόρειας απόληξης της οροσειράς της Πίνδου. Το 2021, εγκρίθηκε το αίτημα καταχώρισης της ονομασίας «Κασκαβάλι Πίνδου/Κασκαβάλ Πίνδου» ως Προστατευόμενη Γεωργική Ένδειξη (ΠΓΕ).

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA