Μενού
GodSaveTheQueen
God Save The Queen | Sex Pistols
  • Α-
  • Α+

Αν και η πορεία της βασίλισσας Ελισάβετ στο θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου δεν ήταν πάντα στρωμένη με ροδοπέταλα, η μεγάλη πλειονότητα των Βρετανών τη θεωρούσαν κάτι σαν μητέρα τους και έτρεφαν στο πρόσωπό της μεγάλο σεβασμό. Τώρα σκεφτείτε αυτό: Ένα πανκ συγκρότημα, με σκισμένα ρούχα, παρδαλά μαλλιά, παραμάνες, αντισυμβατική συμπεριφορά, βγάζει ένα τραγούδι οι πρώτοι στίχοι του οποίου είναι οι εξής: «O Θεός να σώζει τη Βασίλισσα, το φασιστικό καθεστώς».

Το σοκ για τη βρετανική κοινωνία, στις 27 Μαΐου 1977 ήταν κάτι παραπάνω από τεράστιο. Μια χούφτα πιτσιρικάδων, πήραν τον εθνικό ύμνο της χώρας, τον έκαναν πανκ τραγούδι και χλεύασαν τόσο την ίδια την Ελισάβετ όσο και τον θεσμό της βασιλείας γενικότερα.

Και μια μικρή... λεπτομέρεια: Εκείνη την ημέρα η βασίλισσα Ελισάβετ γιόρταζε το Αργυρό Ιωβηλαίο της, την 25η επέτειο της, δηλαδή, στο θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου. Το God Save the Queen των θρυλικών Sex Pistols κυκλοφόρησε αρχικά ως σινγκλ (αργότερα συμπεριλήφθηκε στο μοναδικό στούντιο άλμπουμ τους, Never Mind the Bollocks) και με το «καλημέρα» προκάλεσε πάταγο. Ο αρχικός τίτλος για το τραγούδι ήταν «No Future» αλλά, μεταξύ μας τώρα, με τέτοιο τίτλο... δεν πας πουθενά!

Αν και ήταν «απαγορευμένο» και δεν παιζόταν σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα της Μ. Βρετανίας, πούλησε σε μία εβδομάδα 200.000 αντίτυπα και αναρριχήθηκε στο Νο2 των charts. Στην πραγματικότητα, πάντως, το πιθανότερο είναι πως το σινγκλ πούλησε πολύ περισσότερο και σίγουρα έφτασε και στο Νο1 αλλά κάποιο... παλάτι, έβαλε το χεράκι του για να μειωθεί, στο μέτρο του δυνατού, η επιτυχία του τραγουδιού.

Τα καλόπαιδα των Sex Pistols θέλανε, μάλιστα, εκείνη την ημέρα, να παίξουν live το κομμάτι πάνω σε ένα πλοίο το οποίο θα κινούταν στον Τάμεση και όσο πιο κοντά γινόταν στο Ουέστμινστερ. Τελικά, αυτό δεν έγινε διότι έπεσε τρομερό ξύλο και η αστυνομία προχώρησε σε αθρόες συλλήψεις και προσαγωγές.

Όσο περνούσαν οι μέρες και το τραγούδι έκανε μεγαλύτερο «θόρυβο», τα μέλη του συγκροτήματος δεχόντουσαν πολλές απειλές κατά των ζωών τους από ομάδες και οργανώσεις βασιλοφρόνων οι οποίοι έλεγαν πως θα τους σκοτώσουν αν τους δουν να κυκλοφορούν στο δρόμο. «Δεν ήταν πολύ ωραία. Όλοι άρχισαν να γίνονται παρανοϊκοί. Έπρεπε να είμαστε προσεκτικοί όταν βγαίναμε έξω» είχε πει ο ντράμερ του συγκροτήματος Paul Cook. Και τελικά το κακό δεν αποφεύχθηκε. Ο ίδιος ο Cook δέχθηκε επίθεση από έξι άτομα που κρατούσαν μαχαίρια έξω από τον σταθμό του μετρό Shepherd’s Bush στο Λονδίνο. Ο τραγουδιστής της μπάντας Johnny Rotten, ο παραγωγός Chris Thomas και ο ηχολήπτης Bill Price, δέχθηκαν επίθεση με ξυράφια έξω από μια παμπ στο Highbury. Όλοι τους γλίτωσαν με ελαφρά τραύματα αλλά ήταν δεδομένο πως έπρεπε στο εξής να προσέχουν.  

Το περιοδικό Rolling Stone συμπεριέλαβε το God Save the Queen στη λίστα του με «Τα 500 Σπουδαιότερα Τραγούδια Όλων των Εποχών», τοποθετώντας το στην 173η θέση. Το Q magazine το συμπεριέλαβε στη λίστα του με τα «100 Τραγούδια που Άλλαξαν τον Κόσμο», στην 3η θέση. Το ίδιο περιοδικό τίμησε και το εξώφυλλο του single και το κατέταξε 1ο, στη λίστα του με «Τα 100 Σπουδαιότερα Εξώφυλλα».

Οι στίχοι του God Save the Queen

God save the queen
The fascist regime
They made you a moron
Potential H-bomb

God save the queen
She ain’t no human being
There is no future
In England’s dreaming

Don’t be told what you want
Don’t be told what you need
There’s no future, no future,
No future for you

God save the queen
We mean it man
We love our queen
God saves

God save the queen
‘Cause tourists are money
And our figurehead
Is not what she seems

Oh God save history
God save your mad parade
Oh Lord God have mercy
All crimes are paid

When there’s no future
How can there be sin
We’re the flowers in the dustbin
We’re the poison in your human machine
We’re the future, your future

God save the queen
We mean it man
We love our queen
God saves

God save the queen
We mean it man
And there is no future
In England’s dreaming

No future, no future,
No future for you
No future, no future,
No future for me

No future, no future,
No future for you
No future, no future
For you.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA