Μενού
iron-maiden-alexander-the-great
Youtube
  • Α-
  • Α+

Ένας από τους μεγαλύτερους συναυλιακούς μύθους... καταρρίφθηκε. Οι Iron Maiden άνοιξαν στη Σλοβενία τη φετινή τους περιοδεία «The Future Past tour» και η φημολογία που είχε αναπτυχθεί τις τελευταίες ώστε επιβεβαιώθηκε. Έπαιξαν για πρώτη φορά ζωντανά μπροστά σε κοινό το τραγούδι τους «Alexander the Great»!

Σχεδόν 37 χρόνια μετά από την κυκλοφορία του έκτου δίσκου του συγκροτήματος, Somewhere in Time, το συγκεκριμένο τραγούδι που είναι ένας... ύμνος στον Μέγα Αλέξανδρο, δεν είχε ακουστεί ποτέ από την μπάντα μπροστά στο κοινό. Για την ακρίβεια είναι (ή μάλλον ήταν) ένα από τα τραγούδια που σε τέσσερις και πλέον δεκαετίες συναυλιών, οι Iron Maiden δεν έχουν παίξει live.

Κάθε φορά που το κορυφαίο συγκρότημα έπαιζε στην Ελλάδα υπήρχε η ελπίδα πως θα ακουστεί η φωνή να απαγγέλει «My son ask for thyself another kingdom, For that which I leave is too small for thee» και στη συνέχεια ο επικός ρυθμός από την κιθάρα του Adrian Smith, αλλά εις μάτην. Το τραγούδι που εξιστορεί τη δράση του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν ακούστηκε ποτέ. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε καμία άλλη χώρα που η μπάντα έδωσε συναυλία.

Ολα αυτά μέχρι και χθες το βράδυ, όταν στην Arena Stožice στη Λιουμπλιάνα, έπαιξαν για πρώτη φορά το συγκεκριμένο τραγούδι, όπως είχε αφήσει άλλωστε να εννοηθεί ο frontman του συγκροτήματος Bruce Dinkinson στις αρχές του χρόνου όταν και σχολίαζε τη φετινή περιοδεία. Την ίδια στιγμή μάλιστα στο wall πίσω από τη σκηνή ο Eddy είχε... μεταμορφωθεί σε Μακεδόνα πολεμιστή!

Γιατί δε είχαν παίξει ποτέ το Alexander the Great

Όλα αυτά τα χρόνια οι θεωρίες για τον λόγο που δεν έβαζαν στο live τους το συγκεκριμένο κομμάτι, αυξάνονταν, ωστόσο η απάντηση είναι μάλλον... εύκολη. Ή τουλάχιστον έτσι έχουν υποστηρίξει οι ίδιοι. «Επειδή ο Adrian (σσ ο κιθαρίστας Άντριαν Σμιθ) δεν θυμάται το σόλο της κιθάρας!» Αυτό απάντησε ο Bruce Dickinson πριν από κάποια χρόνια σε μία ραδιοφωνική του συνέντευξη! 

Ωστόσο πέρα από αυτό ένας άλλος λόγος που κατά πολλούς δεν τον συμπεριελάμβαναν στη setlist των συναυλιών τους, είναι η διάρκειά του. Το συγκκριμένο κομμάτι διαρκεί 8:35 και ενδεχομένως να ήθελαν να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον χρόνο για άλλα τραγούδια μιας και είναι πολύ πιθανό κάποιοι να το έβρισκαν βαρετό ή να χαλούσε τη ροή της συναυλίας. 

Alexander the Great: Είναι ιστορικό κομμάτι;

Ένα άλλο ερώτημα που έχει δημιουργηθεί σε όλα αυτά τα χρόνια από τους φαν των Maiden, είναι κατά πόσο το κομμάτι είναι ιστορικά σωστό. Αν δηλαδή όντως εξιστορούν την πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή έχουν φτιάξει μια φανταστική ιστορία. Η αλήθεια φαίνεται πως βρίσκεται κάπου στη μέση.

Ενώ οι στίχοι του τραγουδιού αναφέρουν ορισμένα ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα που σχετίζονται με τον Μέγα Αλέξανδρο, όπως η κατάκτηση της Περσίας, οι στίχοι περιλαμβάνουν επίσης στοιχεία φαντασίας και μυθολογίας, όπως η ιδέα ότι ο Μέγας Αλέξανδρος πέτυχε την αθανασία. Επιπλέον, οι στίχοι περιέχουν επίσης ορισμένες ιστορικές ανακρίβειες, όπως η απεικόνιση του Μεγάλου Αλεξάνδρου να κυβερνά σε μια τεράστια αυτοκρατορία που εκτεινόταν πολύ πέρα ​​από την πραγματική του σφαίρα.

Iron Maiden: Οι στίχοι του Alexander the Great

My son ask for thyself another kingdom
For that which I leave is too small for thee"
Near to the east
In a part of ancient Greece
In an ancient land called Macedonia
Was born a son
To Philip of Macedon
The legend, his name was Alexander
At the age of nineteen
He became the Macedon King
And he swore to free all of Asia Minor
By the Aegean Sea
In 334 B.C
He utterly beat the armies of Persia
Alexander the Great
His name struck fear into hearts of men
Alexander the Great
Became a legend amongst mortal men
King Darius the third
Defeated fled Persia
The Scythians fell by the river Jaxartes
Then Egypt fell
To the Macedon King as well
And he founded the city called Alexandria
By the Tigris river
He met King Darius again
And crushed him again in the battle of Arbela
Entering Babylon
And Susa, treasures he found
Took Persepolis, the capital of Persia
Alexander the Great
His name struck fear into hearts of men
Alexander the Great
Became a God amongst mortal men
A Phrygian King had bound a chariot yoke
And Alexander cut the 'Gordian knot'
And legend said that who untied the knot
He would become the master of Asia
Hellenism he spread far and wide
The Macedonian learned mind
Their culture was a western way of life
He paved the way for Christianity
Marching on, marching on
The battle weary marching side by side
Alexander's army line by line
They wouldn't follow him to India
Tired of the combat, pain and the glory
Alexander the Great
His name struck fear into hearts of men
Alexander the Great
He died of fever in Babylon

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.