Μενού
Black_Sabbath
Το εξώφυλλο του πρώτου δίσκου των Black Sabbath | YouTube
  • Α-
  • Α+

Σήμερα είναι Τρίτη και 13. Μια ημέρα σαν σήμερα, το 1970, τέσσερις πιτσιρικάδες από το Birmingham της Αγγλίας έφτιαξαν μια ολόκληρη μουσική σκηνή. Τότε βέβαια ήταν Παρασκευή και 13 αλλά, μεταξύ μας τώρα, αυτό μικρή σημασία έχει. Ο πρώτος τους δίσκος κυκλοφόρησε εκείνη την ημέρα μετά από δική τους απαίτηση.

Και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα. Όταν ο Tony Iommi σύνδεσε τη μαύρη ηλεκτρική του κιθάρα με το ρεύμα και ο Ozzy Osbourne έπιασε το μικρόφωνο. Η τσιριχτή φωνή του αλλά και τα riff του εμβληματικού κιθαρίστα δημιούργησαν αυτό που σήμερα ονομάζουμε Heavy Metal. Η καταιγίδα με την οποία ανοίγει το ομώνυμο άλμπουμ σε συνδυασμό με τις καμπάνες που χτυπούν πένθιμα προαναγγέλλουν αυτό που θα ακολουθήσει…

Nativity In Black

Η ηχογράφηση του δίσκου ολοκληρώθηκε μέσα σε οκτώ ώρες και κόστισε 1200 λίρες. Το «Black Sabbath» είναι η επιτομή των δίσκων που δημιουργούν… σχολή. Οι Sabbath πήραν τον σκληρό ήχο των Led Zeppelin και των Deep Purple και τον απογείωσαν. Τον έκαναν πιο βαρύ. Πιο σκοτεινό. Πιο μαύρο. Πιο αργό. Πιο μυστηριακό. Και με τον τρόπο αυτό δημιούργησαν το Heavy Metal που έμελλε να μεταμορφωθεί σε μια μουσική σκηνή που θα κυριαρχούσε στα αυτιά των πιτσιρικάδων  -και όχι μόνο - για τις επόμενες δυο δεκαετίες.

Το μουσικό διαμάντι που ακούσει στο όνομα «Black Sabbath» είναι κατά βάση δημιούργημα του κιθαρίστα Tony Iommi. Του ανθρώπου που βρισκόταν σχεδόν πάντα στην αριστερή πλευρά της σκηνής και έμενε μόνος με την κιθάρα του με την οποία έχουν σχέση ερωτική. Μεγάλο μερίδιο ευθύνης, όμως, για αυτή τη μουσική «βόμβα» έχουν τόσο ο «θεότρελος» Ozzy όσο και ο μπασίστας Geezer Butler αλλά και ο ντραμίστας Bill Ward. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως στον δίσκο εμφανίζονται και οι τέσσερις ως δημιουργοί των τραγουδιών (όλων εκτός από δύο). Στο τραγούδι The Wizard φυσαρμόνικα παίζει ο Ozzy ενώ τα αρχικά στο N.I.B. σημαίνουν Nativity In Black κάτι που είναι απόλυτα ταιριαστό με την όλη ατμόσφαιρα.

Όπως ήταν αναμενόμενο κριτικοί αλλά και ραδιοφωνικοί παραγωγοί δεν άκουσαν με καθόλου καλό… αυτί τον πρώτο δίσκο των Black Sabbath. Η κριτική που ασκήθηκε στο γκρουπ ήταν σκληρή, οι περισσότεροι προανήγγειλαν μια καταστροφή η οποία, ωστόσο, ποτέ δεν ήρθε. Το άλμπουμ μπήκε με ευκολία μέσα στο Αγγλικό Top-10 και παρέμεινε εκεί για πολλούς μήνες. Έκανε το ίδιο στο Γερμανικό ενώ «έκλεψε» τις καρδιές των Αμερικάνων καθώς με σχεδόν μηδενική προώθηση έφτασε μέχρι το νούμερο 23# όπου παρέμεινε για τουλάχιστον ένα χρόνο. Και αυτό ήταν μόνο η αρχή.

Όπως κάθε πρωτοπόρος που σέβεται τον εαυτό του έτσι και οι Sabbs αντί για να αναπαυθούν στις δάφνες τους, αφού έβαλαν τον θεμέλιο λίθο για το heavy metal, λίγους μήνες αργότερα (στις 18 Σεπτεμβρίου 1970), έφτιαξαν το «paranoid» το οποίο αποτέλεσε το στήριγμα πάνω στο οποίο οικοδομήθηκε το συγκεκριμένο είδος μουσικής. Πιο ώριμο από το προηγούμενο, με πιο μεστές και πολύπλοκες δημιουργίες το δεύτερο άλμπουμ των Black Sabbath είναι απλά αξεπέραστο.

Το τραγούδι «paranoid» ηχογραφήθηκε μέσα σε μόλις 20 λεπτά ενώ ολόκληρος ο δίσκος μέσα σε πέντε ημέρες! Ο αρχικός τίτλος του άλμπουμ ήταν «War Pigs» αλλά η εταιρεία το άλλαξε εξαιτίας του πολέμου στο Βιετνάμ. Στις ΗΠΑ πούλησε πάνω από 4 εκατομμύρια αντίτυπα με σχεδόν μηδενική προώθηση από τα ραδιόφωνα εξαιτίας του αντιπολεμικού του χαρακτήρα.

«What is this that stands before me?»

Αλλά ας επιστρέψουμε στον πρώτο δίσκο των Sabbs. Αφού πέρασε το πρώτο σοκ από τις δημιουργίες της διαβολικής τετράδας από το Birmingham, του Geezer Butler, του Tony Iommi, του Bill Ward και βέβαια του θεότρελου Ozzy Osbourne, όλοι άρχισαν να ασχολούνται με το εξώφυλλο του δίσκου και κυρίως με αυτή τη μυστηριώδη γυναικεία φιγούρα που το κοσμεί.

Για πολλά χρόνια υπήρχε ένα τρομακτικό μυστήριο γύρω από αυτό το εξώφυλλο και το ίδιο το συγκρότημα φρόντιζε να μεγαλώνει αυτό το μύθο με την σιωπή του. Ποια είναι αυτή η γυναίκα; Είναι γυναίκα; Είναι υπαρκτό πρόσωπο; Πού τραβήχτηκε η φωτογραφία;

Κάποιοι έλεγαν πως στο εξώφυλλο είναι ο τραγουδιστής του συγκροτήματος, Ozzy Osbourne ντυμένος γυναίκα, σ’ ένα από τα πολλά bad trips που είχε μετά από κατανάλωση ψυχοτρόπων ναρκωτικών. Κάποιοι πιο «συγκρατημένοι» ισχυρίζονται πως η γυναικεία μορφή είναι η γυναίκα του ντράμερ της μπάντας, Bill Ward. Έλεγαν και άλλα πολλά. Μερικοί έλεγαν πως κρατάει μια μαύρη γάτα στην αγκαλιά της  άλλοι πως κρατάει έναν ανάποδο σταυρό.

Τελικά, μετά από πολλά χρόνια όλα αυτά τα ερωτήματα απαντήθηκαν. Το όνομά της μυστηριώδους γυναίκας είναι Louisa Livingstone και εκείνη την εποχή ήταν μοντέλο! Φωτογράφος ήταν ο νεαρός τότε Keith Macmillan ο οποίος σε συνέντευξή του στο περιοδικό Rolling Stone σχετικά με τη φωτογράφιση για το εξώφυλλο των Black Sabbath είχε πει: «Η Louisa φορούσε έναν μαύρο μανδύα και τίποτα από κάτω! Αρχικά, προσπαθήσαμε να βγάλουμε μερικές πιο αποκαλυπτικές φωτογραφίες. Αλλά σύντομα καταλάβαμε πως τίποτα από αυτά δεν δούλευε. Η όποια προσπάθεια σεξουαλικότητας θα χαλούσε τη δυσοίωνη ατμόσφαιρα του δίσκου. Η Louisa ήταν καταπληκτικό μοντέλο. Καταλάβαινε ακριβώς ό,τι της έλεγα».

Η ίδια η Louisa  είχε πει: «Θυμάμαι είχε τρομερή παγωνιά όταν βγάζαμε τις φωτογραφίες! Έπρεπε να σηκωθώ στις 4 το πρωί. Βρήκα τον Keith να πειραματίζεται πετώντας ξηρό πάγο στο νερό. Όταν είδε ότι δε δούλεψε, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει μηχανή καπνού. Μου είχε πει ότι η φωτογραφία είναι για τους Black Sabbath, αλλά δεν νομίζω να μου έλεγε κάτι αυτό τότε». Μετά από αυτή τη φωτογράφιση δεν εμφανίστηκε ποτέ ξανά στο προσκήνιο. Γεγονός που χρησιμοποιήθηκε και αυτό για να χτιστεί ο μύθος των Black Sabbath. 

Το σπίτι μπροστά από το οποίο έγινε η περιβόητη φωτογράφηση είναι στην πραγματικότητα ένας ιστορικός νερόμυλος (Mapledurham Watermill) που βρίσκεται στον ποταμό Thames στο Oxfordshire της Αγγλίας.  Είχε χτιστεί κοντά στα 1400 και χρησιμοποιούταν μέχρι και πριν ξεσπάσει ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA